Odmena za odhalenie pirátov, alebo
"kak bystro zarabotat dengi"
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 16.09.2002
Na Slovensku po slovensky a v Rusku zase po rusky. Aj tak by sa dal nazvať príbeh ruského ”tovarišča”, ktorý si ako prvý vyslúžil odmenu 1000 USD za odhalenie sat-piráta, ktorú nedávno vyhlásila televízna spoločnosť NTV-Plus. Príbeh je viac úsmevný, ako odstrašujúci, u niekoho však možno vzbudí inšpiráciu, či poučenie, minimálne aspoň spoznanie pomerov u našich východných ”bratov”.

História prvej odmeny

19. augusta 2002 slúžil na hotline telefóne spoločnosti NTV-Plus člen jej bezpečnostnej služby Michail Vanin, keď zrazu zazvonil telefón z mesta Tver:

Poznám jedného piráta, ktorý prevádzkuje na prízemí nášho domu svoj vlastný obchod ”Elektronika”. Všetkým, ktorí si k nemu prídu vybrať televízor ponúka lacné pripojenie k vášmu kanálu.

A viete naisto, že tento občan je pirát? Je možné, že má s nami uzatvorenú zmluvu ako oficiálny dealer pre vaše mesto a zákazníkov agituje k nám.

No dobre, ale u nás v meste všetci vedia, že tam možno kúpiť pirátske kartočky.

Prepáčte, ale my potrebujeme overenú informáciu, nie mestské klebety. Tak to stojí aj v podmienkach nášho oznamu o odmene za odhalenie pirátov.

A čo mám urobiť, aby som dostal tie peniaze?

Ak nám chcete naozaj pomôcť, musíme sa v prvom rade zoznámiť, hoci aj po telefóne. V takýchto vzťahoch ide hlavne o dôveru. Ja sa volám Michail Vanin.

Aľtufijev Boris, pracujem ako geodet. Ja sám som niekedy skúšal zarábať prostredníctvom Internetu, moji zákazníci platili kartami, no hackeri vždy všetko prelomili a obchod som musel ukončiť. Skrátka, aj ja mám na pirátov ťažké srdce. A naviac veľmi potrebujem tú odmenu.

Za niekoľko dní po tomto telefonickom rozhovore sa objavil v obchode ”Elektronika”, ponúkajúcom lacné pripojenie k televíznemu kanálu NTV-Plus nenápadný radový zákazník. Začal sa informovať, na koľko ho vyjde ročné pripojenie k uvedenej stanici.

”Zaplatíš 100 dolárov a pozeráš hoci aj rok alebo dva”, radostne oznámil predavač.

”Ako je to možné, keď najlacnejší variant stojí 18 dolárov za mesiac?” začudoval sa zákazník.

Normálne, raz zaplatíš za kartočku a máš pokoj. Žiadne ďalšie problémy. Nemusíš už ani nikde posielať peniaze, či chodiť na poštu.

Znamená to, že karta je pirátska?

No a nie je to jedno? Tak berieš, alebo neberieš?

Prečo nie, keď je to také výhodné. Samozrejme, že beriem. Veď ”tanier” už mám.

Obchod bol uzavretý, zákazník Boris Aľtufijev sa vrátil domov na siedme poschodie, vytočil číslo horúcej linky NTV-Plus a nadiktoval číslo smart-karty. Ešte v ten istý deň pracovníci bezpečnostného oddelenia NTV-Plus zistili, komu patrí číslo kartočky. Tento občan uzavrel so spoločnosťou oficiálnu zmluvu, no NTV-Plus pozeral len 1 mesiac a potom prestal byť abonentom a začal sa zaoberať dokonalým kopírovaním svojej smart-karty. Klony predával bez papiera vo svojom obchode ”Elektronika”.

Bol ihneď obvinený z trestného činu a Borisovi Aľtufijevovi ponúkli na výber: 500 dolárov na bežný účet v sporiteľni, alebo poštovou poukážkou. Vybral si poštu, pretože ani účet v banke, ani vkladnú knižku tento geodet nemal. Zvyšnú polovicu odmeny dostane Boris Genadievič hneď potom, ako sa dostane pirát pred súd.

(Všetky mená a adresy účastníkov boli samozrejme zmenené kvôli ich bezpečnosti.)

O vyhlásení poslednej kampane televíznej spoločnosti NTV-Plus ”Chyť svojho piráta za odmenu 1000 dolárov” sme informovali v tomto článku.

Zdroj: www.piratam.net

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/356/odmena-za-odhalenie-piratov-alebo-kak-bystro-zarabotat-dengi/