SPORT 5 - Týden na vlně NASCAR
Autor: PR Press SPORT 5 , e-mail: info@sport5.cz Přidané: 17.04.2009
SPORT 5, jediná česká televizní stanice zaměřená výhradně na motoristický sport a motorismus, znovu představí populární americkou sérii NASCAR z netradičního úhlu pohledu. Po sestřizích nejatraktivnějších závodů a představení nejlepších jezdců NASCAR nyní SPORT 5 odvysílá dokument o zrodu a počátcích série. Jak se NASCAR proměnil za šedesát let své existence, můžete zhodnotit i díky následujícímu přímému přenosu z Talladegy, který SPORT 5 vysílá v neděli večer.


Za šedesát let existence NASCAR se z této série stal fenomén, sledovaný milióny lidí. Série NASCAR se zrodila na konci roku 1948 a první bodované závody se jely o rok později. Ačkoli dnes k NASCAR neoddělitelně patří asfaltové ovály a okruhy, v samých počátcích série se jezdilo na prašných oválech. Až v roce 1950 byla vybudována první asfaltová „speedway“ – Darlington Raceway. V prvních dvaceti letech své existence série NASCAR překonala řadu úskalí, jakými byly bojkot ze strany výrobců motorů nebo úmrtí jezdců. V sedmdesátých letech pak mohl přijít boom NASCAR, který umožnil vstup hlavního sponzora i zájem nadnárodních společností, které se postavily za týmy. V osmdesátých letech získal NASCAR pevné místo v programech televizních stanic a horečka NASCAR se mohla rozhořet naplno. Dokument o zrodu a počátcích série NASCAR - NASCAR - The Dirt - sledujte na SPORT 5 v pondělí 20. dubna od 18:20 hodin.

Od zrodu NASCAR se SPORT 5 rychle přesune k nejaktuálnějšímu dění v této sérii. Devátý závod letošní sezony z Talladegy v Alabamě vysílá SPORT 5 v neděli 26. dubna od 20:15 hodin. Talladega Superspeedway o délce 2,66 míle je nejdelším oválem v sérii NASCAR vůbec a také jedním z nejrychlejších. V roce 1987 tu pilot Bill Elliott ustanovil rychlostní rekord vozů startujících v NASCAR, když v kvalifikaci dosáhl rychlosti 340 km/h, a Mark Martin tu o deset let později vytvořil rekord v průměrné rychlosti závodu, který se jel bez přerušení; stanovil jej na 301 km/h. Vzhledem k vysokým rychlostem dosahovaným v Talladeze jsou zde vozy dokonce vybavovány restriktory. Závody na oválu v Talladeze sleduje pravidelně kolem 150 000 diváků.

Kromě závodu NASCAR vysílá SPORT 5 také přímé přenosy dvou závodů série Speedcar z Bahrajnu. Za volanty identických vozů usedají v této sérii i bývalé hvězdy nejprestižnější motoristické série světa, formule 1, Jacques Villeneuve, Jean Alesi, Gianni Morbidelli, Stefan Johansson, Johnny Herbert nebo Heinz Harald Frentzen. Přímé přenosy z Bahrajnu vysílá SPORT 5 v pátek 24. dubna a v sobotu 25. dubna od 14:55 hodin.

V pátek 24. dubna od 18:20 hodin figuruje v programu SPORT 5 sestřih z národních kol Čech a Moravy soutěže středoškolských týmů Formule 1 ve školách. Tato celosvětová vzdělávací soutěž je určena pro týmy studentů ve věku 15 – 19 let, kteří designují zmenšený model vozu F1, testují jej a závodí s ním; v soutěži je hodnocena také prezentace týmu a jeho marketingová strategie. V minulých týdnech se odehrálo české a moravské kolo v Kolíně a v Brně, ze kterých vzešli účastníci celostátního finále. Jeho vítězové se zúčastní celosvětového finále v Londýně.


Jak SPORT 5 získat?

SPORT 5 je zařazen do nabídky Sport O2 TV. Je přístupný také klientům UPC ČR sítě – digitální TV a dále v kabelových sítích BKS Capital Partners Praha, HDD Praha, Kabel servis Praha, Planet A Praha, WMS s.r.o. Most, SELF servis Brno, Smart Comp Brno, STARNET České Budějovice, J.Ouda Klášterec nad Ohří, PODA Ostrava, MATTES AD Frýdek-Místek, Kabel Ostrov, s.r.o. Ostrov, Mame Moravské Budějovice, TRI R, a.s. Bratislava a SWAN, a.s. Bratislava.

Kódovaný program SPORT 5 je distribuován na transponderu satelitu ASTRA 1G, na orbitální pozici 23,5 st. vých., frq. 11,876 H, SR 27500, FEC 3/4 a přístup k němu umožňují karty Skylink/Trade and Technology a karty Media Vision/diGITALlink/CS Link.


Obr.: NASCAR 2008, foto: NASCAR Media

PR Press SPORT 5, Zuzana Havelková, BPA sport marketing

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3379/sport-5-tyden-na-vlne-nascar/