Prožijte americké volby na RFI
Autor: Š.Červenková/redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.11.2008
U příležitosti amerických voleb spouští RFI jedinečný projekt, při kterém mimořádně mobilizuje všechny své francouzské, anglické, španělské i mandarínské redaktory. Od 27. října nabízí RFI svým posluchačům každodenní rendez-vous, velké reportáže od 10 zvláštních zpravodajů ze Spojených států a vstupy svých 300 reportérů z celého světa.


Na volební noc se chystá zapojit velké množství techniky i lidí a zřídit studia v New Yorku a Paříži: 10 hodin živého a nepřetržitého vysílání, 25 zvláštních zpravodajů. Na odpoledne a večer den po volbách se redakce připravuje prostřednictvím dvou velkých rendez-vous analyzovat a komentovat novou politickou mapu Ameriky.


Od 27. října do 4. listopadu (v 9:40, 19:40 a 00:40) série dvacetiminutových Velkých reportáží:

Pondělí 03/11 : « Američané tváří v tvář krizi ».

Úterý 04/11 : « Dělníci, Latinoameričané, ženy : tři skupiny klíčových voličů ».

Na neděli 2. listopadu redaktoři připravují pořad Nedělní ekonomie na téma « Energetická otázka v kampani » (vysílá se v 1:40, 10:10, 19:10 a 4:40).

Každý den počínaje 27. říjnem dvouapůlminutové reportáže (v 5:20, 7:16, 14:22 a 18:19) a tříminutové speciální reportáže (v 06:24, 13:41 a 20:24) věnované posledním momentům boje o Bílý dům.


Americká noc na RFI: 4. – 5. listopadu

Na volební noc RFI připravuje na své francouzské frekvenci desetihodinové živé vysílání plné speciálních pořadů připravovaných ve studiích v Paříži a New Yorku, ale také exkluzivní vydání pořadů anglické, španělské a čínské redakce.

Od 23 do 9 hodin budou zvláštní zpravodajové RFI zprostředkovávat svědectví nejrůznějších osobností z oblasti politiky, ekonomiky a kultury, které během tohoto rozhodujícího roku hrály ve volební kampani nějakou roli.

RFI nabídne svým posluchačům analýzy a komentáře výsledků, přímé vstupy svých zvláštních zpravodajů rozmístěných ve strategických městech USA, reakce a rozhovory vedené zpravodaji z celého světa. RFI poskytne svým posluchačům rovněž příležitost lépe pochopit mezinárodní dopad voleb a dozvědět se, jak na tuto událost reaguje zbytek planety.

V Paříži se RFI (ve spolupráci s FRANCE 24 a TV5Monde) usídlí na Trocadéru, kde Republikáni a Demokraté v zahraničí uspořádali nejdůležitější shromáždění mimo území USA. Od 23 hodin večer do 6 hodin ráno, budou volební noc moderovat Claude Cyrille a Nathalie Amar, podporováni reportéry přímo na místě. Jejich hosty budou nejrůznější osobnosti a experti a oba moderátoři nám budou zprostředkovávat jejich bezprostřední reakce. O hudbu se bude starat Joe Farmer, odborník na afroamerickou hudbu, který bude hostit americké a francouzské umělce.

V New Yorku zřídí RFI ve spolupráci s New York University speciální pracoviště. Ve dvou studiích, francouzském a anglickém, s moderátorkami Annou Corpet, zástupkyní šéfredaktora mezinárodní redakce, a Barbarou Giudice (doprovázenou Sarah Elzas), šéfredaktorkou anglické redakce, budou od 4 do 8 hodin vystupovat nejrůznější osobnosti.

Od 6 do 9 hodin ráno naváže na volební noc Arnaud Pontus, který bude ze studia RFI v Paříži pokračovat ve vysílání spolu se svými hosty a novináři.


Volební noc bude možno živě sledovat také na www.rfi.fr.

Podcast « Cíl Bílý dům » : každé úterý až do 4. listopadu spouští RFI mezinárodně podporovaný podcast, který uživatelům internetu nabídne výběr reportáží a analýz. 15 minut zvukového záznamu všech informací týkajících se americké kampaně, okolností duelu Obama-McCain, nejčerstvějších zpráv a posledních novinek...

Podcast připravuje Sylvain Biville a Stefanie Schüler, ve spolupráci s Rue 89.


O RFI:

Radio France Internationale je první frankofonní rozhlasová stanice, která vysílá nepřetržité zpravodajství z celého světa. RFI vysílá 24 hodin denně a na celém světě v pásmu FM, v pásmu krátkých i středních vln, prostřednictvím kabelu, satelitu a přes portál www.rfi.fr. Na RFI se mluví každodenně 20 jazyky.

Stále « aktuální » formát : zprávy každých 30 minut a zpravodajské pořady, které informují své posluchače o všech událostech z celého světa. Zpravodajství, na jehož přípravě se podílí 400 novinářů v Paříži a 300 zpravodajů z celého světa, se neustále aktualizuje a nabízí tak vrstevnatý pohled na dané události.


RFI: Anthony Ravera

pro satCentrum: Štěpánka Červenková, 1. 11. 2008


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3029/prozijte-americke-volby-na-rfi/