Country a folk na domácí satelitní televizi - bohužel jen apríl a nenaplněné přání...
Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.04.2009
Včerejší aprílový příspěvek Venkov TV startuje 1. 4. 2009 může sloužit k zamyšlení, proč nejsou oblíbené hudební žánry country a folkové muziky zastoupené na některém z mnoha hudebních kanálů na satelitním orbitu. A to nejen u nás, ale ani u sousedů v okolních státech.


Kvalitní a v Evropě před mnoha lety dosti sledovaná Country Music TV se již z Ameriky nepřenáší, u našich západních sousedů skončila i oblíbená Melodie TV, a Edelweisse TV přišla předloni o licenci, aniž by vůbec začala vysílat. Nevyhledávají tedy reklamní inzerenti spíše "cool in" mládež a obyčejná "vesnická" hudba by jejich klienty nelákala? Kdo ví, rozhodně to bude mít letos Lipra mnohem horší, jak se svou loňskou předpovědí HD paketu, dostupného i pro abonenty z ČR a SR, který už se přesně doroka podařilo zrealizovat.

A kdo je vlastně ten Lipra? Je to náš externí publicista (apríl - čteno odzadu a přehozené p a r - aby to nebylo hned na první pohled tak průhledné), který už devátým rokem chystá vždy na prvního dubna zajímavé příspěvky. Jeho cílem však nebylo jen pouhé "napálení" čtenářů, ale také, jak je každým rokem u něj zvykem, přimět vás na chvíli k zamyšlení, proč by to tak nemohlo nakonec být. Ne třeba hned, ale časem určitě. Za 8 let aprílových "předpovědí" se opravdu řada jeho někdy na první pohled nesmyslných konstrukcí vyplnila, jak si shrneme v dalším textu.



Historie osmi let aprílových "předpovědí" Lipry:

Poprvé před osmi lety, v roce 2001 (ano, utíká to) zařadil TV Markízu do Czechlinku, a rok poté si vymyslel celý paket na Eurobirdu, pro který vymyslel název Slovlink – a v obou případech to do půl roku byla pravda!

Také v roce 2002 byl velký poprask v diskusi pod aprílovým článkem o zařazení Jojky a TA3 (a Nautik TV) do paketu Slovak link - a na podzim tam tyto slovenské stanice (až na ten Nautik) opravdu byly!

Před šesti lety (2003) jsme mohli vidět v jeho „snu“ o abonenci paketu Sky - Multichoice jistou narážku na slibovaný a (půl roku na to) odvolaný projekt East Box Digital. Tehdy se sice ještě žádný zázrak nekonal a místo výběru z několika satelitních služeb jsem měli stále jen jedinou možnost – UPC Direct. Ale Lipra si tehdy zvolil rozhodně téma nadčasové – po třech letech poté zavítala na Slovensko a půl roku na to i do České republiky satelitní platforma DIGI TV, která všechny smělé plány „domácí“ DTH platformy překonala několikanásobně! A kdykoliv jsme následně někde četli o 1. Evropské televizi, hned jsme si též vzpomněli na tento aprílový článek z dubna 2003. A pak že se některé věci neopakují!

V roce 2004 hodlal Lipra umístit Novu na satelit do platformy Telenor, ale to ještě netušil, že několik měsíců na to zprovozněná optická trasa z Bratislavy do Sofie bude tak nespolehlivá. Ale včas se to dozvěděl staronový majitel této české komerční jedničky a tehdy satelitní distribuci Nově nedoporučil :-) Jak prozíravě se CME zachovala jsme viděli několik měsíců poté, kdy na Thoru skončily slovenské stanice TA3 a TV Joj, a zamířily do Slovak Linku (dnes SkyLink). TV Nova se skutečně po nějaké době na orbitu objevila, nejdříve ale jen pouze v placené „satelitní kabelovce“ UPC Direct a poté i v platformě DIGI TV. Až loni se konečně objevila i v CS Linku, poté, co jí „zakoupili“ distributoři přístupových karet diGITALlink a TT Karet místo v paketu …

Také příspěvek z roku 2006 Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR) byl složen z řady zajímavých úvah, které se naplnily startem již zmiňované platformy DIGI TV.

Ani předloni (2007) nebylo zapotřebí mnoho korekcí k aprílovému příspěvku externího redaktora serveru satCentrum. Vatikánské televizní centrum (CTV) opravdu začalo vysílat přes satelit v HDTV, ale až za 14 dní po zveřejnění příspěvku - v neděli 15. dubna, a ne přes ostravskou „Televizi dobrých zpráv“ - TV Noe, ale na samostatném transponderu...

A loňský apríl s prvním předplatným HDTV programů pro abonenty v ČR a SR se přesně do roka vyplnil, od 1. 4. 2009 je oficiálně spuštěný nový DVB-S2 transponder platformy Skylink s nabídkou předplatného - balíčku HD plus. Lipra by měl určitě radost, jak se mu apríl vyplnil!


Tolik aspoň pár vět za redakci na vysvětlenou. Pokud vás včera Lipra přiměl aspoň k malému zamyšlení, splnil tento článek svůj smysl. Pokud jste se nechali napálit, nezlobte se na nás, pokud vás článek přivedl k úvahám "co by, kdy by", tak to bylo fajn a právě takto jsme to v redakci satCentrum zamýšleli. Děkujeme vám za vaše reakce pod článkem.

Všechny další zprávy a informace na tomto serveru jsou již pravdivé a ověřované, či přebírané ze zdrojů, které by měly zaručovat solidnost a objektivnost. Dnes je už druhého dubna a redakce přechází na běžnou všední rutinu nezávislého zpravodajského webu, zabývajícího se vším okolo satelitního příjmu. Jsme tu pro vás a přejeme vám úspěšné vykročení už do prvního opravdového jarního měsíce...

A tak vám přejeme především sluníčko po dlouhé zimě, jarní pohodu a také kvalitní satelitní obraz a zvuk (letos už s HD obrazem a Dolby Digital zvukem)!


Vaše redakce satCentrum


Odkazy na předchozí aprílové příspěvky Lipry:


Rok 2008: HD Direct CS – první předplatné HDTV programů pro abonenty v ČR a SR
Rok 2007: Dnes poprvé se bude z Ostravy vysílat v HDTV
Rok 2006: Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR)
Rok 2005: Do Slovak linku míří další slovenské stanice
Rok 2004: TV Nova míří na satelit - bude vysílat v paketu Telenor Slovakia
Rok 2003: Multichoice se vrací do ČR a SR
Rok 2002: Slovlink na Eurobirdu od června 2002
Rok 2001: Příspěvek Lipry: Markíza v Czechlinku z roku 2001 není na tomto serveru dostupný.


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3342/country-a-folk-na-domaci-satelitni-televizi-bohuzel-jen-april-a-nenaplnene-prani/