Stop pirátom a nelegálnemu príjmu
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 16.08.2002
Európsky výrobcovia a prevádzkovatelia v oblasti satelitnej techniky sa dokázali združiť v jeden celok. Dnes je ich už 23 a ďalší k nim neustále pribúdajú. Konkurencia a vzájomné rivalstvo muselo ísť bokom, pretože situácia okolo nelegálneho príjmu sa pre nich stala kritickou. Spoločne vytvorené združenie pod názvom AEPOC (European Association for the Protection of Encrypted Works and Services) združuje spoločnosti zo štyroch sektorov:

1) prevádzkovateľov digitálnych paketov (BSkyB, Canal+, Canal+ Polska, NTV-Plus, RAI, Sogecable, Stream, Tele+, TPS, UPC),

2) dodávateľov systémov podmieneného prístupu (Betaresearch, Canal+ Technologies, Irdeto Access, NDS, Philips Business Electronics, Telenor/Conax, Viaccess-France Telecom),

3) spoločnosti zabezpečujúce vysielaciu infraštruktúru (Eutelsat, Société Européenne des Satellites),

4) výrobcov modulov a prijímačov (Motorola, Pace, SCM Microsystems, Thomson).

Cieľom združenia AEPOC je mapovať prácu hackerov ako aj spôsoby a metódy akými pristupujú k tejto činnosti. Na základe nej dochádza k zvyšovaniu bezpečnosti a ochrany systémov podmieneného prístupu CAS. Iniciujú sa legislatívne riešenia postihov za elektronickú kriminalitu a to nielen v krajinách Európskej únie, ale i mimo nej. Združenie zasadá približne 2-3 krát do roka, kde sa prezentujú dosiahnuté pokroky a stanovujú sa úlohy pre nových členov.

Základný problém v rozšírenom satelitnom pirátstve spočíva ešte stále v nedostatočnom zabezpečení vyvinutých kódovacích CA systémov. AEPOC vznikol už pred viac ako rokom a to práve včase, kedy pirátsky príjem naberal alarmujúce rozmery. Dokonca niekoľko paketov v rôznych kódovacích systémoch bolo možné prijímať na jednu jedinú kartu (DS9, FUN xin1) a tento stav sa do súčasnosti podarilo len čiastočne eliminovať.

Prechodom na dvojkové systémy (Seca 2, Irdeto 2, Viaccess 2) nezostávajú prevádzkovatelia digitálnych paketov ako aj samotný tvorcovia systémov v očakávaní, že tentokrát sú systémy dostatočne bezpečné a nebude ich možné pirátsky nalomiť.

Dôsledok nelegálneho príjmu sa prejavuje vo finančných stratách jednotlivých prevádzkovateľov paketov, no môže dospieť až k existenčným problémom. Učebnicovým príkladom je britská digitálna platforma ITV Digital, ktorá podľahla na základe nízkemu záujmu o oficiálne predplatenie si staníc. Nalomením systému Seca 1 pirátsky užívatelia niekoľkonásobne prevýšili platiacich.

Mimo AEPOCu vedú prevádzkovatelia digitálnych paketov i vlastný boj s výrobcami a šíriteľmi pirátskych smart kariet, ktoré umožňujú nelegálny príjem ich programov. Napríklad televízna spoločnosť NTV-Plus vypísala odmenu za pomoc pri odhaľovaní pirátov - 1 000 USD. NTV hľadá informácie o šírení signálu NTV-Plus prostredníctvom káblových sietí, o osobách kradnúcich prístupové kľúče satelitného vysielania, vyrábajúcich pirátske karty a tiež o osobách šíriacich tieto nelegálne výrobky prostredníctvom veľko i maloobchodu. Odmenu dostane každý, kto poskytne cennú informáciu vedúcu k odhaleniu pirátskej činnosti súvisiacej s NTV-Plus. Telekomunikačná spoločnosť NTV-Plus prosí všetkých, ktorí sú pripravení spolupracovať v boji s pirátmi, aby svoje informácie posielali emailom na piratam.net@ntvplus.ru, alebo zatelefonovali prostredníctvo horúcej linky 755-67-90.

Členovia AEPOCu úzko spolupracujú s políciou a tajnými službami. Napríklad spoločnosť Irdeto Access, vlastniaca autorstvo na CAS kódovací systém IRDETO, už nenecháva nič na náhodu. Jej pracovníci nadviazali úzku spoluprácu s gréckou políciou, pre ktorú sa stali školiteľmi. Grécke pakety Nova a Alpha používajú dnes systém Irdeto 2 a v prípade jeho nalomenia bude vedieť polícia dôslednejšie riešiť situáciu s možným opätovným rozšírením pirátstva.

Ťažké je však hľadať ľudí, čo sa venujú hackovaniu satelitných staníc v rámci svojho hobby a svoje dosiahnuté úspechy anonymne zverejňujú na internete na uploadoch. Ak polícia odhalí skupinu venujúcu sa satelitnému pirátstvu, jedná sa zvyčajne už o ľudí obohacujúcich sa na dosiahnutých výsledkoch iných. Napr. začiatkom augusta zadržala talianska polícia dovedna 14 ľudí podozrivých z trestnej činnosti vyrábania a predaja satelitných prístupových kariet. Počas akcie bola pravdepodobne odhalená celá skupina pôsobiaca v Taliansku od názvom ”Mentor and Resercoir Dogs”. Zadržaným hrozí odňatie slobody až na 8 rokov.

Októbrové zasadnutie AEPOCu v Holandsku prinesie začiatok úzkej spolupráce s Interpolom.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/340/stop-piratom-a-nelegalnemu-prijmu/