Jak vznikají filmy a seriály České televize? Příběhem pořadu provede od pátku nová výstava
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.05.2023
Bezmála padesát televizních profesí i vznik a životní cyklus filmů a seriálů představí nová výstava České televize Příběh pořadu. Návštěvníci se seznámí s tvorbou námětů a scénářů, podívají se, jak vypadá ruchové studio a prohlédnou si i kostýmy a rekvizity z pohádky Krakonošovo tajemství. Naučnou stezkou pro děti i dospělé provází postavička Maxipsa Fíka namluvená legendárním Josefem Dvořákem.


Expozice se nachází vedle Galerie ČT v budově Rohlík, otevřena bude denně vždy od 10 do 18 hodin. Vůbec poprvé ji mohou zájemci navštívit již tento pátek, 19. května, od 13:00.

Jak se vyrábí filmy nebo seriály? A jaké činnosti se skrývají za televizním vysíláním? Příběh vzniku pořadů pomohou odvyprávět rovnou dvě pohádky – Krakonošovo tajemství a O zeleném drakovi.

„Návštěvníky postupně vedeme jednoduchým labyrintem chodeb, pokojíků a výklenků. Začínáme natáčecím placem a postupně představujeme na pět desítek televizních profesí a ucelený vývoj a výrobu pořadu,“ říká autor výstavy a vedoucí scénického provozu České televize Pavel Hénik a dodává: „Televizní práci představujeme hravou formou, aby si děti mohly jednotlivé činnosti osahat a samy si přijít na to, jak se co dělá a funguje.“

Kombinace jednotlivých částí, kterými návštěvníci prochází, jim poskytne jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí filmového a seriálového prostředí. To startuje kreativní pracovnou scenáristy a pokračuje kostymérnu a maskérnou až do trikového a ruchového studia. Celou expozicí provází hlasem herce Josefa Dvořáka Maxipes Fík. Děti se s pohádkovou postavou v nadživotní velikosti dokonce i setkají, a to v odpočívárně, která je ručně vymalována podle originálních předloh Jiřího Šalamouna, autora ilustrací původního animovaného seriálu.

Výstava Příběh pořadu bude otevřena denně od 10 do 18 hodin. Výjimku z otevírací doby tvoří státní svátky. Vstup je zdarma.


Filip Platoš, tiskové oddělení, Česká televize, 17. 5. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30275/jak-vznikaji-filmy-a-serialy-ceske-televize-pribehem-poradu-provede-od-patku-nova-vystava/