Dubnové filmové lahůdky na Cinemaxu
Autor: Redakce satCentrum/HBO Czech , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 10.04.2009
Filmový kanál Cinemax nabízí v dubnu řadu filmových lahůdek, z nichž si vybere určitě každý. Je libo osm fantaskních obrazů, jež tvoří Sny Akiry Kurosawy, slavnou alegorii o vrtkavosti úspěchu Nadmuté město, parodický thriller, komponovaný jako řetěz honiček a přestřelek Sejmi je všechny anebo klasické krimi s Paulem Newmanem v roli soukromého detektiva Harper?

Určitě vás zaujme i pondělní večer 27. 4. 2009 s filmy Smrt v Benátkách a Soumrak Bohů, které režíroval známý italský klasik Luchino Visconti...


Sny Akiry Kurosawy

Osm fantaskních obrazů, v nichž japonský klasik Akira Kurosawa (1910 - 1998) rozehrál své originální vize moderního světa i vlastní duše. Osobní vzpomínky se v jednotlivých kapitolách prolínají s reflexemi umění i s ozvuky novodobých katastrof. V první epizodě přihlíží pětiletý chlapec svatebnímu průvodu lišek, ve čtvrté povídce se krajina promění ve scenérii ze slavného obrazu Vincenta van Gogha (zosobnil jej známý americký režisér Martin Scorsese). Ojedinělý film uzavírá meditace o harmonii člověka s přírodou.

Premiéra: pátek, 10. dubna ve 20:00


Nadmuté město

Slavnou alegorii o vrtkavosti úspěchu natočil v roce 1972 režisér John Huston. Hrdinou je bývalý špičkový boxer (Stacey Keach), který se propadl do pozice osamělého outsidera, rozvráceného alkoholem. Šanci na renesanci uvadlé kariéry znamená seznámení s talentovaným Erniem (Jeff Bridges), kterého náhodou potká v místní tělocvičně. Proniknout do světa pohádkových výdělků a nemilosrdných bossů však není snadné... Drama, rámované vyprahlými kalifornskými exteriéry, bylo nominováno na Oscara za ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Susan Tyrrellová).

Premiéra: úterý, 14. dubna ve 20:00


Sejmi je všechny

Parodický thriller, komponovaný jako řetěz honiček a přestřelek, natočil podle vlastního storyboardu Michael Davis. Osamělý pan Smith (Clive Owen), připomínající zchudlého Jamese Bonda, pomůže bezmocné rodičce napadené zabijáky. Žena je však vzápětí zastřelena a supermanský hrdina se musí postarat o čerstvě narozeného kluka. S pomocí prostitutky Quintany (Monica Bellucci) zachraňuje dítě před gangsterem Hertzem (Paul Giamatti) a jeho nohsledy... Nápaditá skládanka groteskně obměňuje "akční balety", kterými se proslavil režisér John Woo.

Premiéra: sobota, 18. dubna ve 20:00


Harper

Soukromý detektiv Lew Haper (Paul Newman) pátrá po záhadně zmizelém boháči. Setkává se s jeho panovačnou manželkou (Lauren Bacallová), koketní dcerou a dalšími problematickými lidmi z nóbl společnosti. Mezitím řeší rozporuplný vztah se svou manželkou (Janet Leighová)... Newmanův detektiv má typické rysy hrdinů drsné školy: často čelí fyzickým atakům a jeho pojetí spravedlnosti se mnohdy neslučuje se zákonem. Režii klasické krimi z roku 1966 měl Jack Smight, scénář podle románu Rosse MacDonalda napsal William Goldman.

Premiéra: pátek, 24. dubna ve 20:00


Smrt v Benátkách

V roce 1911 přijíždí do Benátek hudební skladatel Gustav von Aschenbach (Dirk Bogarde). V tamějším nóbl hotelu se snaží komponovat a najít vnitřní klid. Zahledí se do křehkého polského chlapce a objevuje skryté stránky vlastní povahy. Právě v té době však v Benátkách řádí epidemie cholery... Luchino Visconti se v jednom ze svých vrcholných děl inspiroval novelou Thomase Manna. Předobrazem rozpolceného hrdiny byl skladatel Gustav Mahler. Alegorie o tvorbě a vášni získala řadu ocenění, včetně oscarové nominace za kostýmy.

Premiéra: pondělí, 27. dubna ve 20:00


Soumrak Bohů

Italský klasik Luchino Visconti (1906-1976) ve svých filmech často konfrontoval uvadající aristokratickou noblesu s novodobou nekulturností a ztrátou hodnot. Varovné drama o nástupu nacismu komponoval ve stylu pochmurných Wagnerových oper. Tragickou historii rozpadu vznešené rodiny Essenbecků předznamenává úvodní scéna oslavy, kde baronův vnuk Martin (Helmut Berger) předvede oplzlou exhibici. Právě tento zakomplexovaný outsider je strůjcem následujícího patologického vyřizování účtů... Kaleidoskop zvěrstev rekapituluje i nechvalně proslulou "noc dlouhých nožů" z června 1934.

Premiéra: pondělí, 27. dubna ve 22:10


Placený filmový kanál Cinemax vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct a DIGI TV na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně a Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry kanálu Cinemax (a také program Cinemaxu 2, který vysílá jen v některých kabelových sítích) si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka Cinemaxu: www.cinemaxtv.cz.


Pavla Brožková, PR & Marketing Coordinator HBO Czech Republic a redakce satCentrum

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3364/dubnove-filmove-lahudky-na-cinemaxu/