Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:01:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Den "HD" pro Skylink - start prvního uplinku HDTV transponderu u nás!

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 18.03.2009


Den "HD" pro Skylink a vlastně celé česko - slovenské satelitní vysílání nastává! Právě dnes by mělo, podle neoficiální informace našich slovenských kolegů, dojít k prvnímu testovacímu vysílání nového transponderu s HD programy. SatCentrum přináší další podrobnosti.


Jak uvedl server satCentrum už v půli února jako první web u nás v článku Skylink připravuje druhý uplink pro 2 transpondery, jeden z nich bude pro HDTV, naplánoval si tento domácí provider zprovoznění dalšího, druhého uplinku pro distribuci digitálních českých a slovenských kanálů prostřednictvím satelitu ASTRA 1G, umístěného na orbitální pozici 23,5 stupňů východně.

V areálu TVS Towercom na bratislavském Kamzíku, na místě pahrbku, který tvoří základy původního bratislavského televizního stožáru, než jej v sedmdesátých letech minulého století nahradila nová známá vysílací věž, je umístěný „domeček“ s vysílací, měřící a řídící technikou a parabolou stávajícího uplinku Skylinku na tp. č. 15, frq. 12,565 GHz, horizontální polarizace, SR 27500 kSymb/s, FEC 2/3 (na satelitu ASTRA 3A).

A hned vedle něj se na nové betonové ploše montuje další parabola, tentokráte ofsetová G.I.G.A. SAT, která umožní uplink dvou transponderů – ke stávajícímu tp. 11,797 H přibude nový, ve kterém budou umístěny programy vysílané v normě DVB-S2/MPEG-4, v HD rozlišení (1080i). Skylink totiž chce během letošního roku nabídnout svým abonentům až 8 programů ve vysokém rozlišení, tedy nejlepší obrazové kvalitě, vysílané ze satelitu.

A právě dnes by mělo, podle neoficiální informace našich slovenských kolegů, dojít k prvnímu testovacímu vysílání nového transponderu s HD programy. Den "HD" pro Skylink a vlastně celé česko - slovenské satelitní vysílání nastává dnes, 18. 3. 2009!

Oficiální představení nového transponderu Skylinku, určeného pro šíření programů ve vysoké obrazové kvalitě chystá společnost ASTRA ve spolupráci s providerem - společnostmi TradeTec a Towercom na příští úterý, 24. 3. 2008 na tiskovou konferenci do Prahy, ovšem už dnes, pokud vše dopadne podle plánu, bychom měli zachytit první testovací vysílání na novém transponderu.

Podle informací kolegů půjde o zcela nový, dosud neaktivovaný transponder č. 3.121 na Astře 1G, frekvence uplinku (tedy vysílání směrem na družici) 17709.50 MHz, vertikální polarizace, DVB-S2, datový tok 49.186 Mbit/s.

Majitelé HD receiverů a samozřejmě aktivních karet Skylink se zaplaceným balíčkem programů HD plus budou po zprovoznění transponderu na svém přijímači nastavovat tyto parametry:

satelit: ASTRA 1G
orbitální pozice: 23,5 stupňů východně
transponder: č. 3.221
provider: Skylink
frekvence: 12 109.50 MHz (stačí zadat 12,109 GHz)
polarizace: horizontální
symbol rate: 27 500 kSymb/s
FEC: 9/10
norma: DVB-S2, MPEG-4/HD
modulace: QPSK
pilot: vypnuto (off)
kódování: CryptoWorks (Skylink)

Při spuštění a nastavování nového transponderu se budou vysílat testovací kanály, které budou kódované v systému CryptoWorks, ale pro stávající abonety Skylink zatím nedostupné, teprve od cca 24. - 26.3. - oficiálně pak od 1.4.2009 bude balíček HD programů dostupný i pro zájemce o nabídku HD plus na přístupové kartě Skylink.

Protože letošní zima na Kamzíku příliš nepřeje venkovním pracím na uplinku a konečná montáž a otestování nové paraboly by se mohla o trochu protáhnout, rozhodl se provider pro dodržení slíbeného oficiálního termínu startu HD balíčku k 1. 4. 2009 po dobu několika dní ještě využít dočasný mobilní uplink společnosti TST Kommunikationstechnik GmbH, Kommerzielle Satellitentechnik, jehož přívěsný vůz s parabolou je zaparkován už od závěru loňského roku pod televizní věží nedaleko stávajícího uplinku Skylinku. Tento mobilní uplink pak bude po zprovoznění druhého stacionárního uplinku odvezen společností ASTRA, od které je zapůjčený, zpět do Německa.

A jaká bude nabídka nových HD programů na tomto transponderu? Podle diskuze i reakcí na základě ankety Máte zájem o vysílání ve vysokém rozlišení (HD)?, mají nejčastěji čtenáři satCentrum zájem o další filmové kanály v češtině (např. Filmbox HD, nebo HBO HD), dokumentární kanály (např. Discovery HD, Animal Planet HD, History Channel HD), případně sportovní (Nova sport HD). Určitě se některý z nich na novém transponderu objeví, protože Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 5. zasedání, konaném ve dnech 10. 3. 2009 - 11. 3. 2009 registrovala společnosti TradeTec tyto nové HD a SD programy : FILMBOX HD, MGM - Channel Central Europe (SD i HD), The History Channel UK - HD, Animal Planet, DISCOVERY Channel (SD i HD), Eurosport 2, History Channel Europe (SD). Ne všechny se ale objeví v nabídce Skylinku od startu nového uplinku, některé budou zařazeny později, až se dořeší otázka dabingu či titulkování v českém jazyce.

Už od loňského roku mohou abonenti platformy Skylink sledovat tři programy ve vysokém rozlišení: NOVA HD, Eurosport International HD a BravaHDTV. První dva by se podle předběžných úvah měly přemístit na nový transponder, program BravaHDTV (a zřejmě i Discovery HD) se bude i nadále ladit z transponderu 11,856 V holandské platformy Canal Digitaal Satelliet. V druhé polovině roku přibude do nabídky HDTV programů i nová veřejnoprávní stanice ČT HD, zájem o satelitní vysílání v HD kvalitě mají i TV Barrandov HD a NOVA Sport HD.

Nabídka by tedy mohla být zajímavá, což ostatně dokládá ve svém únorovém rozhovoru pro satCentrum výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník:

„Na našem satelitním trhu existuje tvrdá konkurence. Skylink se rozhodl profilovat jako platforma přinášející kvalitu. Věříme, že se HDTV stane fenoménem letošního roku a hodláme k tomu významnou měrou přispět. Jak jsem již před časem uvedl, předpokládáme, že se letos rozšíří nabídka HDTV Skylinku na cca 8 programů. Nebudou chybět filmové a dokumentární programy, sport ani hudba. Náš projekt HDTV je enormně nákladný. Je však nutný pro další rozvoj satelitního podnikání. Prodejci i montážníci budou mít díky HD plné ruce práce a zajištěné živobytí po mnoho příštích let. Mezi jiným i díky Skylinku. Věříme tedy, že naše HDTV ocení nejen zákazníci, ale i široká komunita prodejců a montážníků satelitní techniky.“


satCentrum, Václav Hrubec, 18. 3. 2009, 06:00 hod., foto autor


Příloha: Ozařovací diagram (footprint) satelitu Astra 1G, zdroj: lyngsat-maps.com





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 32   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.03.2009 • První testy na novém HD transponderu, změny budou i na stávajícím SD transponderu
17.03.2009 • EuroBird 28,5° východně: přerušení vysílání OBE TV (Original Black Entertainment TV)
13.03.2009 • Tři ukrajinské kanály na novém transpondéru družice Amos 4° západně [ 1 ]
13.03.2009 • Hot Bird 13° východně: Sportitalia 24 v platformě Sky Italia
11.03.2009 • Sirius 5° východně: „TV-Paprika” a „Radio ZU”
11.03.2009 • Konec lokálních verzí „Bloomberg TV”

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  to je jedno 

22.03.2009 22:28 • ® smoldo
ja mam satak z natačanim takze uz keby som tak strašne chcel pozerať NOVU tak si to dám na digy a tam je ale poviem ti že som ju pozeral tak 2X aj to keď tam bola miss v čechach a raz funes takže mi nova nechyba skorej som zvedavý na ten balík HD čo dá tez SKY LINK len aby nezmenili cenu uz aj tak je to vývar
 
 
  &smoldo 

22.03.2009 12:54 • ® Milan C
@smoldo-prečítaj si príspevky dolu a pochopíš, prečo ju ty nemáš a mnoho ďalších na Slovensku má....!!!! ;)
 
 
  ale NOVA na Slovensku nieje ,al som ju ale len 

21.03.2009 22:39 • ® smoldo
ale NOVA na Slovensku nieje ,al som ju ale len dovtedy pokial som neregistroval kartu
 
 
  tu sú programy SK plus balík multy 

21.03.2009 22:37 • ® smoldo
SK_Neplatene 10/2008 ČT1, ČT_2, JOJ_, JOJ_PLUS, Markiza_, Prima_TV, STV_1, STV_2, STV_3, TV Barrandov
SK_MULTI 02M (PROMO) LEO_TV, MULTI_4, Nova_sport, SPI_pack, SPORT_5, ESP, XXX_Xtreme
 
 
  ® Mabe: Keby si občas čítal zistil by si že 

19.03.2009 09:15 • ® bobsk
® Mabe: Keby si občas čítal zistil by si že skylink už odpovedal verejne. Alebo mali za tebov dojsť osobne aby ti znenie zmluvy vysvetlili.
 
 
  CS 

19.03.2009 06:20 • ® Milan C
CS-...a zabudol som podoknúť,že Ťa nenapádam. To by som si v živote nedovolil.Len som chcel vysvetliť čo je legálne z právnického hľadiska a čo nie.Dohoda medzi poskytovateľmi, o ktorej ty píšeš, je len dohoda bez právnického základu /ČT 1,ČT 2 a pod. na Slovensku, STV 1,STV 2 a pod. v Čechách..Keby sme išli podľa právnických základov,tak aj to je nelegálne.O tom to celé bolo aj s tou Novou...buď to je legálne v jednom aj druhom prípade, alebo nelegálne v jednom aj v druhom prípade.Tak si vyber.Všetko dobré prajem.:)
 
 
  CS 

19.03.2009 06:09 • ® Milan C
CS-nemusíš reagovať,nikto na nenúti. Hovadiny tu rozhodne nepíšem.JOJ je v čechách len legálne na základe poskytovateľa.Keby sa do toho niekto obul z právnikov, uvidel by si ten "mazec".Do karty som vôbec nezasahoval ani cez PC, ani cez programátor. Ty si myslíš, že sa to dá? V tomto prípade? Neblázni !
pre ® Blooddog- ja som nehovoril o karte SKYLINK SK...
CS- všetko na konkurenčnom ale aj iných weboch je podľa teba skomolené.Len ty máš pravdu.
Skylink zaradil tuto stredu ako prvý obľúbenú českú TV stanicu NOVA v HD kvalite do základného
balíka slovenských a českých TV staníc bez mesačných poplatkov. NOVA HD je dostupná od
októbra 2008 na kartách Skylink registrovaných pre použitie v Českej republike (TT Karty).Takže záverom.Nepísal som tu karte SKYLINK SK....dúfam, že je to jasné.Keď prevádzkovateľ na iných kartách to povoluje, tak je to podĺa mňa legálne z hľadiska poskytovateľa.Nič viac,nič menej !
 
 
  Otevřený dopis 

19.03.2009 01:37 • ® Mabe
Otevřený dopis firmě TradeTec,a.s. - SKYLINK
Před objednáním satelitní televize od firmy TradeTec, jsem
si přečetl všeobecné obchodní podmínky vaší firmy a nestačil
jsem se divit, co požaduje od svých zákazníků podepsat.
V bodu 5.2.3 jsem se dočetl, že firma SKYLINK nám může oznámit
změnu těchto podmínek a cen s desetidenním předstihem, zatím co
my máme na vypovězení smlouvy lhůtu od jednoho do cca dvou
měsíců. Po tuto dobu jsme tedy povinni platit této firmě částku,
jakou si právě stanoví. Neměly by být tyto podmínky pro obě
strany stejné?
Jak je možné, že v případě změny cen nemám možnost od smlouvy
odstoupit dříve, než začne platit nová cena, kterou dosud
neznám ?
Jedině že by se při změně ceny dalo použít bodu 10.4, kde je
možnost odstoupit od smlouvy s okamžitou platností, ale to
nelze, protože např. zdražení není závažné porušení smlouvy
druhou stranou.
V bodu 5.4 všeobecných obchodních podmínek se píše, že náklady
např. při prolomení kódu se zavazuji firmě TradeTec uhradit já.
Proč bych tyto náklady měl nést já, když nemohu ovlivnit kvalitu
kódovacího systému a za jeho výběr jsou zodpovědni technici
firmy TradeTec?
Proč zde není uvedena ani horní hranice této sumy?
Nechci ani domýšlet, co bych pak musel firmě TradeTec zaplatit,
kdyby vám například spadl satelit na Zemi a podle bodu 5.4
bych asi musel nezbytné náklady na pořízení nové družice
opět uhradit já ...
Můžete mi, prosím odpovědět, proč své klienty žádáte podpis
takto úděsných podmínek ?
Nyní tedy zvažuji, že s objednáním vaší satelitní televize
ještě vyčkám, zda se někdy tyto podmínky změní - tak, aby byly
přijatelné i pro mě.
Martin Bendl
PS:
Nestačilo by snad, kdybyste místo šesti stránkové smlouvy,
která obsahuje mnoho nepřesně formulovaných podmínek, dali
svým zákazníkům podepsat, že jejich příjem satelitní televize
je omezen na dobu po kterou mají zaplaceno předplané a pokud
dojde ke zdražení, budou písemně upozorněni na nové podmínky,
které buď odsouhlasí doplacením příslušné částky, nebo jim
bude po vyčerpání předplatného další příjem znemožněn?
Přes to, že od odeslání tohoto dopisu uplynul již měsíc,
nepřišla žádná odpověď a společnost dělá mrtvého brouka.
Asi se obrátím ke konkurenci ...
:bad:
 
 
  Přesně tak ja píše Blooddog. Skylink SK opravdu 

18.03.2009 22:42 • ® CS-
Přesně tak ja píše Blooddog. Skylink SK opravdu uvádi u neplacené nabídky toto: programy v cene karty
STV1, STV2, STV3, Markíza, TV JOJ, JOJ Plus, TA3 + české
programy (ČT1, ČT2, ČT24).
Zmínka o Primě (oproti Jojce a Jojce Plus u Skylinku CZ) je jedině v sekci "Otázky a odpovede" kde sa píše toto:
"Je možné prijímať aj programy Českej televízie, Primu TV alebo TV Nova?
Odpoveď:
Áno čiastočne. Na základe dohody s programovými poskytovateľmi z Českej republiky je možné na nových kartách SkyLink aktivovať aj programy českých televízií ČT 1 a ČT 2. Program PRIMA TV je v súčasnosti možné aktivovať v testovacom režime.
Televízne programy ČT 4 sport, TV Nova a Nova cinema nie je možné v súčasnej dobe pomocou karty SkyLink aktivovať."
Na Skylink SK sa v Tiskové zprávě - HD programy na Skylinku píše toto:
"Nova HD v digitálnej televízii Skylink
pre zákazníkov registrovaných v Českej republike
Skylink zaradil tuto stredu ako prvý obľúbenú českú TV stanicu NOVA v HD kvalite do základného
balíka slovenských a českých TV staníc bez mesačných poplatkov. NOVA HD je dostupná od
októbra 2008 na kartách Skylink registrovaných pre použitie v Českej republike (TT Karty). Viacej
na www.skylink.cz."

Jenže Milan C má svoju pravdu a všechny bude přesvědčovat o tom že koule je hranatá, místo toho aby si pořádně přečetl to co se píše na skylink.sk a skylink.cz
 
 
  Milan C 

18.03.2009 22:13 • ® Blooddog
Nova na Skylink SK oficialne nejde a ani nepojde,tak ako Markiza v CR a budete radi,ked na SK pojde aspon Prima (ktoru v zozname programov radsej ani neuvadzaju)
 
 
  Pro Milan C: Za prvé Nelegální zasáhnutí do karty 

18.03.2009 21:57 • ® CS-
Pro Milan C:
Za prvé Nelegální zasáhnutí do karty je jakékoliv dohrávání karty přes PC, programátory atd.
Za druhé k tomuto: "Na nové kapacitě se objeví Nova HD a Eurosport HD ze stávajících stanic, které se doposud šíří na jiném kmitočtu (11,797 GHz, pol. H) a také nové stanice Filmbox HD, Discovery Channel HD a History HD. Nové stanice se stanou součástí placeného balíčku HD PLUS, který je nabízen zákazníkům v České republice i na S L O V E N S K U !!!!!!"
Tak toto tady není napsané vobec ale na konkurenčním webu a tam to je nepřesně napsané a zkomolené avidím žes to nepochopil. Balíček HD Plus je opravdu nabízený aj na Slovensku ale bez Novy HD a veškeré info máš na skylink.sk. Asi neumíš číst a nebo přemýšlet.
Za třetí k tomuto: "Okrem iného,ako možeš ty sledovať legálne komerčnú televíziu JOJ v Čechách na istých kartách?"
Tak mimochodem na ceníku na skylink.cz je TV Joj a JOJ Plus uvedena oficiálně v nabídce pro ČR ale s poznámkou TEST a Jednotka + Dvojka taky v nabídce oficiálně bez TESTU a bez poznámky.
Taky ti mosím odpovědět že komerční televizu JOJ nesleduju v Čechách protože v žádném případě nejsu z Čech!!! Navíc k TV Joj nepotřebuju žádnou kartu a stačí mě obyčejná anténa a televizní přístroj.
Že ty děláš nějaké ojeby u registrací a asi registruješ jednu kartu pro dva regiony je druhá věc. Až to začnou kontrolovat a porovnávat databázi mezi ČR a SR tak ti nepojde nic dokud jeden region nezrušíš!
Študovat bys měl hlavně ty a naučit se pořádně číst co se píše na skylink.sk a skylink.cz
Na další tvoje hovadiny a napadání nemíním reagovat!!!
 
 
  CS 

18.03.2009 19:07 • ® Milan C
CS tu máš o tej NOVE HD,že na Slovensku nikdy nepôjde: Na nové kapacitě se objeví Nova HD a Eurosport HD ze stávajících stanic, které se doposud šíří na jiném kmitočtu (11,797 GHz, pol. H) a také nové stanice Filmbox HD, Discovery Channel HD a History HD. Nové stanice se stanou součástí placeného balíčku HD PLUS, který je nabízen zákazníkům v České republice i na S L O V E N S K U !!!!!!
 
 
  CS 

18.03.2009 18:50 • ® Milan C
CS a ešte my vysvetli,ako môžem zasiahnuť legálne, alebo, ako ty píšeš, nelegálne do prístupovej karty o ktorej sa bavíme... :D
Fakt ty nevieš o tom nič !!!
 
 
  CS 

18.03.2009 18:35 • ® Milan C
CS toto je ten nezmysel: Už konečně pochop že Nova HD zrovna tak jako Nova a Nova Cinema na Slovensku asi nikdy nepojde tak v ČR nepojde nikdy Markíza a její další případné programy.
Ešte v tomto roku, a spomeň si na mňa, to pôjde. A viem o čom hovorím... ;)
 
 
  CS 

18.03.2009 18:32 • ® Milan C
Nezmysly tu nepíšem,nie sú to len karty T aT...Okrem iného,ako možeš ty sledovať legálne komerčnú televíziu JOJ v Čechách na istých kartách?Čo autorské práva a pod.Tak sa láskave ty "uklidni".Sleduješ JOJ oficiálne?Sleduješ !
Je to legálne? Ja tu nepropagujem nelegálny príjem z hladiska paragrafov.Ale legálny z hľadiska poskytovateľa.Neviem čo tu splietaš niečo o dohrání na starých kartách T a T.Všetko ide aj na nových kartách...a legálne z hľadiska poskytovateľa.Tak kľud,priateľu.Mal by si viac študovať a nie si niečo prečítať... jedna pani povídala....
 
 
  Pro Milan C: Ukaž mi laskavě aspoň jeden nesmysl 

18.03.2009 17:52 • ® CS-
Pro Milan C: Ukaž mi laskavě aspoň jeden nesmysl který sem měl napsat když píšeš že sem napsal další. Sám píšeš nesmysly jako např. tento: "Prečo by to nemalo ísť,keď to ide a sledujem to od začiatku...".
Toto je právě nesmysl jak Brno protože legálně úplně vše spolu s Markízou, Novou Cinemou, Novou HD, STV3 a ČT4 može jít jen na určitou omezenou dobu od prvního zasunutí karty do přijímače.
Jediná další cesta a to NELEGÁLNÍ o které vím je ta že se dá jen určité karty Trade Technology staršího data neoficiálně dohrát oprávnění na ty programy co nejsou zpřístupněny.
Tak sa laskavě uklidni a nepadej ostatní když ty sám píšeš nesmysly a nepodporuj tady ČERNÝ, NELEGÁLNÍ A NEOFICIÁLNÍ příjem formou nelegálního zasahování do přístupové karty což není ofiálně dovoleno a je to zakázané!
To že píšes nesmysly ti napsal aj DaUphin např. v příspěvku z 18.03.2009 16:20 !!!
 
 
  Pro ® DaUphin: Na ty hovadiny co dávajú na Nově 

18.03.2009 17:26 • ® CS-
Pro ® DaUphin: Na ty hovadiny co dávajú na Nově bych sa nedíval ani v HD. Co mě pomože, že je to v lepší kvalitě a v HD když je to hovadina. Stejně to není pravé HD ale jen ten paskvil v převedení z SD do HD. Pokud bude něco původně v špatné kvalitě tak to bude furt špatné aj když to převedu do HD a zvýším datový tok. Mimochodem Markíza je programově o kolik lepší než Nova a Prima a z programů v SD má nejlepší kvalitu a nejvyšší datový tok. Další nesmysl u Novy a Primy je ten že např. slovenské filmy dabují do češtiny. Proč by měla Nova a Markíza ze svého zbytečně platit navíc aby to šlo aj v další bývalé části Československa. Ať si to zaplatí ze svého ten kdo má zájem to šířit mimo původní region.
 
 
  ...a k UPC Direct som zabudol podoknut,že je teraz 

18.03.2009 17:00 • ® Milan C
...a k UPC Direct som zabudol podoknut,že je teraz na trhu karta bez faktúr.Čiže ju zaregistruješ a môžeš s ňou behať po svete.To je tiež legálne,nikoho nezaujíma či ju strčíš do prímača tu alebo v Rakúsku..
 
 
  ® DaUphin 

18.03.2009 16:53 • ® Milan C
® DaUphin, ešte raz prepáč ale je to ofico.Je to zakázané? Odpoveď:Nie ! Spoločnosti to umožňujú? odpoveď ANO.Keď to normálne umožňujú a príde mi na moju slovenskú adresu registrácia a....tak potom je to nelegal.Nie,priateľu je to legal.Spoločnosti,a to pre mňa podstatné,to legálne umožńujú.... ;)
 
 
  Milan C 

18.03.2009 16:47 • ® DaUphin
offico to urcite nie je. Cesty sú všelijaké ale legal žiadna. A príde čas keď si niekto spojí dve databázy a budeš sa čudovať. A prosím netvrď že je to legal. KLAMEŠ. To je to isté ako keď si kúpiš UPC kartu a vyvezeš ju do zahraničia - už to nepozeráš legálne, lebo si mimo územia. Tak prosím prečítaj také papieriky čo si ku karte dostal alebo navštív web SKYLINKU a potom píš že čo je legal a čo nie. NETVRDIL SOM, ŽE SA TO NEDÁ....
 
 
Celkový počet komentářů: 32 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist