Stop pirátom a nelegálnemu príjmu II.
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 02.09.2002
Zdá sa, že informácie o aktivizujúcom sa ťažení polície v boji proti pirátom nelegálneho príjmu satelitnej televízie nie sú len plané vyhrážky. Potvrdzujú to aj posledné záťahy polície v Nemecku a Rusku. Budia síce dojem viac-menej odstrašujúcich príkladov, napriek tomu vidno, že polícia začala uvedené skutočnosti brať naozaj vážnejšie.

Irdeto bojuje proti pirátom

Podľa informácie spoločnosti Irdeto urobila nedávno v Stutgarde nemecká polícia antipirátsky záťah pričom skonfiškovala veľké množstvo výrobkov. V roku 2001 začalo antipirátske oddelenie spoločnosti Irdeto monitorovať distribúciu pirátskych kariet gréckeho paketu NOVA. Paket je prijímaný s obľubou aj v Nemecku a ako na základe sledovania ”Irdeťáci” zistili, tisíce grékov ho sledovali načierno práve pomocou pirátov zo Studgardu. Predstavitelia Irdeto nakúpili pirátske karty v niekoľkých obchodoch a informácie postúpili polícii ešte koncom roku 2001. 1.4.2002 vstúpili v Nemecku do platnosti nové antipirátske zákony a v júni 2002 urobila polícia previerku v niekoľkých vytipovaných obchodoch. Na jej základe bolo zabavených mnoho nelegálnych kariet nemeckého paketu PremiereWorld, rakúskeho ORF, holandského CanalPlus, talianskeho Stream a boli skonfiškované počítače a všetko vybavenie súvisiace s programovaním pirátskych kariet. Tresty pre pirátov vynesie súdna moc v dohľadnom čase.

NTV plus - úspechy v boji proti pirátom

Nedávno sme sa zmienili aj o tom, že ruská televízna spoločnosť NTV-Plus vypísala odmenu 1000 USD za pomoc pri odhaľovaní pirátov. Dnes správu dopĺňame o ďalšie informácie, týkajúce sa antipirátskeho záťahu na najznámejšom moskovskom trhovišti Mitino. Akcia bola organizovaná špeciálnym oddelením ”K” Ministerstva vnútra Ruskej federácie, ktoré je zamerané na boj so zločinom v oblasti vysokých technológií a tiež bezpečnostnou službou spoločnosti NTV plus. Veľká časť predávaného tovaru zadržaných osôb sa týkala práve nelegálneho príjmu satelitnej televízie. Počas operatívnej akcie boli najprv vytipovaní stánkari predávajúci uvedený nezákonný tovar. Potom boli realizované kontrolné nákupy satelitnej techniky. Následne na to OMON (Otryjad Milicii Osobovo Naznačenija) zablokoval obchodné miesta a na 2 z nich bola objavená nelegálna technika, klonované karty NTV plus, počítačové programy a polotovary na výrobu ”smart cards”. Počas operácie boli zadržaní aj 2 obchodníci s kradnutými kartami, ktoré boli ďalej postúpené na analýzu špecialistom. Výsledky akcie boli protokolárne zaznamenané a nálezy vyhodnotené ako tresné činy.

Podobné akcie sa konali aj na iných miestach. V Ivanovskom regióne bola zlikvidovaná výroba nelegálnych ”smart cards” pre sledovanie NTV plus. Hackeri sa tu zaoberali nielen ich výrobou, ale aj organizovaním ich širokého odbytu v Ivanove, Moskve, Vladimíre, Kostrome, Jaroslavli a Nižnom Novgorode. Podľa informácií polície hackeri úspešne pracovali celý rok. Spoločnosti NTV plus takto vznikla škoda za 300 tis. USD. Ivanovskí piráti boli obvinení už podľa nového tresného poriadku z niekoľkých tresných činov: nezákonný prístup k počítačovým informáciám, výroba a šírenie nezákonných programov, majetková ujma poškodeným.

Ruskí ochrancovia zákona poznamenávajú, že v poslednej dobe sa boj s pirátmi značne aktivizoval. Len za 2 posledné mesiace bolo začaté trestné stíhanie vo viac ako 700 podobných prípadoch. V súčasnosti sú v celom Rusku stíhané desiatky osôb za nelegálnu činnosť týkajúcu sa len satelitného príjmu.

Súhrn predošlých informácií o protipirátskych akciách:

Z júla t.r. je informácia, že domovú kontrolu uskutočnila v niekoľkých mestách aj talianska polícia. Bolo zadržaných 24 osôb a zabavená technika, z toho 501 pirátskych kariet.

V apríli tohto roku sme vás informovali o tom, že v rámci Európskej únie dôjde onedlho k zmene terajšieho zákona venujúceho sa o.i. satelitnému pirátstvu.

Z toho obdobia je aj informácia, že na podnet ITV Digital britská polícia vykonala prehliadku v súkromných bytoch a bol zatknutý 45 ročný muž a jeho manželka. Zadržaná dvojica ľudí pôsobila na juhozápade Británie ako aj prostredníctvom internetového obchodu.

Ďalšie články s pirátskou tématikou ste si mohli prečítať tu:

Kto má strach z pirátov?
Čo nalomí hackerov?
Piráti v Poľsku zlikvidovaní?
UPC bojuje proti pirátům

Prvých zadržaných máme od leta minulého roku aj v Čechách.

Kuloármi vtedy prebehla informácia, že polícia objavila a rozbila sieť podvodníkov v súvislosti s UPC Direct. Išlo o koordinovanú akciu polície viacerých krajín. Pár článkov na danú tému sa objavilo vtedy aj v tlači:
Policie rozbila síť podvodníků
Za podvody se satelity jsou ve vazbě
Podvodníci se satelity jsou obviněni

V čase MMDS viedla polícia trestné konanie aj s asi 490 tzv. káblovými pirátmi a 48 ľudí bolo odsúdených k trestom odňatia slobody, či podmieneným trestom.


Zdroj: Telesputnik.ru, internet

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/346/stop-piratom-a-nelegalnemu-prijmu-ii/