Společnost SES ASTRA vstupuje na chorvatský trh
Autor: PR Press SES ASTRA/PRAM , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 30.03.2009
Praha, 30. března 2009: Lucemburská společnost SES ASTRA z holdingu SES (Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG) vstupuje na chorvatský trh. Společnost oznámila, že došlo k podpisu dohody s mediálním uskupením CME, na jejímž základě bude prostřednictvím satelitů ASTRA přenášen první kanál pro diváky v Chorvatsku.


V rámci dlouhodobé spolupráce bude SES ASTRA pro CME zajišťovat přenosovou kapacitu pro komerční vysílání stanice Nova TV na orbitální pozici 23,5°východní délky. Vlastní vysílání bude spuštěno 30. března 2009.

„Spuštění kanálu Nova TV na platformě ASTRA znamená další posílení atraktivní programové nabídky zajišťované prostřednictvím této tak důležité orbitální pozice, a zároveň ukazuje na to, že úspěšně budujeme význam orbitální pozice 23,5° východní délky pro příjem televizního vysílání typu DTH (Direct-to-Home),“ uvedl Alexander Oudendijk, obchodní ředitel společnosti SES ASTRA. „Po našem velmi úspěšném působení na trzích zemí Beneluxu a střední i východní Evropy dále rozšiřujeme naše aktivity a dokazujeme, že jsme schopni generovat poptávku na vysoce dynamických a atraktivních trzích.“

Společnost SES ASTRA v dnešní době zajišťuje televizní vysílání pro 1,1 mil. domácností v zemích Beneluxu, na Slovensku a v České republice. Prostřednictvím své orbitální pozice 23,5°východní délky nabízí bezmála 400 kanálů digitální televize a rozhlasového vysílání. Nabídka kanálů na pozici 23,5°východní délky zahrnuje i velmi úspěšné balíčky programů, jako je např. Canal Digitaal, TV Vlaanderen, CS Link a SkyLink.

Generální ředitel Nova TV Drazen Mavric k tomu uvedl: „Podpis dohody se společností SES ASTRA nás velice těší. Přenos našeho kanálu prostřednictvím satelitní platformy ASTRA nám umožní zajistit absolutní technickou dostupnost na území Chorvatska, což zapadá do naší dlouhodobé strategie.“

Společnost SES ASTRA nedávno oznámila, že přesunula svůj satelit ASTRA 1G z pozice 19,2°východní délky na novou pozici 23,5°východně. Koncem tohoto roku také vypustí zcela nový satelit ASTRA 3B, který ještě posílí přenosovou kapacitu z této orbitální pozice. Satelit ASTRA 3B, který v této chvíli sestavuje firma EADS ASTRIUM v Toulouse, představuje nejmodernější vesmírné plavidlo vybavené 52 transpondéry k zajištění vysílacích služeb typu DTH (Direct-to-Home), stejně tak jako obousměrného širokopásmového přenosu v rámci zemí Evropy. Nový satelit umožní pružnější využití pozice 23,5°východní délky a časem nahradí veškerou stávající přenosovou kapacitu na této orbitální pozici, kde bude sloužit po dobu nejméně 15 let.


Adrian Gumulák, ASTRA Central Eastern Europe
Anna Hroudová, PRAM Consulting s.r.o.



O společnosti SES ASTRA, www.ses-astra.com

SES ASTRA představuje přední satelitní systém DTH (Direct-to-Home) v Evropě. Flotila dnes zahrnuje 14 družic ASTRA a dvě družice SIRIUS. Celá soustava satelitů dnes zajišťuje služby více než 117 milionům domácností se satelitním přijímačem nebo kabelovým připojením. Celkem přenáší bezmála 2500 analogových i digitálních televizních a rozhlasových kanálů. SES ASTRA dále prostřednictvím svých satelitů poskytuje multimediální, internetové a telekomunikační služby podnikům, vládním organizacím a úřadům. Satelity ASTRA a SIRIUS dnes tvoří základ nejdůležitější platformy HDTV vysílání pro přední evropské vysílací společnosti – ty prostřednictvím hlavní orbitální pozice přenášejí téměř 70 kanálů v kvalitě HD (High Definition). Družice ASTRA a SIRIUS pracují na orbitálních pozicích 19,2° východní délky, 28,2° vých., 23,5° vých., 5° vých. a 31,5° východně.

SES ASTRA je součástí satelitní společnosti SES (kód na burzách Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG). SES vlastní tři přední operátory satelitních služeb na trhu: SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v Severní Americe a SES NEW SKIES, jenž poskytuje celosvětové pokrytí a konektivitu. Společnost je v Evropě majitelem 90% podílu v SES SIRIUS a dále vlastní strategický podíl ve společnostech Ciel (Kanada) a Quetzsat (Mexiko). SES nabízí satelitní služby vynikající kvality prostřednictvím své flotily 40 družic rozmístěných na 26 orbitálních pozicích kolem celé zeměkoule. Další informace o společnosti SES najdete na stránkách: www.ses.com


O televizní stanici Nova TV

Nova TV je první soukromou televizní stanicí komerčního charakteru na území Chorvatska. Kanál byl poprvé spuštěn v roce 2000 a od června 2004 patří mediálnímu uskupení Central European Media Enterprises Ltd. V současnosti má pokrytí cca 89 % z celkového počtu 4,6 mil. obyvatel země a vysílá 21 hodin denně.

Nova TV je v Chorvatsku jedním z hlavních zdrojů zpravodajství špičkové kvality, vysoce kvalitního obsahu lokální výroby a úspěšných mezinárodních programů, přičemž veškerý obsah je speciálně upravován dle zájmu chorvatských diváků. Nova TV již od počátku svého vysílání v Chorvatsku zaváděla nové televizní žánry, včetně vysoce hodnocených programů, kam patří i zpravodajský magazín „Provjereno“, reality show ‘Farma’ (Farm), hudební zábavný program ‘Nezapomeň text’ (Don’t Forget the Lyrics), magazín „Rudý koberec“ (Red Carpet) ze světa show businessu, či centrální zpravodajský deník „Dnevnik Nove TV“. Přibližně 36 % televizních programů se vyrábí lokálně.


PR Press SES ASTRA, 30. 3. 2009

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3327/spolecnost-ses-astra-vstupuje-na-chorvatsky-trh/