UPC odpovídá – 5.část
Autor: PR Press , e-mail: zakaznicke.centrum@upc.cz Přidané: 03.07.2002
Ani o prázdninách nechybí pravidelná rubrika UPC odpovídá. Také v červenci jsou tu pro vás odpovědi na vaše dotazy ke kabelovému a satelitnímu provideru - UPC, které zpracoval tiskový mluvčí - pan Františka Malina. Dnes bude např. zodpovězen dotaz čtenáře k duálnímu vysílání na HBO z naší diskuse k červnovému příspěvku.

Jak je vlastně otevřené Zákaznické centrum UPC a dokdy tam mohu volat, abych nemluvila se záznamníkem?

Naše zákaznické centrum je otevřeno od pondělí do soboty. Zákazníci mohou mluvit s operátory během pondělka až pátku vždy od 8:00 hod. ráno do 20:00 hod. večer, v sobotu pak opět od 8:00 hod. ráno do 18:00 hod. večer. V neděli lze nahrát vzkaz na záznamník, který je od 8:00 hod. do 20:00 hod. kontrolován službou, která v případě velkého výpadku dodávky služeb zajišťuje servis.. Zákazníci z Prahy a ti, kteří volají z mobilních telefonů využívají telefonní číslo : 02/ 41 00 51 00, mimopražští klienti mohou využít tzv. Modrou linku 0844 / 111 112 a za spojení je jim účtován poplatek jen ve výši místního hovorného.


Dáváte během letní sezóny nějaké slevy na kabelovku a internet?

Na letní období,tedy od 1. 7. 2002 do 15. 9. 2002, nabízíme při prodeji kabelové televize a vysokorychlostního Internetu UPC následující výhody. Nový zákazník, který si objedná kabelovou televizi s nabídku Klasik zaplatí vstupní poplatek pouhou 1,- Kč (ušetří tedy 499,- Kč). Ten, kdo se spokojí s nabídkou Mini, zaplatí poloviční poplatek, tedy 500 nebo 250 Kč podle toho, má-li již vybudovanou kabelovou zásuvku či nikoliv. Zákazník, který si chce pořídit náš vysokorychlostní Internet, a již má, nebo si současně objedná kabelovou televizi, zaplatí aktivační poplatek za internet 1,- Kč (ušetří tedy 1499,- Kč). Nemá-li kabelovou televizi, přijde ho aktivační poplatek na 1500 Kč. Všichni zájemci o Internet ovšem mohou získat službu SPEED (Internet s garantovanou rychlostí od 320 kb/s downstream) za cenu služby Home (Internet s garantovanou rychlostí od 128 kb/s downstream) a to na tři měsíce.

Četl jsem, že TV 3 vyhlásila konkurs a přerušila své vysílání. Nahradíte ji hradeckou Galaxií?

Přerušením svého vysílání nás TV 3 z hodiny na hodinu postavila před hotovou věc. Náhradu samozřejmě připravujeme. Ovšem nemusí to být automaticky Galaxie – to bude záležet na jejím vlastníkovi a na komerčních podmínkách, které nabídne. Můžeme zařadit i jeden ze dvou zahraničních kanálů, se kterými jsme momentálně v jednání nebo některý z nově připravovaných domácích kanálů. Ale dříve než cokoliv zařadíme, budeme muset změnu zaregistrovat na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Na registraci se čeká přibližně měsíc a do té doby bude bohužel na místě TV 3 černá obrazovka.

Kdy bude HBO na UPC Direct vysílat své filmy v originálních jazycích?

Pravděpodobně máte na mysli tzv. duální vysílání, kdy si divák zvolí na televizním přijímači buďto češtinu, nebo ten jazyk, ve kterém je film natočen. Na můj dotaz mi společnost HBO sdělila, že příslušný projekt je ve stádiu příprav. HBO nyní jedná s vlastníky televizních práv o udělení oprávnění vysílat programy v originálním jazyce. Současně pracuje na vybudování technického zařízení, které bude toto vysílání umožňovat. Z důvěryhodného zdroje jsem se navíc dozvěděl, že dopadnou-li všechna jednání dobře, je možné, že duální vysílání na UPC Direct se objeví již na přelomu roku. Ovšem, chcete-li si užít angličtiny dříve, pak vám doporučuji přehlídku filmů Stanleyho Kubricka, kterou HBO zařazuje do svého říjnového programu. Konkrétně se bude jednat o 5 filmů (A Clockwork Orange, Full Metal Jacket, The Shining, Barry Lyndon a Eyes Wide Shut), které nebyly nikdy uvedeny v televizním vysílání na území České a Slovenské republiky. Tyto kultovní filmy budou totiž vysílány v původním znění, s titulky.

Mohu někde získat program HBO na delší dobu?

S platností od 1.7. může každý předplatitel HBO dostávat měsíční program tohoto filmového kanálu e-mailem až domů. Stačí navštívit buď internetovou stránku www.upc.cz nebo www.hbo.cz a vyplnit příslušný formulář. Programy Vám budou zasílány automaticky.

Přečetl jsem si v novinách o pirátech na UPC Direct i o tom, že policie se touto trestnou činností zabývá. Máte nějaké výsledky?

Samozřejmě. Úzká spolupráce s policií přináší své první plody. Trestní řízení probíhá v případech kriminální činnosti proti službě UPC Direct pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry (§ 248 odst. 1 a 2 trestního zákona), či podvodu (dle § 250 odst. 1 a 2 trestního zákona). Zloději této služby jsou obvykle jsou uznáni vinnými ze spáchání těchto trestných činů a následuje trest odnětí svobody. Doba, na kterou může být pachatel odsouzen k odnětí svobody, je dle trestního zákona až 12 let. V celkovém úhrnu je nyní vedeno trestní řízení s 490 osobami. Z tohoto počtu je již 48 osob odsouzeno k trestům odnětí svobody, či podmíněným trestům. Např. před okresním soudem ve Frýdku-Místku a v České Lípě probíhá soudní přelíčení s organizovanou skupinou, která způsobila společnosti UPC Česká republika, a.s. mnohamiliónové škody. Policii se v tomto případě podařilo usvědčit i organizátory trestné činnosti včetně zajištění hardwarového a softwarového vybavení k přeprogramování karet a množství takto upravených karet. Další trestní řízení týkající se pirátského nabízení zařízení, která omezí či jinak naruší kontrolu poskytovatele služeb, řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi (§ 152 trestního zákona), již byla zahájena podáním trestních oznámení a i tato podání budou nepochybně uzavřena. Za tyto trestní činy může být uložen soudem trest odnětí svobody až na 5 let.

Zahlédla jsem v upoutávce na Discovery nějaký rozhovor s prezidentem Nixonem, nevíte o tom něco bližšího?

Jedná se o dosud nikde nezveřejněný rozhovor s jediným americkým prezidentem, který sám odstoupil. Z více než 28 hodin natočeného materiálu bylo dosud odvysíláno jen 5 hodin rozhovoru, který David Frost vedl k aféře Watergate. Těšit se na něj můžete 28. července od 18 hodin na Discovery Channel.


Zajímám se o UFO, paranormální jevy a vše okolo. Dokumentů na toto téma jsme už viděl mnoho. Nevíte o nějakém programu, který by se tomu věnoval více?

Bohužel zatím nevím. Jediné, co se mi podařilo vypátrat, je to, že na Reality TV začíná nový seriál, věnovaný skutečným „aktům X“. Jmenuje se Dezinformace a těšit se na něj můžete od 19. července každý pátek. Věnuje se též aférám, které se nikdy neměly dostat do médií a o kterých se lidé nikdy neměly dozvědět. Je to televizní zpracování velmi dobře zavedené stránky na internetu www.disinfo.com, kde můžete nalézt spoustu informací o „dezinformacích“.


Každý rok se konala velká taneční akce MTV na Ibize, bude i letos?

MTV přichází letos s inovací. Během června a července jste mohli zaslechnout o tanečních akcích Isle of MTV různě po Evropě. Největší taneční akcí letošního léta pak bude finální párty, kde se představí největší taneční hvězdy této doby. Vystoupí zde např. Gorillaz, Morcheeba, Casius a DJs Erick Morillo, X-Press2, Vibe, Rui Da Silva a Ian Pooley. Celou show 20. července v Portugalsku uvádí Kelis a Roger Sanchez.

František Malina
Public Relations Director
UPC Ceska republika, a. s.



Tolik odpovědi tiskového mluvčího UPC na dotazy. Příští měsíc může odpovědět i na váš dotaz, ptát se můžete např. v diskusi pod tímto článkem. Všechny vaše otázky panu Malinovi včas předáme.

A na úplný závěr máme ještě jednu drobnou informaci – program HBO na celý měsíc dopředu najdete také na našem webu - v sekci TV program (třetí horní záložka zleva).

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/316/upc-odpovida-5-cast/