HD satelitní přijímač Topfield TF 7700 HSCI
Autor: PR FONETIP , e-mail: satelit@fonetip.cz Přidané: 23.09.2009
Moje minulá recenze na Ferguson 6900CR (Satelitní komplet s receiverem FERGUSON FK-6900 CR) vyvolala velký čtenářský ohlas a proto jsem byl požádán o otestování dalšího přijímače – tentokráte půjde o receiver umožňující příjem ve vysokém rozlišení obrazu, které nabývá na popularitě díky rozmachu velkoplošných LCD a plazmových televizí.


Otevírám kartónový kufřík na kterém mě hned v úvodu zaujaly české texty (již z výroby je přijímač určen pro trh v ČR) a vybaluji Topfield TF 7700 HSCI - výrobek známé korejské firmy Topfield. Design přijímače nezapře vyšší třídu a je k dostání jak ve stříbrné, tak i v černé barvě. Vyšší třídě odpovídá i šířka 43 cm, tak aby mohl být umístěn spolu z dalšími Hi-Fi zařízeními.

Součástí balení je i dálkový ovladač včetně AAA baterií. Ani ovladač nezapře design HD zařízení. Je přehledný, použití tlačítek je intuitivní a příjemně padne do ruky.

Na dně krabice objevuji ještě množství propojovacích kabelů (USB kabel, CINCH-CINCH kabely, ...) a podrobný český návod k obsluze.

HDMI kabel není součástí balení, je nutné ho dokoupit zvlášť.

Topfield TF 7700 HSCI má na čelní straně velký VFD displej. Oproti většině přijímačů, které dokáží pouze zobrazit čas a kanálovou pozici, toho umí vypsat daleko více. Mimo čísla právě sledovaného programu vypisuje i jeho název a další doprovodné informace (kódování, zvuk, …). V menu, při přehrávání i při dalších činnostech pak zobrazuje místní popisky.

Pod displejem je řada elegantních chromovaných tlačítek sloužících k vypnutí/zapnutí, přepínání kanálů a změně hlasitosti.

Odklápěcí dvířka skrývají dva sloty pro vkládání CI modulů. Hned jsem vložil jeden modul CryptoWorks s dekódovací kartou pro sledování českých a slovenských televizních stanic (Skylink/CS link).

Na zadním panelu najdete dvakrát SCART konektor pro připojení televize a videa či jiného zařízení. Pro kvalitní připojení k HD Ready nebo Full HD televizi slouží HDMI konektor. Další zařízení je možno propojit přes komponentní výstup YpbPr. Nebo kompozitní rozhraní pro přenos audio a video signálu (konektory cinch). Zvuk se dá napojit i na optický výstup. K aktualizaci firmware je možné použít port RS-232 nebo USB. USB rovněž slouží k připojení externího paměťového média (pevný disk, flash disk) pro nahrávání.

Po připojení a zapnutí se vše rozbíhá v českém jazyce. Přístroj má bezchybnou češtinu v menu, EPG (elektronický programový průvodce) i v teletextu.

Ovládání přijímače Topfield TF 7700 HSCI je jednoduché a intuitivní. Menu, informační lišty i jednotlivé místní nabídky mají příjemný grafický vzhled. Struktura ovládání je přehledná a obdobná s ostatními modely od tohoto výrobce.

Elektronický programový průvodce je podrobný a přehledný. Je možno volit mezi sloupcovým nebo řádkový výpisem televizního programu.

Teletext nemá problém se zobrazením českých znaků. Stránky se po spuštění načtou do paměti a pak je již jejich procházení svižné bez listování a čekání.

V menu je možno nastavit vše od rozměrů obrazu, přes normu výstupů, až po jazyk. Vyhledávání programu je jak automatické, tak i manuální. Jednotlivé stanice se pak dají třídit, přejmenovávat, zařazovat do favoritních skupin i promazávat.

Hlavní výhodou satelitního přijímače Topfield TF 7700 HSCI je možnost sledovat i digitální satelitní televizi ve vysokém rozlišení obrazu – HDTV. A nahrávání PVR přes USB 2.0 na externí záznamové médium. To může být jak pevný (HDD) disk, tak i třeba obyčejná několik gigová fleška. Start záznamu i jeho opětovné přehrávání je velice jednoduché. Nahrávání jde načasovat i přímo v EPG. Díky tomuto můžete využívat i funkci Timeshift (odložené sledování již běžícího programu).

Při přepínání se na chvíli zobrazuje informační lišta s názvem kanálu, názvem právě běžícího programu a k němu podrobnějším informacím.

Během mého několika týdenního testování přijímač ani jednou nezamrznul, neměl problémy s dekódováním či jiné nestandardní chování. Přepínání mezi jednotlivými kanály trvá 1-2 sekundy u HD programů nepatrně déle. Použití různých dekódovacích modulů a to i obou na jednou fungovalo bez potíží. Není problém mít zároveň vloženy karty CS link a Skylink (každou v jednom modulu).


Tento přístroj můžete zakoupit na www.satelitni-komplety-shop.cz.


František Vaverka, FONETIP s. r. o.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3621/hd-satelitni-prijimac-topfield-tf-7700-hsci/