Programové tipy HBO na květen 2009
Autor: PR Press HBO/Redakce satCentrum , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 29.04.2009
Jako první titul doporučujeme dokument od mladé režisérky Lindy Jablonské, Vítejte v KLDR. HBO se stalo jeho hrdým partnerem a koproducentem. Dále HBO v televizní premiéře odvysílá film „Roling Stones“ od režiséra Martina Scorseseho. Dalším zajímavým tipem je jedna z nedělních premiér od Paula Thomase Andersona – Až na krev. Určitě není třeba připomínat, že hlavní hrdina strhující podívané (Daniel Day Lewis), byl za svou roli odměněn soškou Oscara za hlavní mužský herecký výkon, a to už v minulém roce.


Tip měsíce


Vítejte v KLDR!

Dokument režisérky Lindy Jablonské, na jehož vzniku se podílela společnost HBO, vypráví o kuriózním zájezdu skupinky českých turistů do KLDR. Program pobytu byl pečlivě naplánován a podléhal přísným pravidlům. Návštěvníci totalitní země byli pod neustálým dohledem průvodců, nikdo nemohl na vlastní pěst opustit hotel, nikdo se nesměl vydat mimo předem stanovené trasy... O absurdních opatřeních svědčí pasáž, v níž je kvůli českým turistům uzavřen chodník pro místní občany.

Během oficiálních exkurzí se předvádějí megalomanské stavby, široké silnice, kde nejezdí téměř žádná auta, střežená hranice s Jižní Koreou a další součásti obludného "skanzenu“, za jehož neviditelnými zdmi vládne bída a beznaděj. V klíčové scéně se turisté musejí poklonit gigantickému pomníku Kim-Ir-sena... Film nahlíží do zákulisí jednoho z nejbarbarštějších režimů na světě. Vypráví také o povahách lidí, kteří zájezd absolvovali. Líčí jejich různorodé reakce na manipulaci, do níž byli dobrovolně vtaženi.

Alarmující svědectví připomíná i naši totalitní minulost. Poměry ve zdecimované asijské zemi ilustruje prostřednictvím tísnivé atmosféry i řady výmluvných detailů. Svobodným lidem klade naléhavou mravní otázku, jak s podobnou zkušeností naložit… "Ještě před vlastní cestou nám bylo řečeno, že za jakékoli porušení pravidel zájezdu nebudeme postiženi my, jako spíš naši průvodci. A nikdo z nás nechtěl poslat do koncentračního tábora jednoho z těch milých a přátelských Korejců, co se o nás starali," dodala autorka.

Premiéra: čtvrtek, 7. května ve 20:30


Nedělní premiéry


Pan tělocvikář

Spisovatel John Farley (Seann William Scott) není právě sportovní typ a na střední školu nemá dobré vzpomínky. Zosobněním jeho bývalých trampot je tělocvikář Woodcock, pověstný svou neurvalostí. Populární literát se vrací do rodného města a s hrůzou zjišťuje, že jeho ovdovělá matka se hodlá znovu provdat. Jejím vyvoleným se má stát právě sadistický učitel. John musí napnout všechny síly, aby ji od neuváženého kroku odradil. Zároveň si chce s nenáviděným mužem vyrovnat dávné účty. Americkou komedii o konfliktu různorodých mentalit režíroval Craig Gillespie. Titulní roli ztvárnil Billy Bob Thornton, matku frustrovaného hrdiny zosobnila Susan Sarandonová.

Premiéra: neděle, 3. května ve 20:00


V údolí Elah

Scenárista a režisér Paul Haggis ve svém druhém autorském snímku (prvním bylo oscarové drama Crash) mapuje traumata z iráckého konfliktu. Vysloužilý seržant vojenské policie (Tommy Lee Jones) hledá svého syna, který po návratu ze vzdáleného bojiště záhadně zmizel. Brzy vyjde najevo, že Mike byl zavražděn a jeho tělo brutálně rozporcováno. Frustrovaný veterán se spojí s kriminalistkou Emily (Charlize Theronová) a pátrá po stopách pachatelů. Z poničených nahrávek na mobilu a z kusých výpovědí zjistí, že navenek mírumilovný mladík se ve válce dopouštěl absurdních krutostí... Název neobvyklého kriminálního dramatu, inspirovaného skutečnou kauzou, připomíná biblický boj Davida s Goliášem. Hrdina o něm vypráví synkovi policistky, jež mu pomáhá objasnit krutou pravdu.

Premiéra: neděle, 10. května ve 20:00


Beowulf

Animovaná fantasy byla inspirována anglosaským eposem o bájném rekovi. Pochmurný příběh o hrdinství, vině, trestu a vykoupení se odehrává v dávných časech čarodějek a zákeřných monster. Dánský král Hróthgár slaví vítězství nad drakem, mezitím však do hodovní síně vtrhne obluda Grendel a začne zabíjet. A právě v té době přijíždí do země statečný Beowulf se svými bojovníky. Nestvůrného Grendela se mu podaří zlikvidovat, uvízne však v osidlech jeho démonické matky... Triková podívaná v režii Roberta Zemeckise vznikla pomocí stejné techniky jako jeho slavná pohádka Polární expres. Předobrazem virtuálních postav byli živí herci, jejichž gesta a projevy byly zachyceny pomocí speciálních čidel.

Premiéra: neděle, 17. května ve 20:00


Lovci pokladů: Kniha tajemství

Druhé dobrodružství o hledání starodávných pokladů a luštění šifrovaných zpráv začíná rekonstrukcí atentátu na prezidenta Lincolna z dubna 1865. V současném pásmu lovec pokladů Ben Gates (Nicolas Cage), jeho otec Patrick (Jon Voight) a všeuměl Poole pátrají po bájném Zlatém městě. Části mapy, jež označuje jeho úkryt, jsou ve dvou starožitných stolcích. Jeden stojí v londýnském Buckinhamském paláci, druhý v oválné pracovně Bílého domu. Důležitá stopa vede k tajné knize, kterou si předávají američtí prezidenti. Umanutý hrdina, který chce najít dávné relikvie a očistit vlastní předky, současnou hlavu státu unese... Spletitý příběh s řadou historických odkazů režíroval Jon Turteltaub.

Premiéra: neděle, 24. května ve 20:00


Až na krev

Americké drama, inspirované úvodními kapitolami z románu Uptona Sinclaira, se odehrává na přelomu devatenáctého a dvacátého století v kalifornském městečku Little Boston. Pracovitý těžař (Daniel Day-Lewis získal za svou kreaci Oscara), který začínal jako prospektor stříbra, tu vykoupí pozemky a rozjede těžbu ropy ve velkém. Daniel Plainview je osvícený i bezohledný, má přirozenou inteligenci i vlčí instinkty. Jeho pragmatické podnikání se střetne s nakažlivou ideologií, kterou ztělesňuje vizionářský kazatel (Paul Dano)… Drsnou kroniku o počátcích americké prosperity natočil Paul Thomas Anderson. Rozmáchlý "chorobopis" hrdinova úpadku zpestřují efektní výjevy, například požár těžní věže ve střední části filmu.

Premiéra: neděle, 31. května ve 20:00


Zvláštní tipy


Once

Talentovaný kytarista a zpěvák (Glen Hansard), jenž hraje v ulicích Dublinu, se náhodou seznámí s mladičkou cizinkou. Z muzikální dívky (Markéta Irglová), jež se živí jako prodavačka květin, se vyklube česká emigrantka... Jedna z klíčových scén křehké folkové romance se odehrává v obchodě s hudebninami, kam hrdinka chodí cvičit na klavír. Ústřední pár tu společně zazpívá milostnou baladu Falling Slowly, oceněnou Oscarem... Autentický příběh o sblížení dvou osamělých bytostí režíroval John Carney.

Oscar za nejlepší píseň pro Markétu Irglovou je už desátou soškou, jež putovala do českých rukou.

První Oscar připadl Ivanu Jandlovi (Zvláštní cena za dětský herecký výkon) za roli v Zinnemannově filmu Poznamenaní (1948). Dvě další pozlacené sošky se váží ke slavné éře české nové vlny: získali je Ján Kadár a Elmar Klos za drama Obchod na korze (1965) a Jiří Menzel za tragikomedii Ostře sledované vlaky (1967). Miloš Forman se prestižního ocenění za režii dočkal hned dvakrát: za Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a za mozartovské podobenství Amadeus (1984). Za tentýž film získali Oscary také Theodor Pištěk (kostýmy) a Karel Černý (výprava). Za rok 1996 vyhrál Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů Jan Svěrák za hořkou komedii Kolja. Dalším Čechem, který získal Oscara, je výtvarník a režisér Jan Pinkava (nar. 1963): prestižní poctu má za krátký animovaný snímek Geriho hra (1997).

Premiéra: sobota, 2. května ve 20:00


Rolling Stones

Dokument o newyorském koncertu legendární rockové kapely natočil renomovaný Martin Scorsese. Páteř originálního svědectví tvoří dávné televizní rozhovory, v nichž Mick Jagger a jeho spoluhráči uvažují o svém budoucím vývoji. V úvodu se skupina setká s ex-prezidentem Billem Clintonem a jeho blízkými, kteří se vystoupení osobně účastnili. Hlavní část filmu ukazuje interpretace slavných i méně známých songů, během nichž se skupina představí v parádní formě. Z hudebního hlediska nadchne hostování černého bluesmana Buddyho Guye, kterému Keith Richards jako výraz uznání přímo na pódiu věnuje svou kytaru. Záznam ojedinělého zážitku je znamenitě nasnímaný a prolíná se s unikátní výpovědí o zákulisí showbyznysu.

Premiéra: sobota, 16. května ve 20:00


Nenechte si ujít


Berlínské spiknutí

Kriminální retro, stylizované v duchů klasického "filmu noir", se odehrává v poválečném Berlíně. Novinář Jake (George Clooney) v uniformě kapitána přijede na Postupimskou konferenci, jež má rozdělit sféry vlivu v Evropě. V rozbombardované metropoli potkává bývalou lásku Lenu (Cate Blanchettová), která se momentálně živí jako prostitutka. Začne se zajímat o případ mrtvoly, jež se našla v sovětském sektoru, a zaplete se do nebezpečné politické hry... Režii měl renomovaný Steven Soderbergh.

Premiéra: sobota, 9. května ve 20:00


Noční můra od vedle

Italská komedie režiséra Federica Zampaglioneho vypráví o mladém manželském páru, který se přestěhoval do domu svých snů. Marina a Vittorio (hrají je Claudia Geriniová a Luca Lionello) si koupí luxusní vilu, kde vjezd hlídá bodyguard a v jejíž zahradě kvetou růže. Soužití s dvojicí nevyzpytatelných sousedů však není nijak idylické a záhy se mění v noční můru. Jednoho rána manželé zjistí, že je kdosi vykradl. Hlavním podezřelým se stává neurvalý Stojko...

Premiéra: úterý, 19. května ve 20:00


Králové ro(c)ku

Hudební komedie o dvou nerozlučných kamarádech (hrají je Jack Black a Kyle Grass), kteří se náhodou potkají na Venice Beach a založí rockovou kapelu. Kvůli zvýšení své popularity se rozhodnou získat magické trsátko osudu. Problém je v tom, že zázračná pomůcka pochází ze zubu satana. Mezi samorostlými muzikanty a knížetem pekel hrozí dramatický souboj... Humoresku se spoustou dvojsmyslů, zpestřenou drobnými rolemi Tima Robbinse a Bena Stillera, režíroval Liam Lynch.

Premiéra: sobota, 23. května ve 20:00


Jmenovec

Indický kluk, jehož rodiče přesídlili z Kalkaty do USA, se chce podobat svým americkým vrstevníkům. Stejně jako oni rád kouří trávu a líbí se mu blonďaté spolužačky z bohatých rodin. Rodiče si se vzpurným potomkem, který se chce odstřihnout od svých kořenů, dlouho nevědí rady. Změna začne v momentě, kdy se mladík setká s krásnou dívkou, jež rovněž pochází z rodiny indických emigrantů... Drama o konfrontaci různorodých kultur natočila Mira Nairová.

Premiéra: čtvrtek, 28. května ve 20:30


Květnové tipy HBO připravila Pavla Brožková, PR & Marketing Coordinator - HBO Czech Republic


Placený filmový kanál HBO vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link a Skylink na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně a Astra 1G na pozici 23,5 stupňů východně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry všech dabovaných kanálů - HBO, HBO2, HBO Comedy i HBO Digital si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka HBO: www.hbo.cz.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3390/programove-tipy-hbo-na-kveten-2009/