Budoucnost systémů podmíněného přístupu: od CryptoWorksu k Irdetu
Autor: Redakce satCentrum/Skylink , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 11.11.2009
Na internetu a někdy i v odborných satelitních prodejnách se v poslední době stále častěji diskutuje o ukončení podpory stávajícího systému CryptoWorks a přechodu na systém podmíněného přístupu Irdeto. Systém CryptoWorks, který byl zvolen na počátku vysílání českých a slovenských digitálních programů ze satelitního systému Astra v platformách Czechlink a Slovak Link, později přetransformovaných na CS Link a Skylink, a také v DTH placené satelitní nabídce UPC Direct, je v současné době používán u cca 1,3 miliónů aktivních přístupových karet, a slouží k ochraně před nelegálním, neautorizovaným sledováním programů v nabídce providerů.


Přestože se už několikrát veřejně vyhlásilo, že by se přechod neměl současných satelitních diváků – majitelů těchto karet dotknout, neustále se v diskuzích objevují nejen otázky, ale i polopravdy či fámy, nebo dokonce i „katastrofické předpovědi“ a obavy z nefunkčnosti receiverů či karet.

Proto jsme uvítali, že na letošním druhém Celostátním setkání prodejců Skylink, které se uskutečnilo v závěru minulého měsíce v Praze, vystoupil výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník s krátkou prezentací, vysvětlující důvody a hlavně postup přechodu na nový systém zabezpečení. Tu bychom chtěli nyní přiblížit i návštěvníkům serveru satCentrum, kteří na prezentaci nebyli.

Společnost TradeTec se spolu s Towercomem podílí na vysílání a distribuci platformy Skylink a má nejvíce přístupových karet (přes 800 tisíc), a tak k přechodu přistupuje s plnou odpovědností leadera. K podobnému postupu bude nucen dříve či později přistoupit i provozovatel platformy CS Link (který by měl mít aktivních cca 400 tisíc karet), u společnosti UPC bude možná situace jiná, protože se všeobecně předpokládá, že bude příští rok na nové pozici na Thoru (0,8 st.západně) používat jen kódovací systém Nagravision 3 a změně na Irdeto se tak zřejmě vyhne. Tolik na úvod a nyní už k vlastní prezentaci:


Proč se končí se systémem CryptoWorks?

Systém CryptoWorks původně vyvinula společnost Philips, v roce 2006 ale tento systém od ní koupila společnost Irdeto. V rámci optimalizace nákladů na vývoj systémů se nový majitel rozhodl dále vyvíjet jen svůj původní systém (nyní je aktuální verze Irdeto PI-sys 3.0). Proto Irdeto oznamuje ukončení podpory systému CryptoWorks, termín stanovila na závěr roku 2012.

Proto ani Skylink neplánuje vypnutí systémů CryptoWorks před 31. 12. 2012.

Ovšem výrobci přijímačů se po zveřejnění ukončení podpory zdráhají vyrábět nové modely (většinou HD) s interními dekodéry (čtečkami) CryptoWorks. Proto Irdeto usiluje o co nejrychlejší přechod všech operátorů na jejich systém PI-sys


Co s přijímači CryptoWorks?

Není pravda, že by receivery měly být po roce 2012 nefunkční. Irdeto pro tento případ poskytne jedinečnou možnost zachovat funkcionalitu stávajících přijímačů s dekodérem CryptoWorks. Připravila totiž ICE kartu (zkratka Irdeto CryptoWorks Embedded Card) – kartu, která umí PI-sys i CryptoWorks.

Jak bylo odzkoušeno, většina CryptoWorksových dekodérů umí pracovat s ICE kartou, a proto i v budoucnu může být např. vadná karta CryptoWorks nahrazena novou ICE kartou. Zároveň se tím usnadní i případná plošná výměna karet v budoucnosti.

Závěry jsou tedy jednoznačné – je tu možnost co nejdříve přestat dodávat karty CryptoWorks a namísto nich dodávat ICE karty, a také co nejdříve začít dodávat přijímače s dekodérem PI-sys.


π-sys (PI-sys)

Platforma Skylink získala nejnovější verzi systému Irdeto PI-sys verze 3.0. Název PI –sys je odvozen od písmenka π v řecké abecedě. Systém je už v současné době instalován v technologickém centru Towercomu v Bratislavě na Kamzíku.

Od tohoto měsíce (listopad 2009) se už pro Skylink vyrábějí nejnovější karty Irdeto 3, které jsou označované PREMIUM. Karty by měly být dobře zabezpečené proti neautorizovanému (nelegálnímu) sledování kódovaných programů, celý obsah karty PREMIUM je možno přes satelit přepsat – odpadá tím tedy drahá plošná výměna karet v případě prolomení systému. Celý systém má 100 % zálohu.


Akce ORS

Rok před Skylinkem, od loňského listopadu, testovala nové ICE karty rakouský veřejnoprávní vysílatel – ORS. Také rakouské digitální programy, vysílané na Astře (na pozici 19,2 st. vých.) v paketu ORF Digital. Podle vyjádření ORS při testech 80 testovaných přijímačů s dekodérem CryptoWorks jich 70 funguje s ICE kartou bez problémů. Přičemž ani jeden z nefungujících přijímačů neměl legální CryptoWorks. Ani při dalším pokusu se „zamíchanými“ 200 kusy nových karet do náhodné distribuce s kartami CryptoWorks nedošlo k žádné reklamaci, všechny tedy zřejmě pracovaly k plné spokojenosti uživatelů. Tyto nové karty ORS v počtu několika desítek kusů byly též poskytnuté Skylinku a dalším zainteresovaným výrobcům, dovozcům i distributorům k testování přijímačů na našem trhu.


Přijímače s dekodéry Irdeto PI-sys

Podle slov výkonného ředitele TradeTec je velký výběr přijímačů s integrovaným dekodérem PI-sys za velmi příznivé ceny. Na trhu jsou už SD přijímače s nákupní cenou < 25 EUR a také jednoduché HD přijímače za nákupní cenu < 45 EUR, dobře vybavené pak za cenu < 55 EUR. Skylink očekává, že nejpozději v březnu příštího roku (2010) by se na našem trhu měly objevit HD přijímače s dekodérem PI-sys v koncové ceně 80 EUR (cca 2000 Kč) vč. DPH.

Tyto přijímače vytlačí modely SD s dekodérem CryptoWorks. Na konci roku 2010 se budou satelitní komplety s HD přijímači prodávat za ceny, které dnes mají komplety s SD přijímačem.

Už loni mělo 69 výrobců licenci na PI-sys, a další postupně přibývají. V prezentaci byly uvedené některé u nás používané značky:

• SD přijímače:
ADB; ADTH; Arion; ; Coship; Dizipia; Homecast; Humax, Kaon; Konka; Opentech; Pace; Prime Electronics; Shenzhen; Jiuzhou; Technosat; Thomson; Topfield; UEC; Unionman; Vestel; Visiontec; YinHe; Zinwell a další.

• HD přijímače
Arion; Coship; Dizipia; Homecast; Kaon; Konka; Opentech; Pace; Thomson; Topfield; UEC; Zinwell a další.


Časový plán přechodu od CryptoWorksu k Irdetu:

• 4-8/2009 – testování ORS karet v „domácích“ přijímačích CryptoWorks

• 11/2009 – Skylink zprovozňuje systém PI-sys v Towercomu na Kamzíku

• od 11/2009 – testování přijímačů s dekodéry PI-sys

• 2/2010 – první dodávka ICE karet k zákazníkům

• 3/2010 – přijímače s dekodérem PI-sys na našem trhu

• 4/2010 – končí dodávky karet CryptoWorks, Skylink bude dodávat dále pouze ICE karty


PI-sys má mnohem více funkcí a stále se vyvíjí. V prezentaci byla podrobně popisovaná funkce Secure Silicon. Ta představuje další zvýšení zabezpečení, protože nabízí možnost párování přístupové karty s přijímačem anebo přístupovým modulem (CAM). Skylink uvažuje o nastavení této funkce ve třech fázích:

• 1. fáze … v termínu 03-06 / 2010
Budou prodávané satelitní přijímače bez funkce Secure Silicon nebo i s ní, ovšem párování karty s přijímačem bude ve stavu vypnuto.

• 2. fáze … od 07 / 2010
Budou nabízené pouze přijímače s funkcí Secure Silicon, párování karty s přijímačem bude ještě ve stavu vypnuto.

• 3. fáze … od 11 / 2010
Budou dodávané pouze přijímače s funkcí Secure Silicon, párování karty s přijímačem bude ve stavu zapnuto.

K otázce používání funkce Secure Silicon - párování přístupové karty s konkrétním receiverem či modulem, vznikla na setkání prodejců diskuze, ze které vyplynulo, že se jedná o opatření, které by mělo zabránit sdílení dat karet po sítích, a je nutné pro budoucí nabízení programu "na přání" (VoD).

Pro základní nabídku nutná není.

Proces realizace je vzhledem k sofistikovanosti systému PI-sys pro uživatele (i providera) jednoduchý, takže by se například mohla spárovat - zaregistrovat - karta na provoz v domácím receiveru přes týden, a před odjezdem na chatu na víkend pomocí aplikace na webu providera či zavoláním na jeho call centrum změnit nastavení na receiver, používaný o víkendu, apod. S konkrétními použitími funkce nás, až na to přijde čas, provider seznámí, zatím je to předčasné podrobněji rozebírat.

Takové jsou tedy výhledy do budoucna. Na závěr prezentace bylo opět zdůrazněno, že Skylink neplánuje vypnutí systémů CryptoWorks před 31. 12. 2012.


S využitím prezentace Jaromíra Glisníka z TradeTec, připravila redakce satCentrum, 11. 11. 2009

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3674/budoucnost-systemu-podmineneho-pristupu-od-cryptoworksu-k-irdetu/