ČT spustila novou verzi hybridní aplikace Teletext postavené na internetové technologii. iVysílání je na dalších dvou Smart TV platformách
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 13.02.2024
Česká televize spustila zcela novou verzi hybridní aplikace Teletext postavené na internetové technologii a přináší další rozměr pro tuto tradiční službu, zaměřenou převážně na zpravodajské a sportovní informace. V moderním designu obohacuje obsah Teletextu o nové funkce, běžně využívané na internetu. Novinkou je například zvětšení písma pomocí žlutého tlačítka nebo možnost ukládat stránky do oblíbených a vytvořit si vlastní blok těch nejžádanějších.


„Teletext byl první aplikací technologie HbbTV v České republice, kterou Česká televize vysílá už od května 2012,“ vysvětluje produktový manažer televizních platforem Jan Zeman a dodává: „Díky této technologii i Teletext získává nové uživatele. V současné době využívá tuto formu prezentace teletextových dat cca 50 až 60 tisíc unikátních uživatelů. Počet zobrazených stránek činil jen za prosinec loňského roku 3 milióny 886 tisíc. To jsou klíčové důvody, proč Česká televize přikročila k inovaci klasického informačního zdroje i v moderní technologii HbbTV.“

Česká televize pokračuje i v postupném rozšiřování dostupnosti své klíčové digitální služby, a to iVysílání. Nedávno zprovoznila další dvě verze televizní aplikace. Jedná se o nové televizory Philips se systémem Titan OS (výrobce zároveň připravuje upgrade modelů 2021 a 2022, aby bylo iVysílání dostupné i na televizorech Philips se systémem Saphi).

Další televizní platformou je Vidaa od společnosti Hisense. Momentálně je aplikace dostupná na všech modelech Hisense od roku 2022 a zároveň probíhají testy pro případný upgrade na modely 2020 a 2021.

„Televizní verze iVysílání je tak dnes již dostupná na sedmi televizních platformách. Kromě masivně využívané verze HbbTV (červené tlačítko) se jedná o Smart TV verze pro systémy Android TV (mj. televizory Sony, Philips, TCL, JVC a řada dalších), Samsung Tizen, LG WebOS a Apple TV. Nově i pro platformy Hisense a Philips,“ uzavírá Jan Zeman.

Jen přes červené tlačítko využívá služeb dospělé verze iVysílání cca 700 tisíc unikátních uživatelů měsíčně (prosinec 2023). Přibližně 130 tisíc unikáních měsíčních uživatelů přistupuje k obsahu iVysílání přes „dětskou“ aplikaci HbbTV iVysílání:D.

(Zdroj dat: Nielsen Admosphere)


Tiskové oddělení České televize, 7. 2. 2024

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30700/ct-spustila-novou-verzi-hybridni-aplikace-teletext-postavene-na-internetove-technologii-ivysilani-je-na-dalsich-dvou-smart-tv-platformach/