Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 15:42:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Týden se Skylinkem

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 30.03.2009


Třináctý kalendářní týden byl, viděno zorným úhlem redaktorů serveru satCentrum, takřka zcela ve znamení domácí satelitní platformy Skylink. Zúčastnili jsme se tří akcí, které i když byla každá cíleně zaměřena pro zcela jiné okruhy posluchačů, prezentovaly nové programy a služby této největší a nejrychleji rostoucí satelitní služby v České republice a druhé největší satelitní služby na Slovensku.


Nejprve v úterý 24. 3. 2009 proběhla v pražském hotelu Marriott tisková konference, na které bylo poprvé veřejně představeno spuštění nových programů ve vysokém rozlišení (HD) na pozici ASTRA 23,5 stupňů východně pro české a slovenské abonenty platformy Skylink. Na této konferenci vystoupili představitelé společností ASTRA CEE, Skylink (TradeTec a Towercom), SPI International, Discovery Networks a Chellomedia.

Generální ředitel společnosti ASTRA CEE Martin Kubacki seznámil přítomné s výhodami televize ve vysokém rozlišení a úloze ASTRy jako průkopníka a hybné síly v satelitní distribuci HD programů. ASTRA spustila vysílání prvního kanálu HDTV v Evropě v roce 2004, do roku 2010 hodlá přenášet více než 100 kanálů ve vysokém rozlišení. Uvedl, že filmová studia a komerční televizní společnosti již dnes produkují většinu své produkce ve vysokém rozlišení a poptávka po službách HD tak neustále roste.

Dále připomněl, že SES ASTRA rozvíjí orbitální pozici 23,5 stupňů východně jako významnou DTH pozici, na které vysílají 3 DTH platformy: česko-slovenský Skylink s téměř 600 000 aktivními uživateli, CS Link s 300 000 aktivními uživateli a nizozemská Canal Digitaal s více než milionem předplatitelů. Na pozici 23,5 stupňů východně jsou v současné době provozovány tři satelity: ASTRA 3A, ASTRA 1E a ASTRA 1G, dokončuje se nový satelit ASTRA 3B, který bude vypuštěn koncem roku 2009.

Pokud se jedná o vybavení domácností novou HD technologií, uvedl, že od ledna 2005 bylo prodáno více než 74 milionů TV přístrojů HD ready, což dnes reprezentuje více než 44% televizních domácností v Evropě.

Výkonný ředitel společnosti TradeTec, která spolu se společností Towercom zabezpečuje distribuci a abonenci platformy Skylink, Jaromír Glisník, poté navázal na pana Kubackého a promítl graf, který konstatoval, že jen do srpna 2008 bylo v České republice prodáno více než 560 000 televizích přístrojů HD Ready, vánoční nákupy pak tento počet samozřejmě dále významně navýšily. A proto, aby diváci získali pro tyto televizory kvalitní zdroj signálu, rozhodl se Skylink jako první a dnes jediná satelitní platforma u nás nabídnout abonentům zajímavé kanály v nejvyšší kvalitě, šířené ze satelitu, a dokonce s českým zvukem či titulky.


Satelitu pan Glisník velmi věří, podle jím prezentované prognózy by se měl k 30. 6. 2012 (datum vypnutí pozemského analogu) stát nejsilnější platformou pro hlavní televizor v domácnosti (43%), pozemský příjem (DVB-T) pak bude brán převážně jako alternativní platforma pro druhý a další televizor v domácnosti (35%). Nabídku bude doplňovat kabelová TV (18%) a IPTV sítě (4%).

Po říjnovém zařazení stanic NOVA HD a Eurosport HD testuje Skylink další nové programy, které v dubnu (a během dalších měsíců letošního roku) rozšíří nabídku platformy Skylink. Celkem budou moci už letos naši diváci (v ČR i v SR) sledovat až 8 HD kanálů, další se chystají na příští rok. Tyto nové programy posléze konkrétně představili přítomným zástupci distributorů, které je mají v portfoliu - společnosti SPI International, Discovery Networks a Chellomedia.

Ředitel významného distributora a producenta filmových programů - společnosti SPI International, Ivan Hronec, představil kanál FilmBox HD, který už vysílá na novém HD transponderu Skylinku na Astře 1G, krátce se zmínil i o dalších novinkách v nabídce SPI, zejména o programech FilmBox Family, LadyBox a ActionBox.

Ředitelka společnosti Chellomedia Alena Blahovcová poté seznámila přítomné s novými kvalitními tematickými kanály - History Channel a History HD. History Channel je největší mezinárodní televizní stanice, specializovaná výhradně na světové dějiny a je dostupná ve více než 230 miliónech domácností, 130 zemích a 30 jazycích. Během května či června k nim přibude i čeština. Také oblíbený panevropský kanál Eurosport HD je v porfoliu Chellomedia.

Za společnost Discovery Networks Central Europe vystoupil pan Karol Bek. Uvedl, že tematický kanál Discovery HD Europe, který se začal testovat na novém HD transponderu, vysílá jinou verzi pořadů, jak program ve standardním rozlišení (SD), u něhož je dostupný český dabing. Proto se bude řešit lokalizace do češtiny formou titulků. Předpokládá se, že by se mohl v budoucnu i HD kanál plně počeštit.

V diskuzi pak měl server satCentrum dotaz, jak to bude s rozšířením nabídky programů portfolia Discovery Networks o další stanice, na mysli jsme měli zejména další kvalitní tematický kanál - Animal Planet, který se též vysílá ve verzi HD. Podle slov dalšího zástupce Discovery Networks Central Europe v sálu, pana Miroslava Badlíka, společnost uvažuje o podstatném rozšíření nabídky pro ČR a SR, zřejmě už v příštím roce, a mezi novými programy bude určitě i Animal Planet HD.

V záverečné diskuzi byl věnován i prostor na srovnání a porovnání právě probíhající kampaně k přechodu na digitální vysílání v České republice, kde se objevily názory na rozdílné informování laické veřejnosti o jednotlivých technologiích pro individuální příjem digitálních programů - a to upřednostňování propagace DVB-T (případně DVB-C) před digitálním příjmem DVB-S.


Ve čtvrtek a pátek - 26. a 27. 3. 2009 proběhlo 1. celorepublikové setkání obchodních partnerů Skylink, které se uskutečnilo v příjemném prostředí hotelu Panorama nad Blanskem. Smyslem setkání bylo informovat prodejce (kterých přijela více jak stovka) v předstihu o všech novinkách, které Skylink připravil na následující období a prodiskutovat náměty pro další rozvoj prodeje satelitní techniky.

Setkání se zúčastnili rovněž zástupci společnosti SES ASTRA, v úvodní prezentaci vystoupil Adrian Gumulák z ASTRA CEE. Kromě podobné prezentace, jakou jsme viděli už v úterý v podání M. Kubackého se pan Gumulák zmínil i o Astra2Connect – obousměrné širokopásmové službě, která poskytuje vysokorychlostní přístup k Internetu.

Po té dostali postupně slovo Radim Onderka, ředitel marketingu TradeTec a Čestmír Zeman, produktový manažer TradeTec, kteří předali ocenění nejlepším obchodním partnerům v soutěži „ZIMA S KARTOU SKYLINK“, a oznámili jména čtyř šťastných výherců leteckého zájezdu do Lucemburska - do sídla společnosti SES Astra v Betzdorfu, zájezd se uskuteční ve dnech 2. – 3. 4. 2009. Pak následovaly podrobné informace k „MKT podpoře“, určené všem prodejcům satelitní techniky a přístupových karet Skylink, sloužící k objednávání propagačních materiálů a další marketingové podpory.

Jaromír Glisník, výkonný ředitel TradeTec, ve své prezentaci uvedl, že Skylink je česko-slovenská satelitní platforma s nejdelší tradicí, která navazuje na značky Czech Link a TRADE and TECHNOLOGY v České republice a na značku Slovak Link na Slovensku. Loni přibylo na tři sta tisíc nových abonentů, v dubnu 2009 překročí počet aktivních zákazníků Skylinku hranici 600 tisíc. Na letošní rok se počítá s prodejem min. 350 tisíc karet, Skylink by tak začal atakovat miliónovou hranici.

Velký prostor samozřejmě věnoval novým HD programům, Skylink je dnes jediný poskytovatel HDTV ze satelitu na celém území ČR a SR. Vysílání HD stanic je ovšem nákladná záležitost, uvedl trojnásobné náklady na satelitní distribuci oproti SD a také jsou i mnohem dražší programy, natočené v HD kvalitě. Ovšem Skylink se rozhodl převzít roli lídra HDTV v ČR a SR, protože plošné rozšíření HDTV by mělo vést ke snižování ceny komponentů a rozšiřování programové nabídky. Celkem je tedy dnes aktivních cca 600 tisíc přístupových karet (na kterých je základní anebo zaplacená rozšířená nabídka).

Spolu s kolegou Karolem Flakem, ředitelem strategie a rozvoje Towercom, představil aktuální fotografie z výstavby nového stacionárního uplinku na bratislavském Kamzíku, část vystoupení věnoval i představení nové programové nabídky, platné od 1. 4. 2009 včetně cen a také novinky v samostatné abonenci HD Plus balíčku, nezávislé na objednání paketu MULTI.

Michal Kopřiva, ředitel zákaznického servisu TradeTec přiblížil prodejcům novou aplikaci "Aktivace placených služeb Skylink - pro partnery". Získá-li prodejce zájemce o placenou službu Skylink, aktivuje ji na jeho kartě Skylink prostřednictvím Aktivačního webu na www.skylink.cz (.sk). Prodejce vyinkasuje od zákazníka v hotovosti částku odpovídající ceně aktivované služby uvedené v platném ceníku Skylink a z webu zákazníkovi vystaví potvrzení o přijaté platbě, vše on line a nonstop.

Záverečná diskuze vedení Skylinku s prodejci se stočila k prodejním cenám přístupových karet, ochotě či neochotě některých prodejců nabízet a připravovat pro zákazníky satelitní komplety pro příjem HD kanálů a uskutečnila se i anketa o zájmu prodejců a jejich zákazníků o některé nové programy. Námi prosazovaný kanál Sport 1 se bohužel neumístil na předních místech, zřejmě jsou v jiných regionech jiné preference.

O posledním březnovém víkendu se v Rekreačním a školícím středisku Kopánky na Mikulčině vrchu v Bílých Karpatech (na Uherskobrodsku) uskutečnilo 19. výroční setkání Československého DX klubu. Ten združuje zájemce o dálkový příjem televize, rozhlasu a služeb v širokém spektru rádiových vln, tedy i z komunikačních satelitů. Pro zájemce o satelitní příjem pak šéfredaktor satCentrum Václav Hrubec uspořádal v sobotní podvečer 28. 3. 2009 přednášku s využitím prezentací ASTRA CEE a Skylinku, kterou doplnil představením dvou receiverů. Pro příjem stanic ve standardním rozlišení dovezl "kombo" přijímač (s tunery pro DVB-S i DVB-T) Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX, pro příjem HD stanic byl na ukázku nachystán receiver KOSCOM HD7400CI, oba s funkčími PVR funkcemi (nahrávání na externí USB či e-sata externí disky). Také tato prezentace, doplněná letáčky s aktuální programovou nabídkou, platnou od 1. 4. 2009 se setkala u posluchačů s velkým úspěchem.

První dubnový týden bude nejpíše ve znamení startu druhého programu komerční Primy - stanice Prima COOL, přesto se určitě budeme na serveru satCentrum i nadále věnovat rozšíření nabídky platformy Skylink.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, foto autor, 30. 3. 2009, 0:01 hod.



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.03.2009 • HDTV Forum 2009
16.02.2009 • Z1 poprvé v monitoringu reklamních příjmů - těsně za Nova Cinema a ČT24
31.12.2008 • PF 2009 [ 7 ]
31.12.2008 • TV Barrandov spustila informační linku a začala vysílat upoutávky
26.11.2008 • Chystá se HDTV Forum věnované televiznímu vysílání ve vysokém rozlišení
08.10.2008 • Vyjádření k insolvenčnímu řízení firmy Gital

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist