Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 06:24:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Jaromír Glisník, Skylink: NGC HD je můj favorit...

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 28.09.2009



Server SatCentrum dnes přináší exkluzivní rozhovor šéfredaktora s Jaromírem Glisníkem, výkonným ředitelem společnosti TradeTec a.s., která provozuje česko-slovenskou satelitní platformu Skylink. Ta na první říjen přichystala svým abonentům nový ceník předplatného a chystá i další novinky...



Václav Hrubec, satCentrum (VH): Před týdnem proběhl na webu satCentrum další, v pořadí už desátý chat on line, kde byl hostem výkonný ředitel společnosti Media Vision, s.r.o. která provozuje placenou satelitní platformu CS Link, Daniel Klička. Protože některé programové i technické dotazy směřovaly i k vaší DTH satelitní platformě Skylink, chtěli bychom Vás pozvat do našeho „horkého křesla“ do následujícího chatu on line.

Jaromír Glisník, Skylink (JG): Chat on line s panem Kličkou jsem si pozorně přečetl a samozřejmě velmi rád přijímám nabídku nechat se taky chvilku v „horkém křesle“ SatCentra grilovat.


VH: Děkuji za tuto odpověď, věřím, že naši čtenáři budou mít určitě hodně dotazů, protože Skylink na začátek října ohlásil některé novinky v předplatném i v programové nabídce. Mimochodem v diskusích na internetu se sem tam objevily „zaručené“ zprávy, že prý budete zdražovat předplatné, či „upravovat“ balíčky, což prý by také mohlo fakticky vést k navýšení cen.

JG: O zdražení předplatného programových balíčků nemůže být řeči. Právě naopak. Naší strategií je poskytnout zákazníkům co nejširší nabídku za rozumný poplatek. Nikoli málo programů za hodně peněz, ale hodně programů za málo peněz. Tato strategie se nám až dosud vyplácí. Ale nový ceník zveřejníme již ve středu, přesvědčíte se sami.


VH: Informace o zařazení nového dětského kanálu bebe TV, který dokonce přinesete ve vysokém rozlišení i k návratu kanálu léty prověřených kvalitních filmů MGM už proběhly, myslíme si, že si své diváky najdou. U bebe TV uvádíte, že se jedná o test, vyzkoušení zájmu diváků Skylinku, podobně jako u relaxační stanice MyZen.tv, vysílané taktéž ve vysokém rozlišení. Uvažujete i o nějakém dalším kanálu na zkoušku?

JG: Zejména u programů HDTV, kde jsou enormní náklady na satelitní distribuci, postupujeme velmi opatrně. Nechceme uzavírat dlouhodobé smlouvy s programy, u kterých není zaručen brzký termín lokalizace nebo s programy, kde si nejsme jisti zákaznickou poptávkou. Každému dodavateli programů, který o to projeví zájem, chceme umožnit poprat se o zákaznickou přízeň. A kdo uspěje – jako NOVA Sport HD – získá zařazení do komerční nabídky. MyZen.tv HD a bebe tv HD se nebáli do proma jít, budu jim proto držet palce, aby si mezi zákazníky našly své příznivce.


VH: Abonenti Skylinku určitě uvítali zařazení čtyř nových stanic do nabídky - NGC, NG Wild, Disney Channel a Sport 1, bylo to prezentováno jako spolupráce mezi společnostmi TradeTec a Media Vision, kdy každá přinesla dvě stanice. Budete v této spolupráci i nadále pokračovat, nebo se jedná jen o ojedinělý vzájemný vstřícný krok konkurenci?

JG: Jak s CS Linkem tak s jinými partnery velmi rádi vstoupíme do projektů, které jsou oboustranně výhodné. Jsem velmi rád, že po létech, kdy jsme byli nespokojeni s ekonomikou naší spolupráce s Media Vision při distribuci Novy a HBO, se začalo blýskat na lepší časy. Narovnání letitých sporných smluv novým vedením Media Vision vnímám jako velmi příznivý signál a oceňuji vůli spolupracovat na konkrétních projektech. Rozhodně se však nejedná o žádnou alianci. Jsme v konkurenčním vztahu a i nadále povedeme litý boj o zákazníky. K jejich prospěchu.


VH: Ale abychom jen nechválili, u NGC i NG Wild chybí čeština a některé receivery mají problémy s DVB-T titulky (teletextové u NG Wild úplně chybí) a Sport 1 má velmi špatnou obrazovou kvalitu. Také v programu Discovery jsou stále v obraze rušivé holandské titulky…

JG: Naší podmínkou pro zařazení NGC byla brzká lokalizace. A podařilo se nám dosáhnout závazku, že nejpozději do konce letošního roku dostane NGC české audio. V případě NG Wild prozatím zůstane u titulků. A tady narážíme na zmíněnou nekompatibilitu některých přijímačů se standardem DVB-S a jejich problémy se zobrazením titulků. V Nizozemí tentýž problém „vyřešili“ vypálením titulků na Discovery HD do obrazu. Uvozovky jsem použil záměrně, protože takový postup nepovažuji za řešení. Jsem spíše pro tlak na dovozce a výrobce přijímačů, aby upravili firmware svých výrobků ke prospěchu jejich majitelů. Ustupovat v takovýchto případech se dlouhodobě nemůže vyplatit. Věřím, že i u Discovery HD brzy rušivé titulky z obrazu zmizí. Pokud se jedná o kvalitu Sportu 1, věřím, že jeho distributor CS Link udělá kroky ke zlepšení.


VH: Ze strany abonentů CS Linku i Skylinku se objevují dotazy, proč nedojde i ke sloučení duplicitně distribuovaných stanic Nova HD, Joj a případně i Eurosportu, co vy na to?

JG: Eurosport považujeme pro Skylink za vyřízený. Pokud bude mít CS Link zájem připojit se k distribuci na 19,2°E, musí o tom jednat s nizozemskou platformou Canal Digitaal. Skylink je oficiálním distributorem TV Joj, která si za distribuci řádně platí a jedině ona může rozhodnout o tom, která platforma bude připojena. Prozatím to vypadá, že je se službami Skylinku spokojena. CS Link nemá zájem o připojení k naší Nově HD. Nabízeli jsme přístup k Nově HD výměnou za náš přístup k Nově (tedy namísto peněz výměnný obchod). Prozatím CS Link dává přednost naší platbě za Novu. Situace se však může změnit, až bude mít CS Link pro satelitní kapacitu vyhrazenou dnes pro šíření Novy HD jiné využití. HDTV není, dle vyjádření zástupců CS Linku, strategickou prioritou této platformy. Uvidíme, jak budou postupovat.


VH: A neuvažujete o zařazení stanic CS mini či filmových stanic HBO2, Cinemax nebo akčních AXN i pro abonenty Skylinku?

O zařazení CS mini prozatím neuvažujeme. Naši nabídku programů pro děti považujeme za dostatečnou. Jak už jsem naznačil, u HBO jsme až dosud měli smlouvu, na které jsme nevydělávali. Od 1. 10. 2009 dochází ke změně, která nám umožní nastavit u HBO příznivější podmínky. Zařazení balíčku programů z rodiny HBO zvážíme, pokud se ukáže, že poptávka po HBO poroste. Aktuálně si u Skylinku HBO předplácí méně než 1 % zákazníků. Pro změnu tohoto neuspokojivého stavu jsme připravili řadu opatření, která naše zákazníci jistě ocení. Budeme o nich informovat již velmi brzy.


VH: Řadu montážníků, ale i běžných diváků, poněkud překvapila informace o rozsáhlých přesunech programů na Astře 1G na tp. 11,876, 11,992 a 12,070 GHz, ke kterým v říjnu a listopadu přistupuje CS Link. Kdy jste se o tomto plánu, který velmi zasáhne i abonenty Skylinku, protože se jedná i o stanice Nova, Nova Cinema, Nova Sport a Disney Channel, dozvěděli? A měli jste možnost do toho trochu zasáhnout a korigovat velmi nevhodné termíny v nejdůležitějším prodejním období před Vánoci?

JG: Informaci o projektu, který se právě rozjíždí, jsme dostali minulý pátek a zažili jsme si horké chvilky. Oproti CS Linku totiž u Skylinku programy, kterých se přeladění týká, přijímá podstatně více zákazníků. Načasování změn považujeme za velmi nešťastné. V době, kdy vrcholí prodejní a marketingová kampaň, se budou montážníci zabývat zbytečným přelaďováním a pořadníky na nové instalace budou narůstat. Vloni se v některých místech čekalo na instalaci satelitu tři týdny i více. Oproti loňskému podzimu však očekáváme zvýšení prodejů o cca 30 %. Nevyhneme se nespokojeným zákazníkům. Totéž platí o zbytečném přetěžování call centra v době špičky. Zcela zbytečný stress. Přelaďování je z různých důvodů občas nutné. Takové operace je však třeba dělat vždycky mimo špičku a postupně. Co se dá dělat. Pokud se CS Linku podařilo získal souhlas Novy k této revoluční operaci, nezbývá nám, než se přizpůsobit. Jediná stanice, u které jsme měli možnost „zatáhnout za záchrannou brzdu“ byla Nova, kde máme smlouvu o zajištění distribuce přímo s Media Vision. Tam se nám podařilo posunout termín vypnutí z listopadu na leden příštího roku.


VH: Před nedávnem jste prohlásil, že zatím neuvažujete o zařazení nové stanice MTV Czech, kterou připravuje Nova (CME). Myslíte si, že může dojít do startu vysílání 19. 11. 2009 ještě k dohodě? Nejednáte o zpřístupnění paketu MTV či aspoň některých stanic (včetně žádané klasické VH1) na pozici 19,2 stupňů východně, kterou nyní po návratu k tamnímu českému Eurosportu propagujete pro multifokální příjem?

JG: Naši zákazníci dlouhodobě indikují zájem o VH1 Classic, své diváky by si možná našlo i MTV HD. Zařazení MTV Czech, jakožto povinné „vstupenky“ pro získání výše uvedených stanic do nabídky, bylo v našem plánu pro letošní rok. Podmínky pro přidání MTV Czech do našeho balíčku MULTI však neodpovídají našim možnostem. Pokud bychom je přijali, zatížili bychom náš programový rozpočet do té míry, že bychom nebyli schopni zařadit VH1 Classic - tedy program, o který zákazníci projevili zájem. To nedává smysl. Ale situace se může změnit. Třeba se po rozjezdu MTV Czech ukáže, že poptávka po tomto programu odpovídá jeho ceně. Pak jej mile rádi zařadíme.


VH: V právě končící anketě na satCentrum: Které TV kanály byste nejvíce uvítali v nabídce satelitních operátorů? byl největší zájem – 29%, tj. přes 1800 hlasů - o zařazení kanálu NGC HD. Společnost Channels slíbila jeho lokalizaci do češtiny, neuvažujete tedy o jeho přidání do nabídky HD Plus?

JG: Mile rádi. NGC HD je můj favorit. Bohužel z důvodů vysílacích práv nemůžeme našim zákazníkům zpřístupnit nizozemskou verzi tohoto programu, která je k dispozici u našeho partnera Canal Digitaal. Pokud by to bylo možné, dávno bychom NGC HD měli v naší nabídce. Vlastní satelitní distribuci NGC HD nyní, kdy dosud není lokalizován, však nepovažujeme za správnou. Nejsme si jisti příznivou odezvou. Věříme, že se brzy dočkáme lokalizace NGC HD a že nic nebude bránit jeho začlenění do naší nabídky HD programů.


VH: CS Link minulý týden oznámil, že má 375 tisíc aktivních karet, můžete prozradit, kolik abonentů má v současné době Skylink?

JG: Je to přes 3/4 miliónu. Na milión bychom se chtěli dostat do února příštího roku. Hovořím o aktivních kartách v ČR a SR.


VH: Je takový zájem o nabídku HD programů, s jakým jste počítali? Nejde u abonentů k předplácení paketu HD Plus proti balíčku MULTI a naopak?

JG: Po opatrném začátku v loňském roce se růst HD PLUS nastartoval letos v dubnu, kdy jsme rozšířili programovou nabídku HD programů. Od té doby zaznamenáváme konstantní růst. Jsme cca 2 měsíce pozadu za rozpočtem. Věřím ale, že do Vánoc to doženeme. K 1. 10. jsme připravili cenové opatření, které tomu jistě významně pomůže.


VH: Nachystáte ještě do konce roku nějaké překvapení ve formě několikadenního bezplatného zpřístupnění některých placených stanic na kartách abonentů Skylinku? Tyto „ochutnávky“ vítají zejména dlouholetí uživatelé karet, kteří nemají možnost seznámení se s kvalitou programů v rámci startovní promo nabídky.

JG: Ano připravujeme. U Skylinku nikdo nemusí kupovat „zajíce v pytli“. Podmínky zveřejníme již v příštích dnech.


VH: Ze Slovenska stále chodí „nářky“ majitelů „modrých“ karet Slovak link/Skylink, kteří se cítí diskriminováni v možnostech příjmu a abonence některých stanic oproti majitelům novějších „bílých“ karet. Budete tuto situaci nějak řešit?

JG: Ano,pracujeme na tom. Zestejnocenění podmínek u obou systémů podmíněného přístupu bychom rádi dosáhli během několika týdnů. Není to jednoduché a stojí to dost práce a peněz, proti kterým nemáme žádné výnosy. Ale záleží nám na tom, aby i ti zákazníci, kteří nepřinášejí žádné pravidelné poplatky, viděli u Skylinku vůli vyhovět. Věříme, že nastolení vzájemné důvěry mezi zákazníkem a poskytovatelem služeb se v dlouhodobém horizontu vyplatí.


Tolik aspoň několik nejčastějších dotazů, které jsou v současné době aktuální, za odpovědi děkujeme panu Jaromíru Glisníkovi, výkonnému řediteli společnosti TradeTec, která provozuje ve spolupráci se společností Towercom satelitní platformu Skylink.

Na další dotazy určitě dojde v chatu on line, ke kterému všechny čtenáře srdečně zveme – proběhne tento čtvrtek 1. 10. 2009 v době od 13 do 15 hod. Své dotazy můžete psát už nyní, do formuláře u chatu - zde.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 28. 9. 2009, 02:00 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.09.2009 • Konec analogového vysílání z družic Astra v roce 2012
19.09.2009 • Dnes začíná vysílat Disney Channel
15.09.2009 • Polská veřejnoprávní televize TVP spouští nekódovanou platformu na satelitech ASTRA - aktualizováno [ 2 ]
14.09.2009 • Ve střední Evropě se rozšiřuje distribuce kanálu ID Investigation Discovery
12.09.2009 • Disney Channel přichází do České republiky: Stovky hostů se připojily k oslavám
12.09.2009 • TVP zahájila zkušební vysílání TV Puls

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  skylink 

29.09.2009 10:43 • ® Jupi
sa teším že bude vh1 classic
dúfam že dajú oby dva vh1 aj vh1 classic :good:
 
 
  @zdend 

28.09.2009 21:17 • ® Zip
Odpověď byla soustředěna na programy HBO, z toho vyplývá, že o programy AXN není až takový zájem. Ony tyto programy jsou určeny spíše menšině diváků, já mám AXN u UPC a za x let jsem se na AXN nepodíval ani jednou. Tyto programy již zařadil CS Link, je málo pravděpodobné, že do nich Skylink půjde, zájem uživatelů karet by musel být moc veliký.
Radil bych pořídit i druhou kartu, obě platformy se profilují pomalu a jistě každá jiným směrem.
U Skylinku bych viděl pečlivost při výběru kvalitních světových programů, které jsou i finančně náročnější, se záběrem na rodinu, pro každého něco, za momentálně rozumnou cenu vzhledem k nabízeným programům. O HD není potřeba mluvit, tady je to bez konkurence.
U CS Linku je vidět spíše kvantita levnějších programů oslovujících žánrové spektrum lidí (žánrově úzce zaměřené prog.), s možností výběru i jednotlivých programů. Cenu ponechám na posouzení každého, tady jde spíše o složitost systému při veliké variabilitě nabídek, proto jsou možná ceny takové, jaké jsou.
Není možné, aby obě platformy poskytovaly naprosto stejnou nabídku placených služeb, konkurence je zdravá věc, na které profituje koncový zákazník. Také není možné vyhovět všem, tisíc lidí, tisíc chutí.
 
 
  AXN 

28.09.2009 18:32 • ® zdent
Mrzí mně, že pan Glisník vůbec neodpověděl na dotaz týkající se AXN. Stále mi (a nejen mne) nabídka sci-fi kanálu u Skylinku chybí.
 
 
  Díky za rozhovor oběma zůčastněným stranám. Je 

28.09.2009 17:54 • ® Zip
Díky za rozhovor oběma zůčastněným stranám.
Je zajímavé, že hlavní diskuse k tomuto rozhovoru se vede na konkurenčním serveru. Dále je zajímavé, jak někteří tamní diskutující naprosto překrucují zveřejněné informace. I "kachnu" (ono to bylo asi zbožné přání konkurence), o zdražování balíčku Multi rozjeli více méně stejní diskutující, či tuto kachnu živě podporovali.
Nyní k věci -
Pane Hrubec, docela jste vystřílel munici k následujícímu Chatu, nicméně jistě se něco ještě najde.
Pokud jde o titulky u NGC, je to problém přijímačů a odpověď je zcela na místě. Natvrdo vložené titulky u Discovery HD nejsou zrovna okrasou tohoto kanálu.
Docela mne překvapila odpověď ohledně nezájmu CS Linku za výměnný obchod Nova HD od Skylinku za Novu SD od CS Linku. Obchod se mi zdá neadekvátní, za sdílení Novy HD by měly být protistranou nabídnuty alespoń 2-3 SD programy. Tady nejde o kus, ale o množství dat a tedy výslednou cenu.
Nachystané přelaďování Nov je špatně, velmi špatně načasováno, problém je hlavně s rozložením ladění na několik termínů! Chtělo by to vyřídit jedním vrzem.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist