Mascom 9600CI - malý a stříbrný satelitní receiver
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 12.05.2001
Setkal jsem se nedávno s požadavkem satelitního uživatele na stříbrný, malý a levný digitální receiver. Tak jsme zkusili Mascom 9600 CI.

Je to výrobek, který si nechává známá německá firma vyrábět v Koreji a na první pohled vás zaujme svými rozměry a také tím, že vybočuje ze zaběhlé šedi antracitové černě, které zdobí kabátky většiny současných přijímačů. Opravdu malý rozměr vyniknul, když jsem receiver postavil na Nokii či jeho korejského bratra Humaxe, skutečné rozměry jsou 34 x 24 x 6,5 cm, také váha necelých 2,5 kg je nízká. Teď jen, aby malé rozměry skříňky neskrývaly malý výkon či malý počet funkcí, to by nás jistě na receiveru mrzelo podstatně víc. Podívejme se tedy blíže na tohoto stříbrného krasavce.

Čelní panel obsahuje jen nezbytné minimum ovládacích prvků, a to je tlačítko zapnutí stand-by a dvě tlačítka pro přepínání předvoleb nahoru a dolu. Toť vše, kromě dvířek, skrývající dvě štěrbiny CI pro vložení CA modulů a displeje již nic víc na přední straně nenajdeme. Pokud se jedná o displej, jde o čtyři klasické sedmisegmentové LED číslovky zelené barvy, které kromě zobrazení čísel předvoleb C.000 pro TV a A.000 pro rozhlasové předvolby už umí jen signalizaci TV/VCR/SVR modu a to je vše. Žádné názvy či texty zde nezobrazíme. Navíc první číslovka se u testovaného přístroje stále chvěla, v sekundových intervalech poblikávala a je jakoby stále podsvícená. Vzhledem k tomu, že stejnou chybičku vykazoval i druhý kus nezávisle zakoupený, jedná se zřejmě o nedostatek z výroby. Pokud si toho však nebudete tolik všímat, zase tolik to neruší.

Na zadní straně najdeme konektor F pro připojení konvertoru a výstupní konektor F, zapojený jako smyčka (loop trough), dá se s výhodou použít pro napájení druhého, třeba staršího analogového receiveru. Dále na zadním panelu jsou dvě zásuvky SCART, konektor RS 232 pro připojení počítače či druhého receiveru a 4 CINCH konektory pro audio (L a P kanál), video a výstup 0/12 V pro napájení např. externího přepínače. Dále jsou zde 2 konektory TV pro vstup pozemní antény a výstup modulátoru a také S-VHS konektor typu hosiden. A také pevně připojená napájecí šňůra a kolébkový vypínač napájení ze sítě.

K receiveru se dodává přehledný dálkový ovladač s dnes už klasickým ovládacím kurzorovým křížem se čtyřmi tlačítky a prostřední klávesou O.K., nechybí alfanumerická tlačítka, klávesy pro přepínání předvoleb, ovládání hlasitosti a další speciální tlačítka (mute, teletext, VCR mód, EPG apod.). Tolik seznámení z vnějšku.

Nyní připojíme receiver a vyzkoušíme jeho funkce. Srdcem přijímače je 32 bitový procesor Sti-5500, pracující na frekvenci 50 MHz, video paměť RAM pojme 4 MB dat a flash paměť pro naše nastavení a předvolby á velikost 1MB. Software receiveru umí ovládat přepínání napájení konvertoru 12 i 18 V, 22 kHz, 0/12 V a také povely DiSEqC 1.0 a také DiSEqC 1.2, tedy jde zapsat až 50 pozic satelitů a pomocí motoru ScanMaster (anebo H-H mount) natáčet ofsetovou parabolu. Výstupní proud na F konektoru může být až 500 mA. Menu pro nastavení hodnot je samozřejmě on screen, tedy na obrazovce a je jednoduché na pochopení, neboť se skládá z obrazových symbolů, které uvozují další nastavovací tabulky. Základní menu obsahuje položky Instalation (instalace), Channel Manager (uspořádání předvoleb, editace), Timer (časovač), Parental Lock (blokování předvoleb či funkcí – tzvn.dětská pojistka), Common Interface (rozhraní pro přístupové moduly kódovaného vysílání), Guide (programový průvodce) a Systém Monitor (informační a testovací funkce). Pokud přepneme předvolbu, na chvíli se nám na obrazovce objeví dole informační okénko, které obsahuje číslo předvolby, název programu, info o teletextu a základní nastavené hodnoty. Myslím si, že menu je vcelku přehledné, navíc oproti jiným přijímačům této třídy mě překvapila funkce v menu instalace a to Antenna Direction, kde je možné zadat hodnotu zeměpisných souřadnic (longitude a lattitude) a receiver se na družice sám přepočítá a ve výsledkové tabulce (result box) nám uvede správné hodnoty pro nastavení elevace a azimutu paraboly. Také jsou velmi dobře výrobcem zvládnuté diagnostické funkce, self-diagnostic test sice neprovádíme každý den, ale pokud dojde k problémům, může nám vydatně pomoci. Já jsem měl totiž s prvním přijímačem potíže při přepínání DiSEqC na dvě paraboly (Eurobird a Astra), kdy přepínání správně nefungovalo a muselo dojít k výměně přístroje za jiný kus. Ten již na poprvé pracoval bez chyb a zákazník mohl ocenit dobrý obraz a slušný zvuk. Bohužel tento Mascom nemá digitální výstup ať již optický či koaxiální, a tak z něj dostaneme maximálně zvuk v Dolby Suround, nikoliv Dolby Digital.

Celkové shrnutí – receiver zaujme malými rozměry, má dvě šachty pro CAM a jednoduché ovládání. K nadstandardní výbavě patří S-VHS výstup typu hosiden, možnost natáčení až na 50 satelitních pozic, potěší i výstupní loop konektor pro druhý receiver. Také jsem se mohl díky závadě jednoho kusu seznámit s ochotou a zájmem moravského zástupce stejnojmenného dovozce, kdy druhý přístroj nám byl hned bezprostředně odeslán přepravní službou po telefonickém nahlášení závady, což není u nás ještě bohužel všude pravidlem. Naopak mne zklamala absence digitálního zvukového výstupu a také provedení sedmisegmentovek LED na čelním panelu.

Závěr – ač testovaný Mascom 9600CI patří mezi nejmenší a nejlacinější receivery s CI rozhraním na našem trhu, poskytuje kvalitní obraz a slušný zvuk a standardní uživatelský komfort pro běžného diváka družicové televize. Nakonec právě pro něj je také určený, pro satelitní DXing se samozřejmě porozhlédneme po jiných (a dražších) přijímačích.

A na úplný závěr - otázka pro vaši reakci zde přímo pod článkem: Setkali jste se také s problémem při instalaci DiSEqC - ať již pro přepínání konvertorů anebo pro ovládání motoru? Pokud ano, jak jste tento problém vyřešili?

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/32/mascom-9600ci-maly-a-stribrny-satelitni-receiver/