Měsíc s hvězdou aneb Jak moc září TV Barrandov? (I. část)
Autor: Roman Kučera , e-mail: roman.kucera@klikni.cz Přidané: 18.02.2009

Již měsíc nás z televizních obrazovek oslňuje a baví nová hvězda – TV Barrandov. Zamysleme se v tomto „seriálu“ o tom, jaké jsou její hvězdné manýry, jak vlastně vypadá a zda je pro nás skutečně ta pravá?


Je šťastná, když se o ní mluví....

Dosud nejmladší digitální televize v České republice si rozhodně potrpěla na okázalý vstup na scénu. Ještě ani nezačala vysílat a už nás tiskové oddělení stanice v čele s panem Sidovským informovalo téměř o všem, co se v televizi dělo nového. Od prezentace nových i „staronových“ tváří a pořadů, přes podpis smlouvy s Českými Radiokomunikacemi až po roušku tajemství, visící nad programem stanice a některými formáty. Využity byly i takové marketingové tahy, kdy ve snaze co nejvíce vybičovat divákovu zvědavost, byla zveřejněna (a náležitě zveličena) i událost s „požárem“ během zkoušek úvodní show Karneval na Barrandově. O tom, zda to sledovanosti tohoto pořadu prospělo, se dá jen spekulovat. Podle peoplemetrových měření se však žádný velký odliv diváků od ostatních stanic nekonal a dosud ani nekoná. Nicméně, dát o sobě vědět tato televize skutečně umí...


Jak vlastně vypadá hvězda?

To, že je kromě programu velmi důležitá i vizuální prezentace stanice si na Barrandově jistě uvědomují a doufejme, že i v téhle oblasti se ještě dočkáme mnohého zajímavého. Hravé logo v podobě otevřené hvězdy a výrazná růžová (tzv. magenta) mají navozovat alternativu a neformálnost. Osobně si však nejsem jistý právě růžovou barvou. Pokud se chce TV Barrandov stylizovat do role hvězdy, proč nebyla zvolena například zlatá barva, která bývá s hvězdami často spojována? Chápu, někomu může připadat nezajímavá a ne příliš mladistvá. Přesto i tato barva dovoluje být použita netradičně a s vtipem. Mnohdy ji využívají také filmové kanály nebo televize, které se chtějí pochlubit filmy „zlatého“ fondu kinematografie (např. MBC MAX, Das Vierte, dříve i Kabel Eins,...). A právě zlatým fondem české kinematografie se prezentuje i TV Barrandov.

Zajímavé jsou i identy (znělky) – jakési neonové zimní „hemžení“ působí jistě vtipně a v ČR neokoukaně. Zatím se zde nesetkáváme se zapojením hlavních tváří této televize, což je již u většiny komerčních televizí běžnou praxí, jak na své „hvězdy“ ještě více upozornit a TV Barrandov by to v propagaci jistě pomohlo. U nás dlouhodobě tuto formu prezentace využívá TV Nova a nyní i Prima ve svém zimním vizuálu. Nechejme se tedy překvapit, do jakého hávu se nám TV Barrandov oblékne na jaře...


Je skutečně tak svůdná, sexy a svá?

Asi jako každá hvězda, snaží se i TV Barrandov k sobě přilákat co nejvíce diváků. Její vlajkovou lodí by měla být především zábava, do níž také investuje nemalé finanční prostředky. Otázkou zůstává, do jaké míry jsou tyto prostředky efektivně vynaloženy v porovnání se sledovaností a zda by na podobný divácký zásah nestačila kvalitnější akvizice. A čím se nás tedy láká?

Jde především o zajímavý počin v podobě Talkshow Jana Saudka, kde je přes počáteční rozpačitost charismatického moderátora vidět určitý posun a plusem může být i dosud šťastná ruka při výběru hostů. Satirický pohled na události týdne se snaží vnést pořad KnorTime opět postavený na osobnosti dosud nepříliš známého moderátora v podobě Miloše Knora. O něco podobného se ve své Politické střelnici snaží i „zrecyklovaná“ Zuzana Bubílková, která naše politiky opět moc nešetří. Sitcom na obrazovce zastupuje „konverzační komedie“ Ivana Mládka s názvem Cyranův Ostrov a „český“ policejní seriál natáčející se ve slovenkých ateliérech podle slovenského námětu s názvem Profesionálové. Skečovou show představuje někdy ne příliš originální a vtipná Koko TV.

Za zmínku určitě stojí i novinka na českých obrazovkách tzv. soudní show s názvem Suďte je, která je stálicí především v západní Evropě a výborných výsledků ve sledovanosti dosahuje také na slovenské TV JOJ (to nejlepší ze slovenské show je k vidění i na Barrandově v pořadu Soudní síň). Proslýchá se, že obdobný pořad se soudní tématikou již připravuje i slovenský lídr – TV Markíza a uvidíme, zda se podobného „soudního boje“ v budoucnu nedočkáme i v Čechách. Jako bonbónek nelze opomenout dokumentární cyklus Febia věnovaný lásce a partnerským vztahům. Najdete jej v nedělním prime time s názvem České milování a určitě stojí za pozornost.

Shrneme-li tento výčet pořadů, nemůžeme TV Barrandov upřít snahu o to, být pro diváky atraktivní. Zpravodajství je pro ni spíše jen vhodným módním doplňkem (v podobě Hlavních zpráv, pořadu o počasí Jak bude a podvečerního proudu informací s názvem 90 minut – mimochodem, o tom, zda se právě tento pořad na obrazovkách udrží už probíhají spekulace nejen ve vedení televize).

V příštím článku se budeme věnovat programové akvizici TV Barrandov i tomu, jaká by mohla být budoucnost této stanice.


pro satCentrum Roman Kučera, 18. 2. 2009

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3241/mesic-s-hvezdou-aneb-jak-moc-zari-tv-barrandov-i-cast/