Společnost EADS Astrium dodá nový satelit Atlantic Bird 7
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 20.05.2009
Satelitní provozovatel Eutelsat oznámil dne 18. 5. 2009, že si vybral společnost EADS Astrium za dodavatele svého nového satelitu Atlantic Bird 7. Satelit má odstartovat v posledním čtvrtletí roku 2011 a bude umístěn na orbitální pozici 7° západně. Je to klíčová orbitální pozice pro přístup k digitálním rozhlasovým a televizním trhům na Blízkém východě a v Severní Africe, kterou společnost Eutelsat provozuje v těsné spolupráci s egyptským satelitním operátorem Nilesat.


Výběr nosné rakety společnost Eutelsat provede v pozdější době. Jakmile družice Atlantic Bird 7 odstartuje a bude zprovozněna na orbitální pozici 7° západně, společnost Eutelsat odsud přemístí dočasně umístěný satelit Atlantic Bird 4A na jeho přednostní orbitální pozici 13° východně. Zde bude vysílat pod svým původním názvem Hotbird 10.

Společnost Eutelsat od března 2009 využívá družici Atlantic Bird 4A v rámci první fáze kampaně ke zvýšení přenosové kapacity na orbitální pozici 7° západně, ze které již vysílá více než 450 televizních kanálů pro 38 miliónů domácností.

Díky satelitu Atlantic Bird 7 společnost Eutelsat zvýší počet svých operativních transpondérů v pásmu Ku na orbitální pozici 7° západně z 26 na 50 a tím na této pozici zdvojnásobí své rezervní zdroje. Tyto nové kapacity budou spuštěny souběžně se satelity Nilesat 101 a Nilesat 102, které provozuje společnost Nilesat. V polovině roku 2010 bude její flotila doplněna o družici Nilesat 201.

Internet: www.eutelsat.de.


S využitím zdroje: satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3435/spolecnost-eads-astrium-doda-novy-satelit-atlantic-bird-7/