Programové tipy HBO na duben 2009 - aktualizováno
Autor: PR Press HBO/Redakce satCentrum , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 08.04.2009
Po měsíci je tu opět přehled filmových premiér, které můžete vidět na satelitním a kabelovém kanálu HBO. Pro duben je přichystáno biografické drama Edith Piaf, fantastická Noc v muzeu, koncert Kylie X 2008 i dvojdílné britské drama Umučení z produkce BBC a HBO rekapitulující poslední týden v životě Ježíše Krista


Nedělní premiéry

Edith Piaf

Biografické drama, částečně realizované v Čechách, zobrazuje osud proslulé francouzské šansoniérky, která vyrostla na ulici a propracovala se k celosvětovému uznání. Samorostlá žena, zvaná Vrabčák (Marion Cotillardová získala za svou kreaci Oskara i Českého lva), to v soukromém ani profesionálním životě neměla jednoduché. Její životní láska, boxerský šampión Marcel Cerdan zahynul při leteckém neštěstí. Další propady nastaly kvůli sklonu rozhárané umělkyně k alkoholu a drogám... Režisér Olivier Dahan zmapoval i méně známé kapitoly z hrdinčiny minulosti, například její oční chorobu z dětství. Životopisná sága se prolíná s nadčasovou výpovědí o prokletí výjimečnosti. Vrcholí zpěvaččiným nejslavnějším songem Ničeho nelituji.

Premiéra: neděle, 12. dubna ve 20:00


Noc v muzeu

Fantastická komedie, kterou režisér Shawn Levy natočil podle knihy Milana Trence, se odehrává v Přírodovědném muzeu. V budově s historickými exponáty přijme místo nočního hlídače rozvedený outsider Larry (Ben Stiller). Zdánlivě poklidné zaměstnání se změní v dobrodružství poté, co atrapy dávných lidí, zvířat i předmětů začnou zázračně ožívat. Překvapený muž absolvuje honičku s kostrou tyranosaura a střetne se s poťouchlým makakem, který mu ukradne klíče. Setká se i s prezidentem Theodorem Rooseveltem (Robin Williams), který mu vysvětlí, že zdrojem neuvěřitelných událostí je staroegyptská zlatá deska... Naučná podívaná se spoustou historických odkazů se prolíná s historkou o otcovsko-synovském sblížení.

Premiéra: neděle, 19. dubna ve 20:00


Gone Baby Gone

Pozoruhodné kriminální drama, inspirované románem Dennise Lehanea, realizoval jako svou celovečerní prvotinu Ben Affleck. Soukromý detektiv (Casey Affleck) a jeho partnerka pátrají po čtyřleté dívence, jež se zřejmě stala obětí únosu. Ukáže se, že její rozháraná matka (Amy Ryanová byla za svou kreaci nominována na Oscara) a její komplic podrazili drogového dealera. Motiv zločinu se zdá zřejmý, časem však vyjde najevo, že případ se odehrál úplně jinak. Záchranná akce se nepodaří a zmizelé dítě je prohlášeno za mrtvé. Spletitá hra, v níž figurují i zdánlivě bezúhonní policisté, však pokračuje a dojde v ní k několika dalším zvratům... Překvapivé finále souvisí s otázkou, zda lze navzdory ušlechtilým záměrům zasahovat do cizích osudů.

Premiéra: neděle, 26. dubna ve 20:00


Zvláštní tipy

Dopravní apokalypsa

Rumunský dokument z originální produkce HBO, který natočil režisér Alexandru Solomon, analyzuje příčiny i důsledky dopravního chaosu v Bukurešti. Obyvatelé rumunské metropole se za volantem mění v jiné lidi: jsou netolerantní, bezohlední a neurvalí. Všichni porušují pravidla a velkoměsto se tak mění v nebezpečnou džungli. Počet automobilů nezadržitelně roste, stejně jako agresivita neukázněných řidičů. Nikdo nikoho nerespektuje, každý se snaží předjet toho druhého. Výsledkem je totální chaos... Svědectví o dopravním zmatku přerůstá v kritický obraz současné společnosti, v níž chybí kázeň a úcta ke svobodě bližních...

Premiéra: čtvrtek, 2. dubna ve 22:20


Kylie X 2008

Královna popu Kylie během svého evropského turné nadchla fanoušky v londýnské aréně, která má kapacitu 23 000 návštěvníků. Na velkolepém koncertě zazněly nejen zpěvaččiny klasické hity, ale i nové písně z jejího alba X. V dokonale připravené show dokázala, že po dvaceti letech v branži přesně ví, co její publikum ocení. V záznamu, který režírovali William Bake a Marcus Viner, zazní zpěvaččiny slavné songy Can't Get You Out Of My Head, Spinning Around i její první velký hit I Should Be So Lucky.

Premiéra: sobota, 4. dubna v 19:05


Nenechte si ujít

Zodiac

Rekonstrukce monstrózní kauzy, která od na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století vzrušovala americkou veřejnost a dodnes nebyla uspokojivě vyřešena. Sériový vrah, zvaný Zodiac, zabíjel náhodné oběti a o svém řádění posílal šifrované vzkazy novinářům. Do luštění záhadného případu se po letech pustil všetečný kreslíř (Jake Gyllenhaal), který se vyznal v hádankách... Civilní kronika režiséra Davida Finchera popisuje houštiny dohadů, hektické poměry v redakcích i mezery v policejní komunikaci.

Premiéra: sobota, 11. dubna ve 20:00


Umučení

Dvojdílné britské drama z produkce BBC a HBO rekapituluje poslední týden v životě Ježíše Krista. První část líčí poměry v tehdejším Jerusalémě a příchod charismatického muže, jenž naplňoval dávná proroctví o zjevení Mesiáše. Druhý díl popisuje Ježíšovou poslední večeři s učedníky, dění v Getsemanské zahradě i další legendární události, vrcholící hrdinovým ukřižováním a zmrtvýchvstáním. Režisér Michael Offer sleduje dobové konflikty ze tří různých perspektiv: očima představitelů náboženské moci, vládnoucích Římanů i samotného Ježíše (hraje ho Joseph Mawle). Klíčovou postavu Piláta Pontského ztvárnil James Nesbitt.

Výpravná podívaná s pečlivě zrekonstruovanými dobovými reáliemi, kterou HBO uvádí u příležitosti Velikonočních svátků, vznikla v téže koprodukci jako vysoce oceňovaný dvaadvacetidílný seriál Řím.

Premiéra první části: neděle, 12. dubna v 18:05
Premiéra druhé části: pondělí, 13. dubna v 18:35



Velkej biják

Parodii hollywoodských velkofilmů natočili Aaron Seltzer a Jason Friedberg, autoři podobně laděné skládanky Scary Movie - Děsnej biják. Snímek si utahuje z oblíbených hrdinů typu kapitána Jacka Sparrowa, Willyho Wonky, či Harryho Pottera. Hrdiny ironické parafráze filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň jsou čtyři sirotci. Prvním je Lucy, která prchá v Louvru před vraždícím mnichem. Dalším je Edward, jenž vyrostl v mexickém sirotčinci. Třetím je Susan, která na cestě za adoptivními rodiči přežije útok hadů v letadle. Posledním je mutant Peter, šikanovaný svými spolužáky...

Premiéra: čtvrtek, 16. dubna ve 20:30


Skafandr a motýl

Formálně i obsahově unikátní drama natočil režisér Julian Schnabel podle autobiografického bestselleru. Jeho autor, renomovaný francouzský novinář Jean-Dominique Bauby (1952-1997) zůstal ochrnutý po cerebrovaskulární příhodě. Jeho mozek však zasažen nebyl a paralyzovaný muž dál vládl inteligencí, fantazií i smyslem pro humor. Po prvotních návalech sebelítosti začal komunikovat s okolím, mohl ovšem hýbat pouze jazykem a očním víčkem. Právě jejich prostřednictvím nadiktoval svou pozoruhodnou zpověď.

Originálně nasnímaná skládanka, přerůstající v podobenství o nezlomné vůli a síle fantazie, získala cenu za režii na festivalu v Cannes a byla nominována na čtyři Oscary. Díky těkavé subjektivní kameře divák vnímá nemocniční prostředí hrdinovým pohledem. Sekvence Baubyho vzpomínek a vizí jsou naopak stylizovány objektivně. Hlavní roli ztvárnil Mathieu Amalric, kameru vedl Janusz Kaminski, známý svou spoluprací se Stevenem Spielbergem.

Premiéra: pátek, 17. dubna ve 20:00


Poločas rozpadu Timofeje Berezina

Titulní hrdina amerického dramatu z produkce HBO pracuje v postsovětské nukleární továrně. Timofej Berezin je při pokusu odvrátit jadernou katastrofu vystaven smrtícímu ozáření a vzápětí se octne na dlažbě. Ví, že mu zbývá jen pár dní života, a ve snaze zajistit svou ženu a synka ukradne trochu štěpného materiálu. Zamíří s ním do Moskvy, kde se seznámí s gangsterem, který má nebezpečný kontraband prodat. Mezi oběma muži se zrodí zvláštní přátelství... Kritický pohled na současné Rusko natočil podle vlastního scénáře Scott Z. Burns.

Premiéra: sobota, 25. dubna ve 20:00


Velký dům

Obecní úřad ve velkém městě chce proměnit zpustlý dům v moderní společenské centrum. Chvályhodný záměr má ovšem háček. Ve zdevastované budově pobývá parta squatterů, mezi nimiž nechybějí anarchističtí umělci. Mladý právník Alfredo (Fele Martínez), který právě skončil školu a pracuje pro městskou radu, stojí před nelehkým úkolem. Má vyklidit objekt od skupinky rebelů, kteří se úřadům stavějí na odpor. Alfredo však není necita a s některými exoty se spřátelí... Španělskou komedii režíroval Pau Martínez.

Premiéra: čtvrtek, 30. dubna ve 20:30


Dubnové tipy HBO připravila Pavla Brožková, PR & Marketing Coordinator - HBO Czech Republic


Placený filmový kanál HBO vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link a Skylink na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně a Astra 1G na pozici 23,5 stupňů východně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry všech dabovaných kanálů - HBO, HBO2, HBO Comedy i HBO Digital si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka HBO: www.hbo.cz.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3360/programove-tipy-hbo-na-duben-2009-aktualizovano/