Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 10:51:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Test HD receiveru Ferguson Ariva 200

  Autor: PR FONETIP , e-mail: satelit@fonetip.cz Přidané: 10.12.2009


Tentokráte jsem si vzal na mušku satelitní HD přijímač Ferguson Ariva 200. Jelikož je tento přijímač asi nejlevnějším způsobem, jak se dostat k satelitními vysílání ve vysokém rozlišení, zajímalo mě, jestli svým potenciálním majitelům nepřinese nějaká nepříjemná překvapení. Naštěstí mohu konstatovat, že po více jak dvoutýdenním intenzivním testování mu není takřka co vytknout.


Satelitní přijímač Ariva 200 disponuje všemi dnes běžnými konektory včetně HDMI a USB. Je určen jak pro příjem SD, tak i HD programů. Je dodáván s univerzálním dálkovým ovladačem, který může v domácnosti sloužit k řízení i dalších AV zařízení. Připojením externího paměťového média můžete jednoduše nahrávat a využívat všech výhod timeshiftu. Čeština v menu, EPG i teletextu je naprosto bezchybná.

Pokud šetříte přírodu nebo jen vlastní peněženku, tak vězte, že maximální odběr proudu při StandBy režimu je pouze 1W. S podrobnými závěry mých pokus se můžete seznámit v následujícím popisu.


Přední panel přijímače

V levé části předního panelu jsou seskupena tlačítka umožňující základní ovládání satelitního přijímače. Mimo tlačítka pro vypnutí a zapnutí, je tu i směrový ovladač, který slouží k přepínání programů, ovládání hlasitosti a k pohybu v menu přístroje. Tlačítky Menu, OK a EXIT je možno provádět nastavení přístroje bez použití dálkového ovladače.

Ve střední části předního panelu je displej, na kterém svítí název právě sledovaného programu.

Na pravém konci čelního panelu je pod odklápěcími dvířky skryta štěrbina pro vkládání dekódovacích karet, volný CI slot pro vkládání dalších rozšiřujících CAM modulů a v neposlední řadě USB port (hodí se k update firmwaru, přenos dat a funkce nahrávání). Jelikož bývá většinou zadní panel satelitního přijímače hůře přístupný, zastrčen v nábytku pod televizorem, obrovnán spoustou dalších zařízení a zamotán ve spleti kabelů – hodí se vyvedení USB konektoru do přední části. To umožňuje jednoduše a pohodlně připojit externí disk nebo flash disk a začít nahrávat.


Zadní panel přijímače

Samozřejmostí je přítomnost satelitního vstupu LNB IN pro připojení koaxiálního kabelu vedoucího z konvertoru na parabole.

Protože jde o HD přijímač, tak nesmí chybět HDMI zvukový a obrazový výstupu pro připojení HD TV (data se přes něj přenáší v nekomprimované digitální podobě což má pozitivní vliv na kvalitu a rychlost).
SCART TV umožňuje propojení s televizí pomocí scart kabelu.

SCART VCR zvládá obousměrnou komunikaci a hodí se tedy pro připojení videa či DVD rekordéru (je umožněno jak nahrávání, tak přehrávání).

Y Pb Pr (komponentní obrazový výstup) pro propojení s dalším zařízením (TV) pomocí barevných konektorů CINCH.
Zvuk se dá vyvést zdířkami R-AUDIO-L (levý a pravý stereofonní kanál). Prostorový 5.1 zvuk napojíte jediným kabelem ve variantách elektronicky (COAXIAL) či opticky (OPTICAL).

K aktualizaci firmware, settings a programů můžete mimo USB (ze předu) požít i sériový port RS-232 pro připojení k počítači nebo otvor LAN pro konektor RJ-45 umožňující přenos dat po počítačové síti (internetu).
Pro případ delší nepřítomnosti (dovolená) nebo blížící se bouřky jistě oceníte kolébkový síťový vypínač, který úplně odpojí přijímač od napájení.


Dálkový ovladač

Dálkový ovladač – díky jeho délce (s úctyhodnými padesáti tlačítky) a designu mezi záplavou dálkových ovládání ve vaší domácnosti jen tak nepřehlédnete. Jeho vrchní část je lesklá a elegantní, zato spodní je z protiskluzového materiálu - ovladač je nejen příjemný na omak, ale také vám jen tak nevypadne z ruky. O každém podařeném stisku libovolného tlačítka vás informuje krátké rozsvícení kontrolky na vrchní straně ovladače. Mimo to jsou nejpoužívanější tlačítka fosforeskující, tím vším se stává sledování televize v potemnělé místnosti komfortnějším.

Střední části dálkového ovladače vévodí víceúrovňové kruhové rozmístění tlačítek.

„Přemnožení“ ovladačů v domácnosti, které jsem zmínil výše, vás již nemusí trápit. Ovladač dodávaný s přijímačem Ariva 200 je totiž univerzální – může ovládat až 4 zařízení najednou (stačí zadat kód přístroje nebo spustit automatické hledání).

Tento dálkový ovladač pohání dvě klasické AAA baterie (mikrotužkové), které jsou součástí balení.


Teletext a EPG

Konečně vzal Ferguson v potaz i Českou republiku a mimo menu a EPG zobrazuje korektně naše národní znaky už i v teletextu (a to včetně velkých písmen s diakritikou!). O Arivě 200 tedy můžeme prohlásit, že umí správně česky.

Teletex se po spuštění během několika sekund načte celý do paměti přijímače, takže listování mezi jednotlivými stránkami je okamžité bez zdlouhavého čekání. Procházet jím můžete pomocí šipek nebo volbou konkrétního čísla stránky. Nastavit si můžete i několik stupňů průhlednosti textu, pro současné čtení a sledování televizního pořadu.

EPG – elektronický programový průvodce vám pomocí řádkového programu názorně ukáže, na kterém kanále právě běží jaký pořad a jaké další pořady budou následovat. Ke každému pořadu je možno zobrazit podrobnější informace nebo jej jednoduše označit pro načasované nahrávání. Opět je nutno pochválit správnou češtinu.


Informační lišta

Při každém přepnutí se na několik sekund zobrazí informační lišta s pozicí a názvem programu, jménem právě běžícího pořadu a pořadu, který bude bezprostředně následovat, včetně času začátků a konců. Zobrazuje i další informace jako je datum a čas, síla a kvalita signálu, parametry příjmu, zda je vysílán teletext a EPG, a další.

Přepínání programů je velice svižné, u klasického rozlišení je to asi 1 sekunda, u HD asi 2 sekundy.


Nahrávání na externí paměťové médium

Připojit můžete obyčejnou několikagigovou flešku i externí disk (HDD – harddisk) pomocí USB rozhraní pod krytem předního panelu. U externích disků je třeba také externí napájení.

HDD musí být zformátovaný na systém NTFS (doporučeno) nebo FAT32.

Nahrávání můžete spustit v okamžik, kdy zrovna daný pořad sledujete nebo si ho načasovat v menu přístroje nebo jednoduše nastavit v EPG zvolením konkrétního pořadu.

Jeden program můžete nahrávat a na druhý se ze stejného transpondéru můžete dívat.

Ariva 200 podporuje také stále populárnější timeshift (timeshift – možnost si udělat přestávku během sledování TV aniž by vám něco uteklo, program pokračuje z místa, kde jste ho přestali sledovat).
Pokud si na externí disk v počítači uložíte hudbu v Mp3 nebo fotografie ve formátu JPEG můžete je spustit v přehrávači Media Player.


Hry

Během televizních reklam si chvíle u obrazovky můžete krátit hraním některé ze tří vestavěných her. Tetris je klasické skládání kostek, Othello zase logická hra a Sudoku ani není třeba představovat.


Aktualizace firmware

K aktualizaci software přijímače, jeho nastavení nebo seznamu kanálu můžete použít hned několika postupů. Nejpohodlnější je aktualizace přes USB port. Přijímač také lze připojit přes síťové rozhraní k internetu a on si už vše stáhne a nainstaluje sám. Poslední možností je propojení s PC nebo jiným přijímačem pomocí portu RS-232.


Hlavní menu

Stiskem tlačítka MENU na dálkovém ovladači se zobrazí hlavní Menu, obsahující šest položek:

Oprava seznamu kanálů – zde je možno přejmenovávat, přesouvat a mazat jednotlivé stanice.
Instalace – nastavení satelitů a LNB konvertorů, vyhledávání programů, editace transpondérů, atd.
Systémová nastavení – možnost upravit jazyk, čas, heslo, normu a rozlišení obrazu a mnoho dalšího
Nástroje – aktualizace, tovární nastavení, informace o kartě i přístroji
Hry – tři vestavěné hry (Tetris, Othello, Sudoku)
Nastavení nahrávání – formátování disku, informace o volném místu, načasování záznamu, přehrávač záznamů, …


Hlavní vlastnosti satelitního přijímače Ferguson Ariva 200:

- Příjem HD kanálů
- Zvýšení rozměru PAL signálů na rozlišení 720p nebo 1080i
- Teletext
- DiSEqC 1.0, 1.1 a DiSEqC 1.2, USALS
- Standardy MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC/H.264
- Kompatibilní se systémy DVB-S a DVB-S2
- Řízení pomocí univerzálního dálkového ovladače RCU-640
- Univerzální čtečka karet pro placený příjem (podporuje i CryptoWorks (CSLink, Skylink))
- CI rozhraní pro moduly
- Podporuje i alternativní software (EMU)
- V černém provedení


Obsah balení

1 x dálkový ovladač (+ 2x AAA baterie)
1 x uživatelská příručka v českém jazyce
1 x satelitní přijímač


Tento přístroj můžete zakoupit na www.satelitni-komplety-shop.cz.


Radek Ambrož, FONETIP s. r. o.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 26   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.09.2009 • HD satelitní přijímač Topfield TF 7700 HSCI [ 2 ]
30.08.2009 • Satelitní komplet Topfield 6000CR 2TV 2 družice [ 1 ]
21.07.2009 • Satelitní komplet s receiverem FERGUSON FK-6900 CR [ 1 ]
03.07.2009 • Novinka: Topfield TMS SRP-2100 PVR
02.06.2009 • Novinka: Satelitní přijímač Interstar GI-S900 CRCI HD
17.04.2009 • Překvapení ze slovenského Panasonicu: Blu-ray rekordér se satelitním přijímačem

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  Tuner 

11.12.2009 10:59 • ® pevy
Jo, jasně. O těch tunerech byla určitě zmínka (mezi stěžovateli).
 
 
  Problém má Ariva s tunerem viz. gsmobil.net. Já ji 

10.12.2009 21:50 • ® polulin
Problém má Ariva s tunerem viz. gsmobil.net. Já ji testuju zatím 3 dny a spokojenost.
 
 
  Test a spolehlivost 

10.12.2009 21:22 • ® Radek73
Přijímač cca 14 dní používám, proto ta recenze, možná pro někoho krátká... Kolega ji už má přes 2 měsíce a nemůže si Arivu vynachválit. Je to šikovný stroj za rozumné peníze. Co se týče reklamací, tak se pohybují do 2%. To je za cenu tohoto přístroje únosné. Je na každém, zda si koupí přístroj od jiné značky za jednou tolik. Ani to mu nezaručí bezporuchovost.
 
 
  Spolehlivost 

10.12.2009 20:44 • ® pevy
Nemám s ním zkušenosti, ale myslím, že na fórech byly nějaké stížnosti na časté reklamace. Jinak ale vzhledem k ceně hodně muziky za rozumný peníz ;)
 
 
  Je to PR článek, takže nevím, čemu se divíš. 

10.12.2009 19:05 • ® polulin
Je to PR článek, takže nevím, čemu se divíš. Jinak, ten strojek je opravdu fajn. Hlavně za tu cenu.
 
 
  Test ??? 

10.12.2009 16:02 • ® krizo
Takýto test napíšem bez toho aby som primač vôbec videl. Vypíšem len niekoľko informácii z návodu na obsluhu a je to.
 
 
Celkový počet komentářů: 26 / zobrazují se: 21 ... 26

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist