Historie formulí Champ Car poprvé na SPORT 5
Autor: PR Press SPORT 5 , e-mail: info@sport5.cz Přidané: 19.02.2009
Rok 2004 byl úvodní sezónou šampionátu Champ Car World Series, který na americké scéně závodů formulových vozů nahradil seriál CART World Series. SPORT 5 jako jediná česká televize zaměřená výhradně na motoristický sport a motorismus sezónu 2004 Champ Car připomene ve svém vysílání.


První ročník Champ Car World Series navázal na tradici šampionátu CART World Series, který fungoval až do konce roku 2003, kdy zkrachoval. Právě na jeho základech byl již v následující sezóně 2004 vystavěn šampionát Champ Car World Series. Jeho čtrnáct podniků se jelo převážně na amerických okruzích a oválech, ale tři z nich zavítaly i do Kanady, dva do Mexika a jeden dokonce do Austrálie. O kvalitním mezinárodním obsazení šampionátu svědčí i to, že hvězdou seriálu Champ Car a rovněž jeho vítězem se v roce 2004 stal Francouz Sébastien Bourdais, dnes působící ve formuli 1. Jednoho závodu série Champ Car (na australském okruhu v Surfers Paradise) se v roce 2004 zúčastnil i český pilot Jarek Janiš a dokázal zde bodovat. Historické závody Champ Car 2004 bude SPORT 5 v premiéře vysílat každý týden ve středu večer, počínaje 25. únorem. Ve 21:00 hodin SPORT 5 odvysílá první závod série z okruhu Long Beach.

SPORT 5 pokračuje i v rekapitulaci historie další formulové série: Superfund Euro 3000 taktéž z roku 2004. Čtvrtý závod seriálu z Monzy vysílá SPORT 5 v pondělí 23. února od 18:20 hodin.

V programu SPORT 5 nechybí ani další díl Le Mans Series 2008. V pátém a tedy posledním podniku sezóny dosáhla stáj Charouz Racing System výjimečného úspěchu. V anglickém Silverstone vybojovala v bitvě na 1000 km druhou příčku absolutně i v královské kategorii LMP1. V šampionátu skončila stříbrná posádka z Velké Británie Jan Charouz – Stefan Mücke celkově pátá, což spolu s výsledkem v závodě patří k největším úspěchům českého motorsportu. Navíc týmový prototyp LMP1 poháněný motorem Aston Martin byl opět jasně nejlepším vozem s benzínovým motorem. Před ním totiž dojel jen zvýhodněný turbodiesel Audi. Velkou anglickou bitvu českého týmu o druhé umístění na stupních vítězů sezóny 2008 si připomeňte spolu se SPORT 5 v pondělí 23. února od 17:05 hodin.

Ve vysílání SPORT 5 nebude chybět ani záznam pátého závodu série A1GP z jihoafrického Gautengu. Po zatím posledním závodě v novozélandském Taupu vede pořadí A1GP suverénně tým Irska před týmy Švýcarska a Portugalska. Záznam závodu sledujte na SPORT 5 v neděli 1. března od 14:00 hodin.

V závěru devátého kalendářního týdne roku 2009 odvysílá SPORT 5 tři přímé přenosy – dva z asijské série Speedcar a jeden z amerického šampionátu NASCAR Sprint Cup Series. V rámci Speedcar Series se ve dvou závodech v Dubaji utká řada bývalých hvězd formule 1, jakými jsou Jacques Villeneuve, Jean Alesi, Gianni Morbidelli, Stefan Johansson, Johnny Herbert nebo Heinz Harald Frentzen. Právě oni před dubajským podnikem vedou průběžnou klasifikaci šampionátu v pořadí Gianni Morbidelli, Johnny Herbert a Vitantonio Luizzi. Série NASCAR se teprve rozjíždí a po prvním závodě vede průběžné pořadí Matt Kenseth. Přímé přenosy Speedcar Series z Dubaje sledujte v pátek a v sobotu 27. a 28. února od 12:25, resp. 11:55 hodin. Živé vysílání závodu NASCAR z Las Vegas začíná v neděli 1. března ve 22:40 hodin.

Podruhé se v programu SPORT 5 objeví specializovaný týdeník o motocyklovém sportu FIM Moto Show. Tentokrát bude věnován disciplínám US Supercross, Endurance Racing, ITA Indoor Enduro a velkému ohlednutí za sezónou MotoGP 2008. Magazín FIM Moto Show vysílá SPORT 5 ve středu 25. února od 18:20 hodin.


Jak SPORT 5 získat?

SPORT 5 je zařazen do nabídky Sport O2 TV. Je přístupný také klientům UPC ČR sítě – digitální TV a dále v kabelových sítích BKS Capital Partners Praha, HDD Praha, Kabel servis Praha, Planet A Praha, WMS s.r.o. Most, SELF servis Brno, Smart Comp Brno, STARNET České Budějovice, J.Ouda Klášterec nad Ohří, PODA Ostrava, MATTES AD Frýdek-Místek, Kabel Ostrov, s.r.o. Ostrov, Mame Moravské Budějovice, TRI R, a.s. Bratislava a SWAN, a.s. Bratislava.

Kódovaný program SPORT 5 je distribuován na transponderu satelitu ASTRA 1E, na orbitální pozici 23,5 st. vých., frq. 11,876 H, SR 27500, FEC 3/4 a přístup k němu umožňují karty Trade and Technology a Sky Link a karty diGITALlink.


PR Press SPORT 5, Zuzana Havelková, BPA sport marketing

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3245/historie-formuli-champ-car-poprve-na-sport-5/