Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 09:21:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Jak dál, Z1?

  Autor: Roman Kučera , e-mail: roman.kucera@klikni.cz Přidané: 14.02.2009


O tom, jestli je vůbec projekt Z1 životaschopný se diskutuje už od samotného ohlášení vzniku této televize a přiznám se, že já sám v tom nemám moc jasno. Luxus několika zpravodajských kanálů si zatím dopřávaly jen větší státy s daleko zajímavějším trhem než je u nás. A často to funguje.


Zajímavostí je pro například sousední Polsko, kde působí dokonce několik různých zpravodajských kanálů (tvn24, Polsat News, TVP Info,...). U nás je tomu zatím jinak... Proč?

Naše země disponuje daleko menším trhem než např. zmiňované Polsko, což souvisí i penězi, které do jednotlivých TV proudí a drží je nad vodou. Kde je větší trh, tam se uživí také více kanálů... Možná dosud jen nejsme tak bohatí, abychom měli dvě zpravodajské televize. Neúspěch Z1 je ale možná způsoben i zajímavou koncepcí kanálu ČT24 a jeho blízkým propojením se zpravodajstvím na kanálech ČT. Síla zvyku se zde určitě podcenit nedá. Každopádně se Z1 zatím nedaří oslovit diváky (a potažmo ani inzerenty) a vyhranit se. Veřejným tajemstvím není ani nedostatek financí, se kterým se tento projekt potýká.

Co tedy v Z1 změnit a měnit vůbec něco?

Pro začátek by možná stálo za úvahu zamyšlení nad zvolenou cílovou skupinu diváků (lidé s nadprůměrnými příjmy ve vysokých manažerských pozicích, zaměření na městského diváka s vyšším vzděláním,... ) a určité vyprofilování stanice. Orientace na masovou populaci zde totiž chybí. Dalším, možná ne úplně promyšleným krokem je teď, v době "divácké krize" jakési rychlé posunutí kanálu blíže k ekonomickému zpravodajství. Nejde ale Z1 jen ode zdi ke zdi?

Když situaci srovnáme s Německem či USA, kde je zpravodajských kanálů několik v jednom regionu, je možno vidět přežití Z1 v co největším zásahu diváků - a to bohužel i pomocí mírné bulvarizace. V Česku to sice stále zní, jako něco "pod úroveň", ale jak je vidět např. u Televizních novin, na národ to funguje. Spousta zpravodajských TV ve světě už také pochopila, že si je diváci nepouští jen proto, aby věděli vše první, ale také proto, že jaksi "nechtějí být doma sami". Tento prostor zatím Z1 také vyplnit neumí... Krabicově vyhlížející studio většinou jen s jedním osamoceným moderátorem moc dobré nálady nepřidá a jak je vidět ani moc neláká.

Jde jen o nenaplněná očekávání?

Když Z1 před svým startem informovala, kde se všude inspirovala, slibovalo to mnohé. Bohužel, nic z toho, co asi většina z diváků očekávala se neudálo. Žádné zajímavé studio (např. newsroom s průhledy na reportéry vzbuzující dojem, že se stále něco děje, s případným výhledem ven z budovy nebo už jen zajímavě multifunkčně členěný prostor, který je standardem nejen v USA se nekonal). Žádná dvojice (případně i trojice) moderátorů, kteří by společně diváky provázeli dnem i nocí, zprávu za zprávou, i s komentáři a nenucenými rozhovory... Žádné vymezení se proti ČT24 něčím jiným a možná bližším infotainmentu... Zatím jde jen o přečtení zpráv, případně něco málo z vlastní (stále se omezující) produkce nebo akvizice a nic víc...

Jak dál?

Myslím, že zatraktivnění Z1 vyžaduje spoustu investic, které ale měly proběhnout hned na samém startu televize. Je otázkou, zda v současné finanční situaci J&T bude ještě snaha provést nějaký reload. Zatím to však vypadá, že Z1 bude spíše vyčkávat - do větších změn už patrně kromě peněz není ani dost sil... Možná Z1 pomůže vypnutý analog, skupina PPF, nějaký strategický mediální partner (ovšem obtížně nalezený v době krize - ale třeba např. CME zatouží rozšířit své portfolio a převezme Z1 jako kdysi plánovanou Nova News) nebo prostě jen skončí další televize, která neuměla oslovit... Uvidíme...


Pro satCentrum Roman Kučera



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.02.2009 • Rozhovor satCentrum s ředitelem TradeTec (nejen) o rozšíření nabídky HDTV ve Skylinku [ 10 ]
16.02.2009 • Skylink připravuje druhý uplink pro 2 transpondery, jeden z nich bude pro HDTV [ 2 ]
14.02.2009 • ČT4 žije sportem už tři roky
13.02.2009 • Matej Ribanský uvažuje nad redizajnom TA3
02.02.2009 • Digitální programy České televize: Nejsledovanější
02.02.2009 • Salute! z družice Hot Bird 6

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist