Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 01:37:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Programové tipy HBO na červenec 2009

  Autor: PR Press HBO/Redakce satCentrum , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 21.06.2009


V červenci by pozornosti diváků rozhodně neměl ujít 4 dílný seriál z produkce HBO a BBC – Saddám: Vzestup a Pád, který uvede HBO v premiéře od 7. 7. Dalším zajímavým tipem je dokument David McCullough vypráví, pokračování fantaskního příběhu podle stejnojmenné ságy z pera C. S. Lewise Letopisy Narnie: Princ Kaspian, anebo oscarový film ze studia Pixar Vall-I, a také postupně odvysílaná kompletní série Smrtonosná past, II, III a 4.0.


Tip měsíce:

Saddám: Vzestup a pád

Čtyřdílné drama, realizované v koprodukci HBO a BBC, rekapituluje klíčové fáze osudu iráckého diktátora Saddáma Husajna (1937 - 2006). Kronika, kterou režírovali Jim O'Hanlon a Alex Holmes, začíná ultimatem amerického prezidenta George W. Bushe před invazí v roce 2003. Poté se děj vrací do roku 1979, kdy Saddám po krvavém převratu uchvátil v Iráku neomezenou moc. Deziluzivní retro líčí jeho politické ambice, velikášskou povahu, zákulisí vládního kabinetu i poměry v Saddámově rodině. Všímá si osudů jeho manželek, synů a dcer. Odhaluje pozadí jednoho z nejbarbarštějších režimů novodobých dějin, založeného na vynucování absolutní poslušnosti, šíření strachu a represích údajných zrádců.

Autoři kroniky se opírali o svědectví řady Saddámových blízkých a využili i archivních záběrů z dobových televizních zpráv. Výsledkem je mnohostranný pohled na život jedné z nejmonstróznějších postav dvacátého století. Titulní roli podezíravého tyrana, přesvědčeného o vlastní výjimečnosti, ztvárnil Igal Naor.


Epizoda 1:

Úvodní díl ságy se odehrává v roce 1979. Viceprezident Saddám Husajn a jeho příznivci přimějí k rezignaci dosavadního prezidenta Ahmeda Hassana al-Bakra. Nový vládce na sjezdu strany Baas teatrálně odhalí své odpůrce. Donutí je k přiznání, že plánovali převrat, a vzápětí je nechá brutálně popravit. Do děje vstupují rovněž Saddámovi synové Udaj a Kusaj i jeho nejbližší stoupenci, včetně Tárika Azize a Aliho Hassana Al Majda, zvaného "chemický Ali" (hraje ho Uri Gavriel). Sledujeme také diktátorovy rozpory s první manželkou a počátky jeho vztahu s plavovlasou učitelkou Samirou.

Premiéra: úterý, 7. července ve 21:00


Epizoda 2:

Druhý díl dramatu začíná v roce 1988, kdy Irák slaví konečné vítězství v dlouholeté válce s Íránem. Husajnův prvorozený syn Udaj způsobí poprask v nočním klubu, kde se opije a začne střílet. Samolibý a chorobně ambiciózní mladík má na svědomí i další násilný incident, který vyvolá otcův hněv. Klíčové epizody druhé části sledují přípravy a průběh irácké agrese do Kuvajtu v roce 1990, jež vyvolala diplomatickou reakci a pak i masivní vojenskou odvetu. Saddám však prohraný konflikt s mezinárodní koalicí paradoxně označí za vítězství.

Premiéra: úterý, 14. července ve 21:00


Epizoda 3:

Třetí epizoda začíná v květnu roku 1995, kdy mezinárodní inspektoři v jednom z podezřelých zařízení narazí na obstrukce Saddámových ozbrojenců. Ústřední zápletka sleduje útěk dvou nejbližších diktátorových spolupracovníků a manželů jeho dcer. Uprchlíci najdou přechodný azyl v Jordánsku a neúspěšně vyjednávají s americkou tajnou službou. Saddám je vyzve k návratu a slíbí jim bezpečnost. Hned po jejich přechodu iráckých hranic však následuje krutá odplata, jež vyvrcholí v obklíčeném domě.

Premiéra: úterý, 21. července ve 21:00


Epizoda 4:

Závěrečný díl rekapituluje diktátorovu bezútěšnou existenci po americké invazi v roce 2003. Saddám Husajn vyzve většinu členů své rodiny, aby odletěli do Sýrie. V obsazené zemi zůstanou pouze jeho synové Udaj a Kusaj, kteří si přisvojí peníze ze státní pokladny. Přidá se k nim Saddámův vnuk, všichni tři jsou ale zabiti po přestřelce v Mosulu. Saddám přežívá v okruhu několika věrných v odlehlém stavení nedaleko Tikrítu. Finále rekonstruuje akci, při níž byl nalezen ve svém podzemním úkrytu. Závěrečné titulky připomínají soudní proces, při němž byl odsouzen k trestu smrti. Diktátorova poprava proběhla 30. prosince 2006.

Premiéra: úterý, 28. července ve 21:00


Nedělní premiéry

Denní hlídka

Pokračování fantastického dobrodružství, které režisér Timur Bekmambetov natočil podle předlohy Sergeje Lukjaněnka, mělo mnohem větší rozpočet než film Noční hlídka. Drama ze soudobé Moskvy vypráví o dalších fázích odvěkého střetu mocností Světla a Temnoty. Mysterium, těžící z popularity Matrixu a dalších akčních dráždidel, znovu rámují zanedbaná zákoutí, obstarožní náklaďáky a pompézní stanice metra. V jedné z efektních honiček se uplatní červený sporťák, důležitá pasáž se odehraje na oslavě v nóbl hotelu... Konflikt, v němž běží o kouzelnou křídu, přeroste ve strašidelnou devastaci města, kde to vypadá jako po jaderné katastrofě. Jedinou cestou, jak zabránit zkáze, se ukáže návrat do minulosti, kde všechno začalo v bytě staré věštkyně.

Premiéra: neděle, 5. července ve 20:00


Láska za časů cholery

Přepis stejnojmenného románu z pera světoznámého kolumbijského spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze sleduje osudový milostný vztah, který se naplnil až po více než padesáti letech. V prologu se stárnoucí boháč Florentino Ariza (Javier Bardem) marně uchází o přízeň čerstvé vdovy Ferminy Dazové (Giovanna Mezzogiorno). Pak se děj vrátí do roku 1879, kdy jejich mladickou lásku zhatil dívčin otec. Fermina se provdá za uhlazeného lékaře (Benjamin Bratt), její zhrzený ctitel však nepřestává snít o jejich opětovném shledání. Mezitím svádí jednu ženu za druhou a z bezvýznamného telegrafisty se stane majitelem loďařské společnosti. Svou dávnou lásku nakonec pozve na romantickou plavbu... Režisér Mike Newell svou kroniku o citech a sexu zarámoval zaniklým kouzlem exotických městeček a vznešených mravů.

Premiéra: neděle, 12. července ve 20:00


Letopisy Narnie: Princ Kaspian

Pokračování fantaskního příběhu podle stejnojmenné ságy z pera C. S. Lewise, v němž čtyři sourozenci pomohli zachránit říši Narnii před zlou čarodějnicí a dočasně se stali jejími vládci. Po návratu domů se někdejší králové Petr a Edmund i bývalé královny Lucinka a Zuzana znovu promění ve školáky. Čas v pohádkovém světě však plyne jinak než mezi běžnými smrtelníky. Když se hrdinové znovu vypraví do Narnie, v bájné říši mezitím uplyne třináct set let. Moc na sebe strhl Miraz, který kdysi zavraždil svého bratra a totéž chce učinit s následníkem trůnu princem Kaspianem. Tomu se však podaří uniknout a s pomocí malých hrdinů se postaví proti proradnému strýci... Podívanou s řadou efektních triků režíroval Andrew Adamson.

Premiéra: neděle, 19. července ve 20:00


Vall-I

Osamocený robot VALL-I (Víceúčelově Automatický Likvidační Lisovač - Imunizátor) zůstal na Zemi, která je zaneřáděná odpadky. Obstarožní stroječek plní své úkoly a jako hobby sbírá staré předměty. Jednoho dne se poblíž jeho působiště objeví hypermoderní průzkumná sonda EVA (Enviromentálně Vyhledávací Autosonda) ve tvaru dokonale opracovaného vejce. Nemotorný robotek se do ní zahledí a odputuje na vesmírnou stanici Axion. Na gigantickém mimozemském plavidle žijí obtloustlí lidé, jež byli evakuováni ze zpustošené Země a o něž se stará armáda robotických slouhů... Technicky, výtvarně i obsahově unikátní animovaný snímek osciluje mezi milostnou romancí, ekologickou satirou a dobrodružstvím o konfliktu lidí a strojů. Ukázka špičkové produkce ze studia Pixar, jež byla letos oceněna Oscarem, cituje ze slavných sci-fi (například z Kubrickovy ságy 2001: Vesmírná odysea). V závěrečné titulkové sekvenci ve zkratce rekapituluje dějiny světového malířství. Režii měl Andrew Stanton.

Premiéra: neděle, 26. července ve 20:00


Zvláštní tip

David McCullough vypráví

Dokument z originální dílny HBO vznikl v produkci Toma Hankse a Garyho Goetzmana, kteří stáli u zrodu úspěšného seriálu John Adams. Jeho protagonistou je historik David McCollough, který byl dvakrát oceněn Pulitzerovou cenou. Režisér Mark Herzog sleduje badatelův soukromý život i jeho profesionální dráhu. Líčí McColloughovy proslovy k zákonodárcům, či jeho výstup na kostelní věž ve Filadelfii, na kterou před dvěma sty lety vystoupil i druhý prezident USA. Biografická koláž přibližuje Massachusettskou historickou společnost, kde badatel znovu studuje dopis, který Adams napsal své manželce den před 4. červencem 1776. Spolu s ním navštívíme i jeho dávné sousedy v Brooklynu. Další pasáže snímku ukazují, jak zpívá, maluje obrazy a tráví volné chvíle se svou ženou Rosalee...

Premiéra: čtvrtek, 2. července ve 21:30


Smrtonosná past

Newyorský policista John McClane (Bruce Willis) se v doprovodu své ženy vypraví do Los Angeles. V novém mrakodrapu japonské firmy Nakatomi se koná noblesní večírek. Budovu však právě v té době přepadne ozbrojené komando, vedené německým zabijákem Gruberem (Alan Rickman). Gangsteři zlikvidují ostrahu, všechny přítomné shromáždí v jedné místnosti a rozpoutají vyděračský teror. Cílem jejich útoku je zisk cenných papírů mnohamilionové hodnoty. Kurážný John, který byl v kritické chvíli mimo dosah banditů, se pustí do osamělého boje... Slavný thriller s efektními přestřelkami a spektakulárními detonacemi natočil v roce 1988 režisér John McTiernan.

Premiéra: úterý 14. července ve 22:00


Smrtonosná past 2

V pokračování akčního hitu má samorostlý polda John McClane (Bruce Willis) vyzvednout manželku na washingtonském letišti. Areál, jehož provoz komplikuje sněhová bouře, přepadnou teroristé, jež chtějí osvobodit vězněného generála. Bandité ovládnou navigační systémy a na důkaz svého totálního cynismu zničí přistávající letoun. Zkušený McClane se s dokonale zorganizovanými desperáty pustí do zdánlivě marného zápasu. Jeho žena (Bonnie Bedelia) mezitím uvízne v dalším stroji, který kvůli kalamitě nemůže přistát. Na jeho palubě je také senzacechtivý novinář... Režii druhého dobrodružství s hrdinou v rozervaném nátělníku měl Renny Harlin.

Filmový kanál HBO chystá k uvedení i další dva díly slavné série: filmy Smrtonosná past III (1995) a Smrtonosná past 4.0 (2007).


Nenechte si ujít:

Lord Longford

Frank Aungier Pakenham, známý jako sedmý hrabě z Longordu, patří k nejkontroverznějším osobnostem moderních britských dějin. Jeho politickou kariéru podkopalo pochybné přátelství s vražedkyní Myrou Hindleyovou (Samantha Mortonová). První setkání neobvyklého páru se odehraje ve věznici poté, co trestankyně požádá bývalého ministra o schůzku. Frank vražedkyni vyhoví a zrodí se nečekané pouto... Britské drama, v jehož titulní roli exceluje Jim Broadbent, realizoval Tom Hooper.

Premiéra: sobota, 4. července ve 20:00


Hank a Mike

Dvojice titulních hrdinů kanadské černé komedie je povahově zcela rozdílná. Zatímco extrovertní Hank (Thomas Michael) tráví noci s pochybnými slečnami, Mike (Paolo Mancini) je v milostných záležitostech totálně nejistý. Oba si vydělávají na živobytí kuriózním způsobem. Ve službách mamutí korporace se převlékají za velikonoční zajíčky, kteří po nocích plní dětské košíčky. Náhle však o zaměstnání přijdou a musejí se vydat do úřadu pro nezaměstnané. Nastává série groteskních situací, jež prověří jejich přátelství...

Premiéra: čtvrtek, 9. července ve 20:00


Keith

Natalie má všechno, po čem ostatní spolužačky marně touží. Pochází z dobré rodiny, je skvělou studentkou, sportovní hvězdou a královnou střední školy. Do její pečlivě naplánované existence však jednoho dne vstoupí nevyzpytatelný Keith. Natalie sice tuší, že by si problematického mladíka měla držet od těla, svému srdci však poručit nedokáže. Keith ji zatáhne do řady podivných dobrodružství a ona se stále víc snaží odhalit jeho skutečné záměry... Americké romantické drama režíroval Todd Kessler.

Premiéra: čtvrtek, 16. července ve 20:00


Jen proto, že jsme jiní

Čtyřicátník Emmanuel je pediatr a žije ve zdánlivě ideálním svazku s právníkem Philippem. K dokonalému štěstí mu ale chybí dítě. Philippe však adopci odmítá a homosexuálním párům ji neumožňují ani francouzské zákony. První z obou mužů se proto rozhodne, že situaci vyřeší po svém. Objeví náhradní matku, která by mu vytouženého potomka porodila. Vytipovaná kolumbijská kráska však jako protislužbu požaduje sňatek... Francouzskou komedii o problémech čtyřprocentních párů natočil podle vlastního scénáře Vince Garenq.

Premiéra: čtvrtek 30. července ve 20:00


Červencové tipy HBO připravila Pavla Brožková, PR & Marketing Coordinator - HBO Czech Republic


Placený filmový kanál HBO vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link a Skylink na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně a Astra 1G na pozici 23,5 stupňů východně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry všech dabovaných kanálů - HBO, HBO2, HBO Comedy i HBO Digital si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download. Oficiální stránka HBO: www.hbo.cz.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.06.2009 • Filmové tipy 26. týdne
19.06.2009 • Víkendové filmové tipy plné skvělých komedií
19.06.2009 • Wimbledon na obrazovkách NOVA Sport a TV NOVA
17.06.2009 • Australská vyšetřovací služba na Zone Reality
15.06.2009 • Pátá série Ztracených na Nově možná nebude
15.06.2009 • Ty nejlepší filmy 25. týdne

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist