Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 08:03:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Výzkum UPC: Jak si vedou čeští televizní diváci ve srovnání s evropskými

  Autor: PR Press UPC ČR , e-mail: info@upc.cz Přidané: 28.01.2009


Praha 28.1. 2009. Ačkoliv čeští televizní diváci mají určitě rádi Ordinaci v růžové zahradě a Nemocnici na kraji města, přesto by u nich vyhrály seriály z lékařského prostředí ze zahraničí. V tom ovšem nejsou v Evropě sami: doma není zkrátka nikdo (ani televizní lékař) prorokem. Velké množství Rakušanů by uvítalo určitou pomoc při zapojení televize. Čeští televizní diváci stále upřednostňují dabing pořadů přejatých ze zahraničí a jsou ochotni vstávat v noci ke sportovním pořadům…


Tyto a další informace zjistil tradiční výzkum chování televizních diváků, který v České republice a v dalších jedenácti zemích a na vzorku 5 773 respondentů uspořádala na sklonku minulého roku společnost UPC, vedoucí evropský provozovatel analogových, digitálních a digitálních satelitních televizních služeb a internetových a telefonních služeb. V České republice působí UPC prostřednictvím své dceřiné společnosti UPC Česká republika, a. s.


Výzkum přinesl tyto obecné závěry:

• Tištěný televizní program se používá převážně v Rakousku, Česku a Polsku. V Chile a v Rumunsku se tištěný televizní program používá nejméně. Je zajímavé, že televizní program na internetu nejvíce vyhledávají lidé v České republice. V Irsku a ve Slovinsku se internet k tomuto účelu využívá méně.
• Lidem v Chile nejvíce vadí příliš malý text na obrazovce, písmo v teletextu a špatný kontrast mezi písmeny. V západoevropských zemích to většině lidí nevadí.
• Lidé se převážně dívají na televizi ze vzdálenosti dva až čtyři metry, pouze v Chile je tato vzdálenost někdy kratší.
• Titulky z teletextu se v různých zemích využívají velmi odlišně. Nejvíce využívají tuto službu v Chile, a to i pro zahraniční televizní stanice. V Evropě se teletextové titulky využívají nejčastěji v Polsku, Rumunsku a Maďarsku. Češi je často využívají u zahraničních televizních stanic.
• Dálkové ovládání k televizi se ve všech zemích považuje za jednoduchý přístroj. V Rakousku a Maďarsku jej hodnotí jako ne až tak jednoduchý.
• Celkově jsou nejžádanějšími prvky ve všech zemích funkce zoomu a možnost přizpůsobit titulky. V ČR, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a v Chile je vysoce hodnocena možnost dívat se na všechny programy v dabované verzi. Je pozoruhodné, že v Rakousku by velké množství lidí uvítalo při zapojování televize určitou pomoc.
• Zahraniční televizní seriály z lékařského prostředí jsou populární ve všech zemích, pouze v Nizozemsku nemají tak velkou sledovanost. Těsně je následují reality show a dokumentární filmy z lékařského prostředí. V Rumunsku je velmi populární lékařská talk show.
• V Chile jsou lidé nejochotnější zúčastnit se lékařského televizního programu, ale činí tak pro peníze. Vzdělávací význam takových pořadů nejvíce oceňují lidé v Rumunsku. Na Slovensku a ve Slovinsku se lidé nejvíce bojí o své soukromí.
• Nejkonzervativnější ohledně sledování chirurgických operací jsou lidé ve Slovinsku a v Maďarsku. Nejotevřenější jsou lidé v Nizozemsku, v Belgii a v Chile.
• Radící lékaři představují velkou příležitost ve všech zemích – nadšeni jsou zejména lidé v Chile a v Rumunsku.
• Konzultace s lékařem na dálku nejsou považovány za plnohodnotnou náhradu běžné návštěvy lékaře – zejména lidé v Nizozemsku a v Belgii by tuto možnost nevyužívali. Vstřícnější vůči této službě jsou lidé v Chile, v Polsku, Rumunsku a na Slovensku.
• Lidé v Česku, na Slovensku, ve Slovinsku a v Maďarsku častěji vstávají uprostřed noci, aby sledovali sportovní přenosy. Poláci jsou skuteční milovníci sportu, kteří dokonce nejčastěji mění plány na dovolenou a organizují oslavy tak, aby mohli v televizi sledovat sport.


Závěry pro Českou republiku jsou následující

• Při sledování televizních pořadů využívají Češi nejvíce internet a tištěný televizní program. Čím starší lidé jsou, tím méně upřednostňují digitální nabídku.
• Většině Čechů údajně nevadí příliš malá písmenka v teletextu. Vadí jim však příliš malé texty na obrazovce a špatný kontrast mezi texty.
• Češi se dívají na televizi ze vzdálenosti 2 až 4 metry.
• Funkce titulků v teletextu se prakticky nevyužívá. Muži používají titulky z teletextu pro zahraniční stanice méně často než ženy. To platí rovněž pro lidi mladší 30 let, kteří používají titulky z teletextu pro zahraniční stanice méně často než jiné věkové skupiny.
• Čechům připadá používání dálkového ovládání jednoduché.
• Češi by ocenili funkci zoomování a úpravy titulků. Tuto preferenci následuje dabování všech pořadů. Ženy by více než muži ocenily pomoc při zapojení televizního přijímače.
• V České republice jsou nejpopulárnějšími pořady z lékařského prostředí zahraniční televizní seriály o lékařích a lékařské reality show/dokumenty. Ženy se na tyto pořady dívají častěji než muži, s výjimkou pořadů o proměně vzhledu s možností chirurgických zákroků (oblíbenost je u mužů a žen zhruba stejná). Lidé mladší 30 let se dívají na pořady sledující porody a pořady o změně vzhledu raději než lidé starší 50 let.
• Polovina Čechů by se nezúčastnila medicínského televizního pořadu, protože je to podle nich soukromá záležitost, což si myslí ženy častěji než muži. Muži jsou ochotnější než ženy zúčastnit se televizního pořadu tohoto typu, pokud za to dostanou zaplaceno.
• Většina lidí nemá problém sledovat v televizi chirurgické operace. Jedna čtvrtina lidí s tím není spokojená. Kromě toho čím jsou lidé starší, tím více problémů mají s chirurgickými zákroky v televizi.
• Tři čtvrtiny Čechů by se rádo dívalo na pořady, v nichž by lékaři – odborníci dávali praktické rady. To by se více líbilo ženám než mužům. Lidem nad 50 let by se takové pořady líbily více než mladým lidem do 30 let.
• V České republice by lidé využívali konzultace s lékařem na dálku, hlavně proto, že by si tím ušetřili cestu k praktickému lékaři. Tato možnost se zdá být oblíbenější mezi lidmi staršími 30 let než mezi lidmi do 30 let.
• Jedna čtvrtina Čechů by vstala uprostřed noci, aby se dívala na sportovní přenosy v televizi. Muži by vyvinuli větší úsilí, aby mohli sledovat sport, než ženy. Polovina z Čechů by nedělala nic zvláštního (tj. noční vstávání nebo úprava dovolené), aby mohla sledovat v televizi sportovní přenosy.

Společnost UPC Česká republika požádala o interpretaci výsledků i známého mediálního odborníka PhDr. Milana Šmída z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Jeho text je obsažen v samostatném příspěvku Televizní diváci pod lupou.


František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR


Upozornění: Procenta v jednotlivých tabulkách na www.upc.cz jsou zaokrouhlena. U některých otázek posuzovali respondenti vždy každou nabízenou možnost, takže celkový procentuální součet nemusí odpovídat 100 %. V případě jakýchkoliv nejasností u metodiky výzkumu proto nejprve kontaktujte tiskového mluvčího společnosti. Komplexní výsledky výzkumu jsou k dispozici na www.upc.cz.


O průzkumu

„Televizní“ průzkum UPC se uskutečnil v deseti evropských a v jedné jihoamerické zemi (Rakousko, Belgie, Česká republika, Maďarsko, Irsko, Holandsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko a Chile) na vzorku 5773 respondentů v období listopad - prosinec 2008. Jedná se už o pátý pan evropský průzkum UPC, který je tak jedním z nejrozsáhlejších doposud vykonaných průzkumů chování televizních diváků. Průzkum byl uskutečněn ve spolupráci se společností Research International, vedoucí mezinárodní výzkumnou agenturou, a to metodou face to face a on-line panelů.


O UPC

UPC Česká republika, a.s. je největším českým poskytovatelem televizních služeb a vysokorychlostního internetu. Její kabelové sítě jsou v dosahu 1 298 000 domácností v 370 lokalitách ČR. Služby UPC podle údajů k 30.9.2008 aktivně využívá 1090 700 zákazníků. Z toho si televizní služby předplácí celkem 675 500 domácností, vysokorychlostní internet 295 000 zákazníků a telefonní služby přes 119 800 zákazníků. UPC je dceřinou společností Liberty Global, Inc. (NASDAQ: LBTYA, LBTYB), divize UPC Broadband. Vizí společnosti je zpřístupnit úžasný, někdy však komplikovaný digitální svět každému. UPC zaměstnává v Evropě na 15 000 pracovníků usilujících o to, aby vnášeli jednoduchý a osobnostní přístup do všeho, co dělají.


O Liberty Global

Liberty Global je přední mezinárodní společností provozující služby prostřednictvím kabelových sítí včetně pokročilých obrazových a hlasových služeb a přístupu k internetu, čímž zpřístupňuje svým zákazníkům svět informací, komunikace a zábavy. K 30. září 2008 provozovala Liberty Global nejmodernější širokopásmové komunikační sítě, které sloužily přibližně 16 milionům zákazníků v 15 zemích především v Evropě, Japonsku, Chile a Austrálii. Aktivity Liberty Global také zahrnují významné mediální a programové činnosti její součásti Chellomedia v Evropě.


PR Press UPC, ČR, a.s., 28. 1. 2009


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.01.2009 • Šest filmových tipů na víkend
29.01.2009 • Historické sestřihy závodů MotoGP a přímý přenos z NASCAR na SPORT 5
28.01.2009 • Teletext České televize nejčtenějším v ČR
28.01.2009 • Prieskum UPC: Ako sa pred TV obrazovkou správajú slovenskí diváci v porovnaní s európskymi
28.01.2009 • Super Bowl na NOVA Sport
25.01.2009 • Nedělní filmové menu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist