Den "HD" pro Skylink - start prvního uplinku HDTV transponderu u nás!
Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 18.03.2009
Den "HD" pro Skylink a vlastně celé česko - slovenské satelitní vysílání nastává! Právě dnes by mělo, podle neoficiální informace našich slovenských kolegů, dojít k prvnímu testovacímu vysílání nového transponderu s HD programy. SatCentrum přináší další podrobnosti.


Jak uvedl server satCentrum už v půli února jako první web u nás v článku Skylink připravuje druhý uplink pro 2 transpondery, jeden z nich bude pro HDTV, naplánoval si tento domácí provider zprovoznění dalšího, druhého uplinku pro distribuci digitálních českých a slovenských kanálů prostřednictvím satelitu ASTRA 1G, umístěného na orbitální pozici 23,5 stupňů východně.

V areálu TVS Towercom na bratislavském Kamzíku, na místě pahrbku, který tvoří základy původního bratislavského televizního stožáru, než jej v sedmdesátých letech minulého století nahradila nová známá vysílací věž, je umístěný „domeček“ s vysílací, měřící a řídící technikou a parabolou stávajícího uplinku Skylinku na tp. č. 15, frq. 12,565 GHz, horizontální polarizace, SR 27500 kSymb/s, FEC 2/3 (na satelitu ASTRA 3A).

A hned vedle něj se na nové betonové ploše montuje další parabola, tentokráte ofsetová G.I.G.A. SAT, která umožní uplink dvou transponderů – ke stávajícímu tp. 11,797 H přibude nový, ve kterém budou umístěny programy vysílané v normě DVB-S2/MPEG-4, v HD rozlišení (1080i). Skylink totiž chce během letošního roku nabídnout svým abonentům až 8 programů ve vysokém rozlišení, tedy nejlepší obrazové kvalitě, vysílané ze satelitu.

A právě dnes by mělo, podle neoficiální informace našich slovenských kolegů, dojít k prvnímu testovacímu vysílání nového transponderu s HD programy. Den "HD" pro Skylink a vlastně celé česko - slovenské satelitní vysílání nastává dnes, 18. 3. 2009!

Oficiální představení nového transponderu Skylinku, určeného pro šíření programů ve vysoké obrazové kvalitě chystá společnost ASTRA ve spolupráci s providerem - společnostmi TradeTec a Towercom na příští úterý, 24. 3. 2008 na tiskovou konferenci do Prahy, ovšem už dnes, pokud vše dopadne podle plánu, bychom měli zachytit první testovací vysílání na novém transponderu.

Podle informací kolegů půjde o zcela nový, dosud neaktivovaný transponder č. 3.121 na Astře 1G, frekvence uplinku (tedy vysílání směrem na družici) 17709.50 MHz, vertikální polarizace, DVB-S2, datový tok 49.186 Mbit/s.

Majitelé HD receiverů a samozřejmě aktivních karet Skylink se zaplaceným balíčkem programů HD plus budou po zprovoznění transponderu na svém přijímači nastavovat tyto parametry:

satelit: ASTRA 1G
orbitální pozice: 23,5 stupňů východně
transponder: č. 3.221
provider: Skylink
frekvence: 12 109.50 MHz (stačí zadat 12,109 GHz)
polarizace: horizontální
symbol rate: 27 500 kSymb/s
FEC: 9/10
norma: DVB-S2, MPEG-4/HD
modulace: QPSK
pilot: vypnuto (off)
kódování: CryptoWorks (Skylink)

Při spuštění a nastavování nového transponderu se budou vysílat testovací kanály, které budou kódované v systému CryptoWorks, ale pro stávající abonety Skylink zatím nedostupné, teprve od cca 24. - 26.3. - oficiálně pak od 1.4.2009 bude balíček HD programů dostupný i pro zájemce o nabídku HD plus na přístupové kartě Skylink.

Protože letošní zima na Kamzíku příliš nepřeje venkovním pracím na uplinku a konečná montáž a otestování nové paraboly by se mohla o trochu protáhnout, rozhodl se provider pro dodržení slíbeného oficiálního termínu startu HD balíčku k 1. 4. 2009 po dobu několika dní ještě využít dočasný mobilní uplink společnosti TST Kommunikationstechnik GmbH, Kommerzielle Satellitentechnik, jehož přívěsný vůz s parabolou je zaparkován už od závěru loňského roku pod televizní věží nedaleko stávajícího uplinku Skylinku. Tento mobilní uplink pak bude po zprovoznění druhého stacionárního uplinku odvezen společností ASTRA, od které je zapůjčený, zpět do Německa.

A jaká bude nabídka nových HD programů na tomto transponderu? Podle diskuze i reakcí na základě ankety Máte zájem o vysílání ve vysokém rozlišení (HD)?, mají nejčastěji čtenáři satCentrum zájem o další filmové kanály v češtině (např. Filmbox HD, nebo HBO HD), dokumentární kanály (např. Discovery HD, Animal Planet HD, History Channel HD), případně sportovní (Nova sport HD). Určitě se některý z nich na novém transponderu objeví, protože Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 5. zasedání, konaném ve dnech 10. 3. 2009 - 11. 3. 2009 registrovala společnosti TradeTec tyto nové HD a SD programy : FILMBOX HD, MGM - Channel Central Europe (SD i HD), The History Channel UK - HD, Animal Planet, DISCOVERY Channel (SD i HD), Eurosport 2, History Channel Europe (SD). Ne všechny se ale objeví v nabídce Skylinku od startu nového uplinku, některé budou zařazeny později, až se dořeší otázka dabingu či titulkování v českém jazyce.

Už od loňského roku mohou abonenti platformy Skylink sledovat tři programy ve vysokém rozlišení: NOVA HD, Eurosport International HD a BravaHDTV. První dva by se podle předběžných úvah měly přemístit na nový transponder, program BravaHDTV (a zřejmě i Discovery HD) se bude i nadále ladit z transponderu 11,856 V holandské platformy Canal Digitaal Satelliet. V druhé polovině roku přibude do nabídky HDTV programů i nová veřejnoprávní stanice ČT HD, zájem o satelitní vysílání v HD kvalitě mají i TV Barrandov HD a NOVA Sport HD.

Nabídka by tedy mohla být zajímavá, což ostatně dokládá ve svém únorovém rozhovoru pro satCentrum výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník:

„Na našem satelitním trhu existuje tvrdá konkurence. Skylink se rozhodl profilovat jako platforma přinášející kvalitu. Věříme, že se HDTV stane fenoménem letošního roku a hodláme k tomu významnou měrou přispět. Jak jsem již před časem uvedl, předpokládáme, že se letos rozšíří nabídka HDTV Skylinku na cca 8 programů. Nebudou chybět filmové a dokumentární programy, sport ani hudba. Náš projekt HDTV je enormně nákladný. Je však nutný pro další rozvoj satelitního podnikání. Prodejci i montážníci budou mít díky HD plné ruce práce a zajištěné živobytí po mnoho příštích let. Mezi jiným i díky Skylinku. Věříme tedy, že naše HDTV ocení nejen zákazníci, ale i široká komunita prodejců a montážníků satelitní techniky.“


satCentrum, Václav Hrubec, 18. 3. 2009, 06:00 hod., foto autor


Příloha: Ozařovací diagram (footprint) satelitu Astra 1G, zdroj: lyngsat-maps.com




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3296/den-hd-pro-skylink-start-prvniho-uplinku-hdtv-transponderu-u-nas/