SES obnoví satelitní flotilu devíti družicemi - analogové vysílání skončí zřejmě na konci období 2010 až 2012
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 27.04.2009
Lucemburský satelitní provozovatel SES má aktuálně ve vývoji devět satelitů pro svůj program obnovení flotily. V telefonické konferenci dne 24. 4. 2009 to sdělil šéf skupiny SES pan Romain Bausch. Letos v září má odstartovat satelit NSS-12 a ve čtvrtém kvartálu t. r. družice Astra 3B (23,5° východně). V roce 2010 bude následovat satelit AMC-4A, AMC-1A, NSS-14, v roce 2011 družice Astra 1N (19,2° východně), Sirius 5 a QuetzSat-1. V konstrukci je i náhradní satelit.


„Těchto devět satelitů nahradí nejen existující kapacity, nýbrž umožní i další transpondérové kapacity”, řekl pan Bausch. Tím se transpondérová kapacita zvýší o 19 %, skupina SES tak bude mít k dispozici celkem 204 transpondérů. „To je motorem pro náš budoucí růst”, potvrdil šéf skupiny SES.

Ukončení analogového vysílání pro německý trh se postupně dostává do popředí. Podle informací skupiny SES je omezování analogových programů nepatrné a tak existuje ještě 37 analogových německých stanic a dva panevropské analogové kanály. Společnost očekává úplné vypnutí analogového vysílání mezi rokem 2010 a 2012, pravděpodobným termínem je závěr tohoto období.

Hlavní příčina této situace však není v družicích. „Vlastní problém analogového vypnutí (switch-off) v Německu je kabel”, uvádí skupina SES. Většina německých diváků kabelových sítí televizi sleduje ještě analogově a bez investic provozovatele kabelových sítí by pak už nemohli přijímat své programy. Důvodem je to, že mnoho německých provozovatelů kabelových sítí odebírá analogový satelitní signál z hlavních stanic. Proto odpovědní pracovníci skupiny SES odhadují ukončení analogového vysílání spíše na konci období 2010 až 2012. Internet: www.ses.com.


S využitím zdroje: (dm), infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3385/ses-obnovi-satelitni-flotilu-deviti-druzicemi-analogove-vysilani-skonci-zrejme-na-konci-obdobi-2010-az-2012/