Príjem Markízy pozemne a zo satelitu II.
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 29.09.2002
V dnes odvysielanej relácii Zo zákulisia Markízy odzneli ďalšie informácie týkajúce sa satelitného vysielania stanice. Generálny riaditeľ Vladimír Repčík tak splnil svoj sľub z uplynulej časti, kedy prisľúbil priniesť ďalšie informácie venujúce sa tejto téme. Záujemcov o individuálny príjem ale určite nepotešil. V prvom rade sa ospravedlnil za to, že minule nepresne informoval divákov o možnosti individuálne prijímať túto stanicu zo satelitu. Ďalej zopakoval známe informácie o tom, že stanica je vysielaná zo satelitu iba pre účel distribúcie na terestriálne vysielače. Správa o tom, že v prípade možnosti individuálneho príjmu a spustenia predaja individuálnych kariet bude o tom divákov v relácii informovať neznela tak, že by sa tak mohlo stať už v najbližšej dobe.

Satelitné vysielanie Markízy a teda paketu Slovak Link zostáva momentálne čisto v rukách Slovenských telekomunikácii resp. Rádiokomunikácii, ktoré ho využívajú ako distribučnú trasu na terestriálne vysielače. Popritom sa karty už dostali aj do niektorých káblových rozvodov na území Slovenska. Káblové rozvody môžu prijímať a zaradiť do rozvodu stanicu zo satelitu iba na miestach, kde existuje možnosť prijímania stanice i z niektorého pozemného vysielača. Účelom je poskytnúť lepšiu úroveň signálu najmä na miestach kde majú pri pozemnom príjme problémy s teletextom alebo s odrazmi v obraze.

TV Markíza nie je jedinou stanicou, ktorá vysiela zo satelitu a aj napriek veľkému záujmu o ňu, jej individuálny príjem nie je možný. V minulosti sa tento problém týkal napríklad stanice Luna (skončila krachom a dosahovala nízku sledovanosť) a dnes sa tiež týka príjmu stanice JOJ. Stanica JOJ sa už niekoľko mesiacov snaží sprístupniť svoje vysielanie aj pre individuálnych užívateľov, avšak dodnes je satelitné vysielanie prístupné iba káblovým rozvodom.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/362/prijem-markizy-pozemne-a-zo-satelitu-ii/