Překvapení ze slovenského Panasonicu: Blu-ray rekordér se satelitním přijímačem
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 17.04.2009
Firma Panasonic zveřejnila podrobnosti k plánovanému rekordéru Blu-ray s integrovaným satelitním přijímačem. Modely DMR-BS850 a DMR-BS750 s kapacitou interního pevného disku 250 popř. 500 GByte jsou optimalizovány pro britskou nabídku „Freesat” a od června budou dispozici ve Velké Británii.


Budou stát od 900 do 1000 britských liber (to je cca 1000/1100 Eur). Plánován je i model DMR-XS350 za 700 liber (770 Eur) se záznamem jen na DVD.

Všechny modely mají dva přijímací díly DVB-S/MPEG4, které podporují souběžné nahrávání dvou pořadů. Integrovaný enkodér H.264 umožní pozdější komprimaci obrazu a zvuku různé kvalitativní úrovně. Problémem ale může být mechanismus ochrany digitálního kopírování. Britská veřejnoprávní BBC zřejmě uvažuje o tom, že dovolí záznam pořadů BBC-HD zásadně na Blu-ray, avšak znemožní kopírování. Modely firmy Panasonic dále charakterizuje rozhraní USB a sloty na karty SD, které budou podporovat i reprodukci externích záznamů z camcorderu. Pro audio CD zaznamenané na pevný disk je k dispozici připojení na datovou banku „Gracenote” (doplnění údajů o interpreta, titul, styl hudby). Při reprodukci Blu-ray všechny modely podporují načtení bonusových informací z internetu (via „BD-Live”) a vlastní webový přístup výrobce „Viera Cast”.

Firma již dříve oznámila, že zatím v roce 2009 nepočítá s dodávkou rekordéru Blu-ray pro německý trh. Už od minulého roku je ale na francouzském trhu rekordér Blu-ray DMR-BW500 s tunerem pro terestrickou digitální televizi (TNT/DVB-T). Všechny tyto určitě zajímavé rekordéry se vyrábějí na Slovensku, v závodě Panasonic AVC Networks Slovakia, s.r.o., Krompachy.


S využitím zdroje: (ar), satundkabel.de, 15. 4. 2009, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3378/prekvapeni-ze-slovenskeho-panasonicu-blu-ray-rekorder-se-satelitnim-prijimacem/