Speciál TV5MONDE k 20. výročí pádu Berlínské zdi
Autor: PR Press TV5MONDE , e-mail: info@tv5monde.org Přidané: 01.11.2009

Speciál k 20. výročí pádu Berlínské zdi - vysílání na všech osmi kanálech TV5MONDE a další exkluzivní obsah na tv5monde.com.



U příležitosti dvacátého výročí pádu Berlínské zdi (9. listopadu 1989) připravuje TV5MONDE speciální původní vysílání, které přinese dokumenty a magazíny,které uvádí Phillippe Dessaint. Na přípravě speciálu, který nabídne pohledy z různých úhlů na revoluci, která znamenala začátek nového světového řádu se podílí celá redakce TV5MONDE.


SPECIÁL: „1989, když se boří zdi…“, neděle 8. listopadu 2009 ve 21:00 h*

Jak pád zdi zbořil železnou oponu : 100 minut důkazů a exkluzivních současných i dobových reportáží uvádí z Berlína Phillippe Dessaint. „1989, když padají zdi…“ nabízí mnoho reportáží natočených v Německu a dalších východních zemích, a přibližuje vznik zdi a důsledky jejího zboření na druhou polovinu hlavního města Německa, stejně tak jako úžasná dobová svědectví.

Reportáže v délce 3 až 10 minut nabízejí nové pohledy na věc:

- Pád zdi : to bylo pro východní Němce revoluční synonymum pro návrat svobody
- Portrét občana z východního Německa, který ještě před rokem 1989 ilegálně zeď přelezl
- 20 let od pádu zdi : radosti a zklamání plynoucí ze sjednocení Německa
- 1989, rok , kdy se revoluce šíří v Maďarsku, Československu, Polsku a Rumunsku
- Jak se za 20 let změnily státy Varšavské smlouvy ?
- Byl papež Jan Pavel II. zastánce východní revoluce ?
- Portrét mladého Poláka, který vyrostl ve svobodné zemi jen díky pádu zdi
- Důsledky pádu Berlínské zdi pro komunistické režimy, které nebyly součástí Varšavské smlouvy: například Jugoslávie a Slovinsko
- Kultura a disent : kultura jako místo pro odboj a nástroj revoluce v zemích východní Evropy

Na symbolických místech Berlína roku 1989, Philippe Dessaint odhaluje nové důkazy a svědectví jako například: Maxime Léo, původně novinář listu „Východní Berlín“, Gesine Schwan, učitelka na francouzském lyceu v Berlíně, členka sociálně-demokratické strany a děkanka na Evropské Univerzitě Viadrina ve Fraknfurtu nad Odrou, Magda Ablonczyné Szabo, vice-prezidentka Maďarské Duna TV, Andrej Gratčev, bývalý mluvčí Michaila Gorbačova, a Boris Petric, spoluautor knihy „Evropa, má láska“.

Pořad vzniká za podpory Evropské komise s titulky v celkem devíti jazycích (angličtina, němčina, arabština, španělština, holandština, portugalština, rumunština, ruština a francouzština)
TV5MONDE poskytne své reportáže k dispozici evropským televizím


SPECIÁL TV5MONDE: „ Dvacáté výročí pádu Berlínské zdi “

Michail Gorbačov, setkání s tím kdo změnil svět
Dokument Ludovica Fossarda, 2007, 52 minut, Francie.

Příběh Michaila Gorbačova, výjimečného politika ale také citlivého člověka, změnil tvář světa. Sovětský blok se pod tlakem jeho reforem rozpadl, což byl počátek konce komunistického impéria. Zároveň je to člověk, který opět spojil Východ se Západem, čímž zacelil trhlinu, která vznikla před 44 lety za studené války. Exkluzivní interview a vzácné archivní fotografie nám přiblíží výjimečnou osobnost bývalého prvního tajemníka Komunistické strany.

Babelsberg z Východu na Západ
Dokument Bernarda Louarganta, 2009, 52 minut, Francie.

Chrám německého expresionistického kina, mýtické místo s duchy Fritze Langa a Marlène Dietrich - Babelsbergské studio, jehož nadějný osud zničil nacismus- nadějní zakladatelé prchli a místo jejich děl zde začaly vznikat bezduché komedie a propagační snímky. Po válce přišlo čtyřicet let komunistického režimu kdy se členové sdružení DEFA, kteří od roku 1946 po pád Berlínské zdi představovali veškerou kinematografii NDR, tvořili první antitifašistické díla, snažili se o socialismus s lidskou tváří. Později se snažili bojovat proti cenzuře, kterou komunistický režim nastolil. Dvacet let po pádu zdi je místo původních ateliérů velké mediální centrum, poskytující zázemí velkým mezinárodním produkcím a různým komerčním televizím. Sto let po svém založení Babelsbergské studio opět žije.

Od jedné zdi ke druhé
Dokument Patrica Jeana, 2008, 52 nebo 90 minut, Francie, Belgie.

Vše je otázkou hranic: těch fyzických, vztyčených, aby zabránily migraci. Těch neviditelných, sociálních. Belgičan Patric Jean se vypraví za zbytky Berlínské zdi a provede diváka po Evropě. Jeho road-movie projede 4 země a jejich hranice : Německo, Belgie, Francie, Španělsko a Ceuta, což je španělská kolonie v Africe s hranicemi z ostnatého drátu : od zbořené zdi k té skutečné .

Martina a Bernd : Bylo jednou jedno Západní Německo
Magazín « Temps Présent » (TSR)

Na podzim roku 1989, kdy se Německo opět sjednotilo, „Temps Présent“ sledoval několik rodin: Martina, Bernd kteří spolu se svými dětmi odjeli do Západního Německa, jejich sousedé, kteří se rozhodli zůstat a rodinu přesvědčených komunistů. (pořad z 9. srpna 1990)

Poslední hodiny zdi
Dokument Jean-Françoise Delassuse, 2009, 90 minut, Francie.

Proč zeď padla právě 9. listopadu 1989?
Události, která mohla přijít o rok dříve, nebo třeba o dva roky později předem nic nenasvědčovalo. Jak jedna nepodařená tisková konference způsobila pochod ke zdi? Proč nezasáhla Vopo – lidová policie, ani ruská armáda ? Měla vypuknout nová válka ? Co je tajný plán „lugh“ který měl vynést Markuse Wolfa, slavného špióna, do čela NDR? Proč jeho neúspěch změnil běh historie? Na tyto otázky se pokouší odpovědět autor dokumentu, který byl natočen ke dvacátému výročí pádu Berlínské zdi a ve kterém je zachyceno jejích posledních 12 hodin. Nový pohled na komunikaci mezi protagonisty, kterou odhaluje kniha Michela Meyera „Pravda o pádu zdi“


Jedna zeď v Berlíně
Dokument Patricka Rothmana, 2009, 105 minut, Francie.

Film znovu připomíná hodiny, dny a měsíce které předcházely pádu Berlínské zdi : růst politických a ekonomických problémů donutil oslabený systém řízený starci odříznutými od světa přehodnotis situaci:; tlak protestujících v celé zemi, dožadujících se stále více reforem ; zmatení a ochromenost vůdců, váhajících zda potlačit protesty, politické obtíží ;a konečně rozhodnutí získat ještě trochu času, zmírnit vlnu emigrace, otevříc cestu zdí tak, aby ji věznitelé už nemohli následně uzavřít.
Aféra Farewell
Dokument Jean-Françoisa Delassuse, 2008, 2x 52 minut, Francie.

1. část
Špióni mění běh historie. Jeden z nich, Rus, měl kódové označení Farewell. V 80. letech přispěl k zániku železné opony, která rozdělovala Německo a Evropu, ke zřícení Berlínské zdi, k opětovnému sjednocení Německa a nakonec i ke zničení sovětského komunismu. Je to příběh člověka, který poskytl řadu přísně tajných dokumentů Západu, v takovém množství, že to amerického prezidenta Ronalda Reagana přimělo nazvat Farewella špiónem století. Temný příběh člověka, který převezl všemocnou KGB.

2. část
Jak Vladimír Větrov - alias Farewell – odhalil francouzské tajné službě, že ekonomika a vojenský průmysl SSSR se drží pouze díky špionážním praktikám KGB. Francii dodal více než 3000 strategických dokumentů spolu se jmény hlavních sovětských agentů. Pravidvý špionážní film, ve kterém se prolíná historické rekonstrukce a rozhovory. Po letech mlčení se hlavní aktéři některých špionážních akcí rozhodli podat svá svědectví. Tehdejší agenti KGB, CIA či DST jsou dnes již ve výslužbě a mohou tak mluvit o aféře, která přispěla ke zřícení Berlínské zdi.

Sur Internet : www.tv5monde.com/berlin


15. října 2009 TV5MONDE spustila webové stránky věnované dvacátému výročí pádu Berlínské zdi na kterých naleznete mimo jiné:

- jedinečný chronologický přehled : "1989 : změna celého světa ve 25 datech", spolu s informačními texty, historickými fotografiemi a archivními videi.
- exkluzivní osobní svědectví a příběhy o změnách které přišly s pádem Berlínské zdi přinášejí: Enki Bilal, Rama Yade, Patrick Poivre d’Arvor, Patricia Kaas, Richard Bohringer, Alain Juppé, Daniel Cohn-Bendit, Alain Krivine a Bruno Lemaire.
- reportáže vysílané v rámci speciálu “1989, když padají zdi…”
- historie velkých událostí, které vedly k pádu Berlínské zdi
- videa, jako například "La famille Léo" (patnáctiminutový magazín z roku 1999 – 10 let po pádu Berlínské zdi), rozhovor se spisovatelem Georgesem Marionem...
- kvíz, ve kterém si můžete otestovat své znalosti o Berlínské zdi
- soutěže

*VYSÍLÁNÍ NA VŠECH SIGNÁLECH TV5MONDE


TV5MONDE Europe:

Sobota 7.listopadu:
- 14:00 : L’affaire Farewell 1/2 et 2/2 (2x52’)
- 18:30 : Un mur à Berlin (110’)

Neděle 8. listopadu:
- 14:00 : Les dernières heures du mur (90’)
- 19:00 : Mikhaïl Gorbatchev, rencontre avec celui qui a changé le monde (52’)
- 21:00 : Emission spéciale « 1989, quand tombent les murs... » (100’)
- 00:00 : D’un mur l’autre (90’)

Pondělí 9.listopadu:
- 12:30 : Babelsberg d’Est en Ouest (52’)


TV5MONDE France-Belgique-Suisse:

Dimanche 08 novembre :
- 12h30’ : Temps présent, Martina et Bernd, il était une fois l’Allemagne de l’ouest (55’)
- 15h00 : Mikhaïl Gorbatchev, rencontre avec celui qui a changé le monde (52’)
- 21h00 : Emission spéciale « 1989, quand tombent les murs... » (100’)
- 23h10 : D’un mur l’autre (90’)
- 00h40 : Babelsberg d’Est en Ouest (52’)


O TV5MONDE

TV5MONDE patří spolu s MTV a CNN mezi 3 největší televizní sítě na světe. TV5MONDE, to je :

• 9 různých kanálů (8 kanálů vysílaných z Paříže, dostupných po celém světě a kanál TV5 Québec Canada vysílaný z Montrealu na území Kanady)
• 207 milionů připojených domácností ve více než 200 státech
• 55 milionů diváků každý týden (celkový počet)
• 10 partnerských francouzských kanálů (France 2, France 3, France 4, France 5, France O’, ARTE France, RTBF, TSR, Radio Canada, Télé-Québec), CIRTEF, a hlavní akcionář, holding Audiovisuel Extérieur de la France spojující France 24 a RFI
• pořady s titulky v devíti jazycích (angličtina, arabština, španělština, portugalština, holandština, němčina, rumunština, ruština a francouzština)
• 5 milionů návštěvníků měsíčně na internetové www.tv5monde.com a mobilní síti m.tv5monde.com.


Štěpánka Červenková, zástupce TV5MONDE v ČR a Tiskové oddělení TV5MONDE, Thomas Legrand, 1. 11. 2009

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3662/special-tv5monde-k-20-vyroci-padu-berlinske-zdi/