Conax 2 prichádza aby ubrzdil pirátov
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 25.09.2002
Pirátska komunita svojou útočnosťou a rafinovanosťou tlačí neustále vývojárov k zdokonaľovaniu systémov podmieneného prístupu (CAS). Výnimkou nie je ani škandinávska spoločnosť Conax AS, ktorá pracuje na CAS systéme Conax. Ten práve dopracovala do novej verzie pod označením Conax-CAS5, ktorý budeme pomenovávať neoficiálnym názvom Conax 2.

Oficiálne karty určené k príjmu staníc vysielaných v Conaxe.
Systém Conax 2 je postavený na nových algoritmoch ako aj na nových prístupových kartách, čím sa dosahuje želané zabezpečenie proti pirátom. Bezpečnosť bola vždy u spoločnosti Conax AS na prvom mieste. Systém Conax sa dnes používa v 25 krajinách sveta a to hlavne v satelitnej alebo v káblovej sfére. Vývojári spoločnosti so sídlom v nórskom Oslo pri návrhu Conaxu 2 vychádzali z 15 ročnej praxe, ktorú má spoločnosť v oblasti prístupových satelitných kariet. Na nových kartách by tak mal byť ošetrený prístup ku všetkým doteraz známym postranným kanálom vznikajúcich za bežnej prevádzky karty.

Na dnes nasadený systém Conax 1 (Conax-CAS3) existujú pirátske karty predávané pod označením ”dream” karty. Na internetových diskusiach je však ich existencia hodnotená sporne. Časť ľudí tvrdí že fungujú bezproblémov, iná tvrdí že také niečo neexistuje a stránky čo ich ponúkajú iba zarábajú na naivnosti ľudí. Karta sa po zaplatení podľa vyjadrení diskutujúcich nie vždy objavila v schránke kupujúceho. Cena za kus sa pohybuje okolo 16 tis. Sk čo je cena porovnateľná s oficiálnym predplatným škandinávskeho paketu Canal Digital.

CAM moduly Conax (ver. 3.03, 4.0 a 1.08).
Prechod digitálnych paketov z terajšieho systému Conax 1 na Conax 2 prinesie so sebou jednak výmenu prístupových kariet za nové, ako aj upgrade na úrovni firmwaru v CAM moduloch a prijímačoch so zabudovaným CAS Conax. Najväčšiu pestrosť staníc a paketov vysielaných v tomto systéme nájdeme na pozícii 1 st. západne. Ide o stanice vysielané do krajín Škandinávie. Konkrétne ide o DTH paket Canal Digital ako aj o káblové pakety uvedených krajín. Mimo severských krajín využíva Conax napríklad paket Telenor Slovakia, v rámci ktorého je vysielaná slovenská súkromná stanica JOJ a bude ho využívať pravdepodobne aj nová slovenská hudobná stanica MusicBox.

Systém Conax 2 nie je budúcnosť, ale realita. Prvé nasadenie systému už bolo zrealizované v káblových rozvodoch Slovinska. Tu ho dnes používajú 4 operátori: KRS Rotovž, KRS Tabor, Ljubljanski Kabel a Elektro Turnšek. Spoločne pokrývajú cez 40 percent káblových prípojok v krajine. Systémom sú v rozvodoch kódované nielen prenášané televízne a rozhlasové stanice, ale aj dáta tohto obojsmerného digitálneho rozvodu (pre používanie káblového internetu).

S nasadením Conaxu 2 sa počíta v dohľadnej dobe i v oblasti satelitného vysielania. Podľa marketingového pracovníka Shahzad Abid z Conaxu AS, je dnes čiernych užívateľov pri Conaxe relatívne málo a vďaka Conaxu 2 nebudú už ani tí.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/358/conax-2-prichadza-aby-ubrzdil-piratov/