ČT4 žije sportem už tři roky
Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 14.02.2009
Česká televize oslavila již třetí výročí od spuštění svého ryze sportovního, digitálního kanálu ČT4. Jeho řádné vysílání začalo 10. února 2006. Stanice se okamžitě stala jedním z předních přínosů české digitalizace, významně totiž rozšířila programovou nabídku digitálního zemského vysílání.


ČT4 klade důraz na rozmanitost, poskytuje prostor širokému spektru sportů včetně těch, jež dříve nebylo v televizi moc vidět. Šéfredaktor Redakce sportu ČT Otakar Černý dodává: „Díky ČT4 se na obrazovkách udržel domácí hokej i fotbal, výrazně povyrostl basket, volejbal, házená. Doslova oslnily sporty dosud v českých televizích neznámé: golf, baseball, softball a hlavně florbal a futsal. Neopomíjíme ani šachy, šipky, hokejbal. Zkrátka portfolio naší Čtyřky je mohutné!“

Stanice od svých počátků upřednostňuje české sportovní události. „Také při přenosech ze zahraničí preferujeme soutěže s účastí našich sportovců,“ doplňuje Otakar Černý a pokračuje: „Můžeme tedy radostně konstatovat, že Česká televize vysílá skutečně především český sport. A úspěšně!“

Vedle přímých přenosů a záznamů ze širokého spektra sportovních akcí nabízí programové schéma ČT4 rovněž řadu vzpomínkových pořadů, besed, magazínů i dokumentů.

Od 1. ledna 2008 vysílá ČT4 čtyřiadvacet hodin denně a od stejného data odbavuje své vysílání plně v širokoúhlém obrazovém formátu 16:9. Divákům jsou samozřejmě k dispozici doplňkové digitální služby – data pro elektronického programového průvodce EPG, systém PDC pro snadné programování záznamu pořadů a také teletext. Ten obsahuje kompletní sportovní servis, tedy stránky plné výsledků, tabulek a zajímavostí. V rámci zemského digitálního vysílání v síti 1 (multiplexu veřejné služby) je teletextová služba ČT4 od poloviny ledna 2009 posílena. Aktuálně patří mezi nejrychlejší v ČR s rotací všech stránek každých zhruba 10 sekund.

V průběhu roku 2008 program ČT4 opustil původní označení ČT4 SPORT. Ostatně svou specializaci už nemusí nikomu připomínat. Po třech letech intenzivního rozvoje se totiž pyšní titulem jednoznačně nejsledovanějšího sportovního programu v České republice. Tým zkušených profesionálů vytvořil ze stanice skutečný fenomén českého sportovního světa.

Největší výzvu v roce 2009 pro ČT4 představuje mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Z hlediska využité techniky půjde o nejsložitější akci, kterou Česká televize dosud zajišťovala. Nasazen bude nový moderní přenosový vůz, zhruba šedesát kamer, několik desítek záznamových a zpomalovacích zařízení a další speciální televizní technologie. Obraz a zvuk poletí do mnoha zemí po celém světě. Redakce sportu se společně s útvarem techniky ČT na tuto událost dlouho, pečlivě připravuje a těší se, že sportovním fanouškům u obrazovek poskytne hodnotný, neopakovatelný zážitek.

Rok 2009 bude pro ČT4 také obdobím příprav na výraznější profilaci jednotlivých programů České televize. Součástí procesu má být přesun veškerých sportovních pořadů výhradně na sportovní stanici. Tento strategický plán by měl být naplňován postupně, jakmile dostupnost digitálního zemského vysíláním sítě 1 s multiplexem veřejné služby překročí hranici stanovenou generálním ředitelem ČT, a kdy bude zároveň jasný termín dosažení zákonného celoplošného pokrytí. To vše bude splněno do konce roku 2009, takže by se změny měly projevit již v roce 2010.

ČT4 žije sportem nejen na televizní obrazovce, ale také na internetu. Redakce sportu ČT se podílí na úspěšných webových projektech. Mimořádně vysokému zájmu se těšila speciální olympijská příloha zpravodajského serveru www.ct24.cz v průběhu LOH Peking 2008, kde návštěvníci sledovali nejen internetové vysílání ČT4 a ČT2, navíc dalších až osm on-line přímých přenosů z právě probíhajících disciplín, prohlíželi video zpravodajství, výsledkový servis, blogy redaktorů a další rubriky. Renomé si už dávno získaly také servery Hokejzive.cz a Fotbalzive.cz – jediné stránky na českém internetu s přímými přenosy i záznamy z hokejových a fotbalových soutěží.


Štěpán Janda, Tiskový útvar ČT

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3230/ct4-zije-sportem-uz-tri-roky/