Okolo Romandie na Eurosportu
Autor: HBO Max EMEA/Eurosport , e-mail: info@warnerbrosdiscovery.com Přidané: 27.04.2024
Cyklistický závod frankofonní části Švýcarska je součástí nejvyšší kategorie UCI World Tour. V sobotu nejnáročnější horská etapa, cyklisty čeká přes 3 500 vertikálních metrů. Šestidenní 77. ročník Okolo Romandie odstartoval kratičkým úterním prologem v Payerne a skončí v neděli etapou v okolí Vernieru.


V pelotonu jsou mj. bratři Yatesové Simon a Adam, Jai Hindley, Tao Geoghegan Hart, Aleksandr Vlasov, Juan Ayuso, Pavel Sivakov, David Gaudu, Egan Bernal, Enric Mas, Richard Carapaz, konkurence je opravdu mimořádná. Kdo se bude v sobotu a v neděli radovat z prvenství?

Sobotní předposlední a královská etapa má přes 3 500 vertikálních metrů a pět vrchařských prémií, z toho dvě první kategorie. První jednička má 9.1 km a 9.5 %, druhá, která je zároveň cílovým stoupáním, 13.8 km a 6 %.

Poprvé se závod jel v roce 1947, rekordmanem se třemi vítězstvími je Ir Sean Kelly, dvakrát vyhráli mj. Tony Rominger, Cadel Evans, Chris Froome a Primož Roglič. V roce 2009 se z prvenství radoval Roman Kreuziger a pro českou cyklistiku to byl výjimečně vydařený ročník, v dresu nejlepšího jel tehdy po vítězství v prologu i František Raboň. V posledních pěti letech se z vítězství radovali Adam Yates, Aleksandr Vlasov, Geraint Thomas a Primož Roglič (v roce 2020 se etapy v Romandii ze zdravotních důvodů neuskutečnily).

Přenosy z Romandie komentuje na programu Eurosport 2 Štěpán Straka. V sobotu i v neděli startují ve 14:00 hod..


Pavla Brožková, PR Czech Republic & Slovakia – HBO Max EMEA, 15. 4. 2024

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30825/okolo-romandie-na-eurosportu/