Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 15:49:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prieskum UPC: Ako sa pred TV obrazovkou správajú slovenskí diváci v porovnaní s európskymi

  Autor: PR Press UPC Broadband Slovakia , e-mail: info@upc.sk Přidané: 28.01.2009


Bratislava 28.1.2009 – Aj keď slovenskí diváci určite radi sledujú domáce seriály z lekárskeho prostredia, podľa prieskumu sú populárnejšie zahraničné seriály s touto tematikou. V tom však nie sú v Európe sami: podobne je to nielen v susednom Česku, ale aj vo väčšine európskych krajín. A viete, že slovenskí diváci najčastejšie sledujú televíziu zo vzdialenosti 2 až 4 metre?


Tieto a ďalšie informácie zistil tradičný paneurópsky prieskum o správaní sa televíznych divákov, ktorý na Slovensku a v ďalších 11 krajinách na vzorke 5773 respondentov na sklonku minulého roku uskutočnil vedúci európsky poskytovateľ televíznych, internetových a telefónnych služieb, spoločnosť UPC. Na Slovensku spoločnosť UPC pôsobí prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti UPC BROADBAND SLOVAKIA, poskytujúcej televízne, internetové a telefónne služby.

Tento rok sa prieskum zameral na doplnkové služby ako nástroj na zvýšenie diváckeho komfortu a na zdravotnú starostlivosť prostredníctvom televízie. Prieskum priniesol tieto všeobecné závery:


Aký jednoduchý je diaľkový ovládač a z akej vzdialenosti sledujeme televíziu:

Diaľkové ovládanie považujú diváci vo všetkých sledovaných európskych krajinách za jednoduchý prístroj. Len v Maďarsku a Rakúsku ho vnímajú ako nie až príliš jednoduchý. U nás ho až 67% oslovených hodnotí ako jednoduchý, 32% ako primerane jednoduchý a 2% ako zložitý prístroj. Podobne ako s diaľkovým ovládaním je to v prevažnej väčšine krajín aj so vzdialenosťou, z akej sledujeme televíziu. Na Slovensku až 82% divákov podľa prieskumu sleduje televíziu zo vzdialenosti 2 až 4 metrov. Zo 4 až 5 metrov sleduje obrazovku len 9% divákov a z diaľky viac ako 5 metrov iba 1% respondentov. V ostatných európskych krajinách sleduje televíziu zo vzdialenosti 2 až 4 metrov 80% divákov.


Doplnkové služby ako nástroj na zvýšenie diváckeho komfortu:

Spomedzi doplnkových funkcií, ktoré ponúkajú televízne prijímače (nemáme na mysli set top boxy, ale samotné televízory) diváci v Európe najlepšie hodnotia funkciu Zoom (43% respondentov). Naledujú funkcie Úprava nastavenia titulkov, Voľba dabingu pre všetky relácie, či Voľba titulkov pre každú reláciu. Funkcia Zoom je vysoko hodnotená aj slovenskými divákmi (48%), za najlepšiu však považujú funkciu Voľba dabingu pre všetky relácie (51%). Napriek tejto jasne deklarovanej potrebe však uvedené služby využíva len malé percento respondentov. Viac než polovica Európanov (57%) napríklad údajne nikdy nevyužila možnosť zapnutia titulkov prostredníctvom teletextu, i keď je táto služba všeobecne dostupná, a 32% percent používa túto funkciu len príležitostne. Túto funkciu podľa prieskumu nikdy nevyužilo až 45% slovenských divákov a najčastejšie ju využívajú v Poľsku, Rumunsku a Maďarsku.


Tlačený televízny program alebo digitálny?:

Európski aj slovenskí diváci ako zdroje pre orientáciu v TV programe v takmer rovnakej miere využívajú tlačených programových sprievodov, ako aj internet či digitálnych programových sprievodcov (EPG – elektronický sprievodca programom). Kým ešte pred niekoľkými rokmi boli hlavným zdrojom noviny a časopisy, prieskum ukazuje, že diváci diverzifikovali svoje zdroje informácií o televíznom programe. Tlačený televízny program sa podľa prieskumu používa prevažne v Rakúsku, Česku a Poľsku, najmenej ho využívajú v Rumunsku. Internet ako zdroj informácií o televíznom programe najviac využívajú v Česku, najmenej zasa v Írsku a Slovinsku.


Zahraničné seriály z lekárskeho prostredia sú obľúbenejšie ako domáce:

Zahraničné televízne seriály z lekárskeho prostredia sú u slovenských divákov populárnejšie než domáce. Zahraničné preferuje takmer dvakrát viac respondentov (60%) než domáce (37%). Seriály ako Dr. House, Pohotovosť či Klinika Grace sú však populárnejšie než domáce vo všetkých európskych krajinách. Keď ide o informatívne a reality show relácie z lekárskeho prostredia, až 17% Slovákov radi sleduje relácie venované extrémnym premenám vzhľadu, vrátane chirurgických zásahov.


Účasť v lekárskych reláciách:

Väčšine slovenských divákov (58%) nijako neprekáža sledovať v televízii chirurgické zákroky. Toto číslo je ešte o 10% vyššie, ak sa na obrazovke neobjaví krv. Podobne ako vo väčšine ostatných európskych krajinách, zhruba štvrtine slovenských respondentov nie je príjemné sledovať v televízii explicitné zábery chirurgických operácií. Okrem toho, takmer každý tretí Európan a takmer každý štvrtý Slovák odpovedal, že by dal súhlas k televíznemu nakrúcaniu, pri ktorom by sa podrobil lekárskej alebo kozmetickej operácii. Motivujúcim faktorom je podľa respondentov vzdelávacia hodnota relácie, ale aj finančná odmena za účasť. Až 64% Slovákov by sa však takémuto zákroku pred kamerami nikdy nepodrobila a to preto, lebo ide o súkromnú záležitosť ako aj z obavy, že by operácia nemusela byť úspešná.


Lekárske rady cez TV obrazovku:

Až 76% slovenských a 72% európskych divákov podľa prieskumu pozitívne hodnotí televízne relácie, kde praktickí lekári alebo špecialisti poskytujú praktické tipy o chorobách a ich liečení. Traja zo štyroch Slovákov považujú takéto relácia ako užitočné. Prieskum ďalej ukazuje, že až 58% slovenských divákov by využívalo interaktívnu konzultáciu s lekárom, ak by sa ponúkala prostredníctvom televízie. Ako hlavné dôvody uvádzajú, že by si tak ušetrili návštevu u praktického lekára alebo že by sa mohli na televízneho lekára obracať aj s menšími problémami. Ďalších 25% respondentov by takúto službu využilo v prípade núdze, alebo ak by nebola žiadna iná možnosť.


O prieskume

Tradičný televízny prieskum UPC sa uskutočnil od októbra do decembra 2008, s 5 773 účastníkmi v 12 krajinách: Holandsko, Belgicko, Írsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Poľsko, Maďarsko, Česká republika, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a (prvý krát) v Chile. Ide už o 5. každoročný prieskum UPC, ktorý je zároveň jedným z najrozsiahlejších doposiaľ vykonaných prieskumov verejnej mienky tohto druhu. Prieskum bol uskutočnený v spolupráci so spoločnosťou Research International, vedúcou medzinárodnou prieskumnou agentúrou, metódou face to face a on-line panelov. Podrobnejšie výsledky prieskumu, grafy, tabuľky a obrázky nájdete na www.upc.sk.


UPC Broadband:

UPC Broadband je európska divízia spoločnosti Liberty Global, Inc. vedúceho svetového medzinárodného prevádzkovateľa káblovej televízie. UPC ponúka televízne internetové a hlasové služby približne 10 miliónom zákazníkov v 10 európskych krajinách. Víziou spoločnosti je sprístupniť úžasný, niekedy však komplikovaný digitálny svet, jednoducho pre každého. UPC zamestnáva v Európe takmer 15 000 pracovníkov usilujúcich sa o to, aby do služieb poskytovaných spoločnosťami UPC vnášali jednoduchý a osobnostný ľudský prístup.


Jaroslav Kolár, hovorca UPC BROADBAND SLOVAKIA


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.01.2009 • Šest filmových tipů na víkend
29.01.2009 • TV Óčko překonává další rekordy
29.01.2009 • Historické sestřihy závodů MotoGP a přímý přenos z NASCAR na SPORT 5
28.01.2009 • Teletext České televize nejčtenějším v ČR
28.01.2009 • Výzkum UPC: Jak si vedou čeští televizní diváci ve srovnání s evropskými
28.01.2009 • Super Bowl na NOVA Sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist