Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 14:36:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Návštěva výstavy SATKRAK 2009 v Krakowě

  Autor: PR ATOS , e-mail: obchod@atoselektro.cz Přidané: 19.10.2009


Ve dnech 15. – 17. října 2009 proběhl již 5. ročník největší výstavy v Polsku se satelitní a anténní technikou v Krakowě - SATKRAK 2009, pod záštitou jednoho z největších satelitních operátorů v Evropě lucemburské SES ASTRA, která byla i hlavním sponzorem této akce.


Samozřejmě tak jako v předchozích ročnících i letos zástupci společnosti ATOS navštívili zdejší výstavu a to hned ve čtyřech lidech – jednatel firmy Radek Jadrníček, vedoucí servisu Bohumil Veselý, kolega z velkoobchodu a také webmaster Radek Dobeš a moje maličkost Miroslav Kežlínek. Vstupné zůstalo stejné jako loni a to symbolické, 5 zlotých.

Možná také proto, že světem hýbe ekonomická recese, která se bohužel podepsala i na zdejší výstavě. Chyběla zde spousta známých značek, které jsme měli možnost navštívit v předcházejících letech. Z těch nejznámějších pro nás byla zarážející absence domácí značky Ferguson, která je velmi populární nejen v Evropě, ale i u nás v České republice. Také jsme marně hledali zástupce Polsatu, Cyfry+, TVP Polska, TNK… Absence TVP Polska mrzí dvojnásob, jelikož jsme nebyli sami, koho zajímalo náhle zakódování polského paketu z družice Astra a tedy možnost konzultace na toto téma. Každopádně podle šuškandy, která se nesla výstavou, což se dalo čekat, by mělo dojít k zpětnému FTA vysílání. Uvidíme.

Z domácích platforem zde měla stánek jedna z nejmladších pay-tv společností, 4 roky na trhu a stále expandující, která se může honosit největší nabídkou programů ve vysokém rozlišení v Polsku, nabízí momentálně 14 kanálů v HD kvalitě. Televize, která způsobila menší převrat v televizním vysílání prostřednictvím satelitu na polském trhu a to „Televize nové generace n“. Prezentace tohoto providera se odbývala na 4 LCD televizorech Samsung na kterých běžel program jak jinak než ve vysokém rozlišení. Prezentovány byly hlavně zbrusu nové filmové programy v nabídce – nFilmHD, nFilmHD2, nFilmHD VOD. Nezbývá než dodat, že můžeme našim polským sousedům jen tiše závidět a doufat, že třeba jednou se dočkáme kvalitních filmových programů v nabídce českých satelitních operátorů.

Nás samozřejmě nejvíce zajímala návštěva stánku našeho exkluzivního obchodního partnera dánské firmy K1, která je známá a vyhlášená kvalitou svých produktů pod značkou Maximum a Digiality. Měli jsme možnost zhlédnout žhavou novinku, kterou za pár týdnů najdete v naší nabídce a to konvertor, který se může pyšnit ultratenkým provedením, se šumovým číslem 0,1dB a také označením Full HD Ready. Největší devízou tohoto konvertoru je možnost nastavení-našilhání dvou těchto LNB vedle sebe v rozmezí 2 stupňů!

Také zde byl představen nástupce úspěšného modelu T-1300 pro DVB-T MPGE4 a MPEG2 příjem, model T-1400. Tento produkt se opět může pyšnit výborným zpracováním nejen po stránce designu, ale také vstupem USB, který podporuje připojení externího harddisku nebo flash paměti na čelním panelu. Nemůže chybět ani výborně zpracované OSD menu, pro který náš tým připravuje podporu češtiny.

Předváděny byly známé a zavedené produkty na českém trhu – internetové rádio Maximum MR2000, špičková DVB-T anténa UHF 200, multifokus parabola E85 Maximum, široké spektrum konvertorů se šumovým číslem 0,1 dB, koaxiálních kabelů a dalšího zajímavého sortimentu. Zastoupení zde byli pánové z Polské K1 pobočky, kteří ochotně odpovídali a předváděli výrobky všem, kteří měli zájem. Nechyběl ani majitel K1, pan Karsten Kjaerulff, který přicestoval z Dánska.

Zastoupená zde byla také německá firma Technisat, která hrdě vystavovala známé i neznámé modely v žlutočerveném stánku určené především pro polský trh. Z těch známých českým uživatelům bych jmenoval u nás velmi oblíbený dvoutunerový přijímač s integrovaným hardiskem o kapacitě 160 GB nebo 500 GB DigiCorder HD S2X v černém nebo stříbrném provedení, jednotunerový multimediálně vybavený bratříček DIGIT HD8-SX taktéž černý nebo stříbrný, jednoduchý a nejvíce prodávaný malý přijímač s dekodérem SIM Cryptoworks Conax Digit S2.

Technisat zaujal také špičkovým 117 cm LCD televizorem HDTV 46, který je vybavený 2x tunerem DVB-S2, 2x tunerem DVB-C, 2x tunerem DVB-C, 2xCI sloty, 3x HDMI vstupem, spotřeba ve standby menší než 0,6 Wattů a tak bych mohl pokračovat ve výčtu vybavení a možností. Nechyběl ani u nás prodávaný ve velkém počtu CAM modul TechniCrypt B2C, který umožní dekódování programů v systémech Cryptoworks, Conax a Betacrypt, samozřejmě s patřičnou přístupovou kartou.

Společně s dánskou firmou K1 patřil Technisat stánek mezi největší na výstavě a také nejnavštěvovanější.

Rádi jsme také viděli stánek a zastavili se na příjemnou debatu u našeho slovenského partnera firmy AB-COM, která představila žhavé novinky velmi populárních a cenově dostupných pro širokou veřejnost linuxových přijímačů IPBox. Byly to přijímače s označením 9900HD, 9900HD Plus, 99HD a 99HDC. Přijímače se budou lišit na první pohled v exkluzivním barevném designu oproti modelům 9000HD a 91HD, ale také by měla být zajištěna podpora populární AB Enigma.

Samozřejmě nebude chybět nabídka nejrůznějších „vychytávek“, které hýbou nejen satelitním světem - My YouTube, Picture player, webradio, webcam viewer, kicker a spousta dalších. Myslím, že už teď se máme na co těšit, jelikož jsme vedli jednání o zařazení těchto přijímačů do naší již tak velmi pestré nabídky od tohoto výrobce.


Byli zde také zástupci korejské značky Humax, který prezentoval hlavně HD modely přijímačů s označením iCord, Humax HDCI5000 a svou LCD televizi se satelitním tunerem a funkcemi legendárního a dnes již neprodávaného modelu HDCI2000.

Topfield předváděl své úspěšné modely modely HSCI7700 a 7710HDPVR. Představil zde také nějaké novinky, u nás již prodávaný multimediální top model SRP-2100, který toho dovede opravdu hodně a hlavně je uživatelský velmi přívětivý.

Globo Polska zde představila širokou škálu svých výrobků. Z přijímačů bych zmínil modely 7300V PVR CI2CX PLUS umožňující nahrávání přes USB na disk a také výstupem HDMI, Globo HD S1 vybavené 2x CI slotem a 2x čtečkou, jednoduché a cenově velmi příznivé Globo 4060CX s dekodérem Conax. Ze starší modelové řady to byly 4100TSCXE s možností ethernetového připojení, 4000C pro FTA příjem, ale také zde byly vystaveny novinky 9600 HD, který bude nástupcem úspěšného modelu 9500 HD.

Má se vyrábět také v provedení combo HD TS 9600, které rovněž bylo k vidění. Dokonce byly prezentovány routery, harddisky, multiswitsche určené primárně pro polský trh, ale není vyloučeno, že se něco může objevit také v naší nabídce. Je opravdu vidět, že tato firma nespí na vavřínech, ale jde neustále dopředu. Jako důkaz určitě slouží její obrovské portfolio výrobků pro široké spektrum uživatelů.

Portugalský Famaval nabízel své kvalitně zpracované offset paraboly z ocele a hliníku se kterými se můžete opět setkat v našem sortimentu v rozměrech o průměru 60 cm a 80 cm.

Invacom na svém malém stánku prezentoval svou širokou škálu konvertorů, které jsou mezi odbornou veřejností a také fandy satelitního příjmu považovány za TOP ve své kategorii.

Takovou malou třešničkou na dortu byla pro nás návštěva německé firmy Oyster, která se nacházela ihned po hlavním vstupu do výstavní haly na pravé straně. Firma nabízí satelitní televizi (libovolnou družici, např. Hotbird) a také internet (Astra 3) pro karavany pomocí samo natáčecí paraboly Oyster o průměru 85 centimetrů. Stisknutím pouze jednoho tlačítka se provede automatické rozložení a nasměrování paraboly na družici v čase od 30 do 60 sekund. Parabola zajistí dostatečně kvalitní signál pro televizní i rádiové programy v celé Evropě, ale také v severní Africe.

Jen pro zajímavost dodám, že anténa je vysoká cca 22 cm a má hmotnost cca 17 kilogramů. Rychlost internetu je nabízena v současnosti maximálně 2048 kbit/s download a 128 kbit/s upload, abonence činí při ročním předplatným 84,95 Euro včetně daně. U tohoto stánku také symbolicky parkoval nádherně provedený motorcaravan Carado T337, který bylo možno kompletně si prohlednout, respektive si projít. Nemohla chybět ani parabola na střeše a možnost objednání…

I když musím konstatovat, že výstava je „postižená“ finanční krizí, na stancích najdete minimum reklamních předmětů, tak si myslím, že 3 hodinová cesta z Ostravy do Krakowa, která byla provázená nejen hustým provozem, ale také deštěm a sněhem, stála za to. Přesto je třeba říci, že se nesla hlavně v duchu HDTV, která pomalu vytlačuje z nabídek výrobců SD přijímače, což osobně velmi vítám, jelikož jsem fandou kvalitního obrazu i zvuku. Ale také musím dodat, že ještě nějakou tu chvíli bude převládat nabídka a prodej SD receiverů pro českého diváka. Ale vývoj jde neustále kupředu a proto doufám, že příští rok opět budeme mít možnost navštívit Chemobudovu v Krakově a potkat se s novými produkty a možná také s novými značkami v oblasti anténní a satelitní techniky.


PR Atos spol. s. r.o., Kežlínek Miroslav


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.06.2009 • Operátor SATGATE opět spustil služby z orbitální pozice 31,5° východně
20.05.2009 • Společnost EADS Astrium dodá nový satelit Atlantic Bird 7
06.05.2009 • ASTRA Německo spouští celoplošnou kampaň na podporu digitalizace
29.04.2009 • Hispasat soupeří s Astrou
07.04.2009 • Skylink na návštěvě SES ASTRA
23.03.2009 • TVP Sport a TVP Info v platformě Cyfrowy Polsat [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist