Červencové filmové lahůdky na Cinemaxu
Autor: Redakce satCentrum/HBO Czech , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 24.06.2009
Cinemax nabízí v červenci řadu filmových lahůdek - např. film Narozen 4. července - jedno z nejslavnějších dramat o vietnamském traumatu, oceněné Oscary za režii a střih, které natočil v roce 1989 Oliver Stone s Tomem Cruisem v hlavní roli. Anebo futurologické drama, realizované podle románu P.D. Jamesové - Potomci lidí...


Dotkni se ohně

Politický thriller, inspirovaný skutečným osudem, se odehrává v osmdesátých letech minulého století v Jihoafrické republice. Jeho hrdina, dobře situovaný černoch Patrick Chamusso (Derek Luke) je kvůli barvě své pleti osočen z teroristického útoku. Na vlastní kůži zažije brutální policejní praktiky a je donucen k falešnému doznání. Po propuštění se přidá k ilegálnímu Africkému národnímu kongresu. Svědectví o poměrech za takzvaného "apartheidu" režíroval renomovaný Phillip Noyce. Rasistického policistu ztvárnil Tim Robbins.

Premiéra: sobota, 4. července ve 20:00


Noci v úplňku

Hrdinkou dalšího příběhu z volného cyklu Komedie a přísloví francouzského režiséra Erica Rohmera je mladá Louise. Volnomyšlenkářská dívka (hraje ji Pascale Ogierová) je znuděná z partnerství s příliš seriózním partnerem, s nímž se však nedokáže rozejít. Opustí jejich hnízdečko v Marne-la-Vallé a pod záminkou, že potřebuje být sama, přesídlí do bytečku v centru Paříže. Začne si užívat večírků a ztracené svobody. Časem ale pochopí, že "nikdy nevíme, co máme, dokud to neztratíme."

Premiéra: pondělí, 6. července ve 20:00


Potomci lidí

V rozvráceném světě budoucnosti se před mnoha lety přestaly rodit děti. Británie se změnila v totalitní stát, který pronásleduje přistěhovalce a zavírá je do internačních táborů... Hlavní postavou varovné sci-fi mexického režiséra Alfonsa Cuaróna je apatický londýnský úředník (Clive Owen), kterého unesou povstalci. Rebelové chtějí, aby pomohl k útěku mladičké černošce. Důvodem jejich plánu je fakt, že dívka je těhotná a mohla by zachránit lidstvo, odsouzené k pozvolnému vymírání... Futurologické drama, realizované podle románu P.D. Jamesové, má brilantní aranžmá. Technicky unikátní záběry jsou vzácně autentické a vynalézavá fikce tak působí jako syrový dokument...

Premiéra: sobota, 11. července ve 20:00


Holá pravda

Časosběrný dokument režisérky Patricie Foulkrodové, sleduje osudy šesti rekrutů a rekrutek, kteří zatoužili po službě vlasti a jako příslušníci americké armády zažili na vlastní kůži válku v Iráku. Autorka spolu s nimi prochází náročným výcvikem i misemi ve vzdálených pouštích. Válečné veterány sleduje i po jejich návratu domů. Odhaluje traumata svých hrdinů i problémy s jejich integrací do normální společnosti. Prostřednictvím autentických svědectví poukazuje na temné stránky vleklého konfliktu.

Premiéra: neděle, 12. července ve 20:00


Zelený paprsek

Další snímek z Rohmerova cyklu o patáliích s milostnými vztahy nahlíží do života frustrované pařížské sekretářky, jež nedokáže prolomit bludný kruh osamělosti a stupňujících se depresí. Delpine (Marie Rivierová) kvůli vlastní pasivitě a obavám z eventuálních zklamání není schopna najít partnera. Její kamarádka navíc odvolá plánovaný výlet do Řecka. Delphine však velkoměsto nakonec přece jen opustí a vydá se do přímořského apartmánu v Biarritzu. Najde tu vytouženého prince, na kterého tak dlouho čekala?

Premiéra: pondělí, 13. července ve 20:00


Americké srdce

Nick Kelson (Edward Furlong) je rozháraný teenager, který po smrti své matky zanedbává školu, poflakuje se po ulicích a nezajímá se o budoucnost. Jeho otec Jack (Jeff Bridges) se vrátí z vězení, vzájemné vztahy se synem však obestírá řada trablů. Mladík mu nevěří kvůli jeho problémům s alkoholem a divoké minulosti. Propuštěný delikvent zprvu neví, jak s nezdárným synem zacházet, a upíná se ke svému snu o cestě na Aljašku... Příběh o prolamování rodinných i generačních bariér natočil v roce 1992 režisér Martin Bell.

Premiéra: pátek, 17. července ve 20:00


Jsem ta druhá

Úspěšný architekt Robert (August Diehl) se náhodou seznámí s tajuplnou kráskou a stráví s ní vášnivou noc. Druhý den se pár potká znovu a z mysteriózní ženy se vyklube nekompromisní právnička. Caroline (Katja Riemannová) navíc pracuje ve firmě, která má s Robertem spolupracovat, a na jejich milostné hrátky si údajně nevzpomíná. Zamilovaný mladý muž postupně odkrývá její děsivé tajemství, jež souvisí s dívčiným despotickým otcem (Armin Mueller-Stahl)... Německé drama z roku 2006 natočila renomovaná Margarethe Von Trotta.

Premiéra: neděle, 19. července ve 20:00


Narozen 4. července

Jedno z nejslavnějších dramat o vietnamském traumatu, oceněné dvěma Oscary (za režii a střih), natočil v roce 1989 Oliver Stone podle autobiografické předlohy Rona Kovice. Jeho hlavní postavou je nadějný sportsmen a student (Tom Cruise), který se nechá naverbovat k americkému námořnictvu. Na vzdálených bojištích však ztratí veškeré ideály, stane se svědkem nesmyslných masakrů a sám je těžce zraněn. Jako invalida, upoutaný na vozík, se pustí do zoufalého boje s vojenskou a politickou mašinerií.

Premiéra: pátek, 24. července ve 20:00


Časový kód

Pozoruhodný experiment z roku 2000, v němž si britský režisér Mike Figgis vyzkoušel možnosti práce s digitálními kamerami. Paralelní příběhy se odehrávají na jediném plátně, rozděleném do čtyř segmentů. Děje se občas protnou a jindy oddělí... Hrdinou prvního příběhu je filmový producent (Stellan Skarsgärd), hlavní postavou druhého je jeho manželka (Saffron Burrowsová), jež touží po rozvodu. Třetí sleduje začínající herečku (Salma Hayeková), jež touží po velké roli, čtvrtý rozezlenou ženu z podsvětí (Jeanne Tripplehornová)...

Premiéra: pondělí, 27. července ve 20:00


Děvčátko, které bydlí na konci ulice

Titulní hrdinkou kanadského thrilleru z roku 1976 je dospívající dívka, která žije sama ve velkém domě svého otce. Když jí někdo zavolá nebo přijde na návštěvu, ohání se tvrzením, že tatínek je na služební cestě kdesi v cizině. Totéž tvrdí i o své matce, postupně však vyjde najevo, že její počínání je motivováno děsivým tajemstvím. Další temná nebezpečí se skrývají v dívčině okolí... Příběh, v němž jednu ze svých prvních pozoruhodných postav ztvárnila čtrnáctiletá Jodie Fosterová, režíroval Nicholas Gessner.

Premiéra: čtvrtek, 30. července ve 20:00


Placený filmový kanál Cinemax vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct a DIGI TV na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně a Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry kanálu Cinemax (a také program Cinemaxu 2, který vysílá jen v některých kabelových sítích) si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka Cinemaxu: www.cinemaxtv.cz.


Pavla Brožková, PR & Marketing Coordinator HBO Czech Republic a redakce satCentrum

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3499/cervencove-filmove-lahudky-na-cinemaxu/