SES ASTRA dále posiluje orbitální pozici 23,5° východně
Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 20.02.2009
Společnost SES ASTRA, člen skupiny SES (kótovaná na burzách Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG), dne 19. 2. 2009 oznámila, že její satelit ASTRA 1G byl přesunut z orbitální pozice 19,2° východně na pozici 23,5° východně. Společně se satelity ASTRA 3A a ASTRA 1E zajistí pokrytí střední Evropy, zemí Beneluxu, německých kabelových sítí a nabídne kapacitu pro širokopásmové služby ASTRA2Connect.

Přesun je důsledkem úspěšného využití nového satelitu ASTRA 1M společnosti SES ASTRA, který nahrazuje družici ASTRA 1G na orbitální pozici 19,2° východně. S družicí ASTRA 1G orbitální pozice 23,5° východně disponuje 19 dalšími transpondéry. Tím se zvyšuje počet využitelných transpondérů na této orbitální pozici na 56. V posledním roce společnost SES ASTRA úspěšně rozvinula orbitální pozici 23,5° východně jako svou novou hlavní orbitální pozici pro přímý příjem ze satelitu DTH (Direct-to-Home) a širokopásmové služby, především pro země Beneluxu, Českou republiku a Slovensko, kde je velká poptávka po využití této orbitální pozice.

Do konce roku bude orbitální pozice 23,5° východně posílena i o vynesený satelit ASTRA 3B. Velmi moderní satelit nyní konstruuje společnost EADS ASTRIUM v Toulouse a družice poskytne 52 transpondérů. Bude sloužit pro přímé vysílání ze satelitu DTH (Direct-to-Home) a obousměrné širokopásmové služby pro celou Evropu. ASTRA 3B umožní větší flexibilitu na orbitální pozici 23,5° východně. V dlouhodobém horizontu satelit nahradí všechny existující kapacity na orbitální pozici 23,5° východně a tím zabezpečí kapacity na této orbitální pozici na minimálně 15 let.

Pan Ferdinand Kayser, prezident a generální ředitel společnosti SES ASTRA, řekl: „Stále narůstající dosah orbitální pozice 23,5 východně ukazuje, že společnost SES ASTRA úspěšně proniká na nové trhy. Přesunem satelitu ASTRA 1G a vypuštěním družice ASTRA 3B na konci tohoto roku dále posilujeme tuto orbitální pozici, abychom tak uspokojili narůstající poptávku po vysoce hodnotném digitálním a HDTV vysílání z velmi dynamických trhů ve střední a východní Evropě a v zemích Beneluxu a mohli připravit další kapacity pro trhy se satelitními širokopásmovými službami.”


Markus Payer, SES ASTRA


O společnosti SES ASTRA, www.ses-astra.com

Satelitní systém ASTRA představuje přední systém pro přímý příjem DTH v Evropě. Satelitní flotila se nyní skládá ze 14 satelitů ASTRA a dvou satelitů SIRIUS. Sdružený satelitní systém poskytuje své služby pro více než 117 milionů domácností v Evropě, které využívají satelitní příjem a kabelovou přípojku a přenáší asi 2500 analogových a digitálních televizních a rozhlasových kanálů. SES ASTRA také poskytuje multimediální, telekomunikační a internetové služby na satelitní bázi pro firmy, vlády a jejich činnost. Na svých hlavních orbitálních pozicích soustřeďuje více než 60 programů HDTV. ASTRA představuje nejvýznamnější vysílací platformu HDTV pro čelní evropské vysílací organizace. Hlavní orbitální pozice ASTRA a SIRIUS jsou 19,2° východně, 28,2° východně, 23,5° východně, 5° východně a 31,5° východně.

Společnost SES ASTRA je členem skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG). SES je vlastníkem tří předních provozovatelů satelitu - SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v Severní Americe a SES New Skies, které zabezpečují globální spojení i pokrytí. Skupina vlastní podíl 90 % ve společnosti SES Sirius v Evropě a také strategické podíly ve společnosti Ciel v Kanadě a Quetzsat v Mexiku. Skupina SES poskytuje špičková řešení v oblasti globální satelitní komunikace prostřednictvím své flotily 39 satelitů na 26 orbitálních pozicích. Další informace o skupině SES je možné najít na stránce: www.ses.com.


SES ASTRA Press, 19. 2. 2008, přeložil Petr Miklík


Příloha: Ozařovací diagram (footprint) satelitu Astra 1G, zdroj: lyngsat-maps.com



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3249/ses-astra-dale-posiluje-orbitalni-pozici-23-5-vychodne/