Vysielanie k 80. výročiu slovenského hokeja na Trojce
Autor: PR Press STV , e-mail: info@stv.sk Přidané: 15.12.2009

Osemdesiatemu výročiu slovenského hokeja je venované aj tematické vysielanie Slovenskej televízie. Jeho súčasťou je priamy prenos exhibičného zápasu medzi mužstvami Slovenska a Česka a nový seriál Hokejová 80.


Hokejové vysielanie ponúkne dnes, v utorok 15. decembra o 16.50 h na Trojke atraktívny exhibičný duel Slovensko - Česko. Po ňom o 19:20 h uvedieme v premiére pilotnú časť osemdielneho dokumentárneho seriálu Hokejová 80. Pod jeho námet, scenár a réžiu sa podpísal intendant Odboru tvorby športu Stanislav Štefánik. Na projekte sa podieľali aj Jozef Frivalský a Milan Stanko.


Trojka ponúkne každý utorok od 15. decembra o 19.30 h jeden z dielov nového pôvodného seriálu Stanislava Štefánika HOKEJOVÁ 80 k 80. výročiu slovenského hokeja (jednotlivé časti budú opakované od 2. januára v sobotu popoludní na Dvojke).

Rozsahom i obsahom je seriál HOKEJOVÁ 80 v histórii televízneho vysielania u nás unikátne. Sústreďuje najdôležitejšie dostupné domáce aj zahraničné filmové i televízne archiválie o kľúčových momentoch histórie slovenského hokeja a jeho osobnostiach. Množstvo z nich bude sprístupnených divákom na Slovensku vôbec po prvý raz, napríklad autentické filmové zábery z majstrovstiev Európy 1925 na Štrbskom plese a v Starom Smokovci, či zápas slovenských hokejistov v Berlíne v roku 1942. Nebudú, samozrejme, chýbať ani spomienky na medaily z éry československého hokeja, na federálne tituly Slovana, Košíc aj Trenčína a pripomenieme si tiež zlaté obdobie slovenského hokeja.

„Na chvíle šťastia, ale i smútku, radosti i bolesti, ktoré prináša najrýchlejší kolektívny šport na svete, si zaspomínajú bývalí i súčasní hokejisti, tréneri, funkcionári, historici, ale aj herci či publicisti. Medzi viac ako päťdesiatkou osobností sú priekopníci kanadského hokeja u nás Š. Valent, A. Vaško, A. Bollardt, pamätníci začiatkov hokeja J. Maličký, G. Steindl, prví reprezentanti Slovenska z rokov 1940 – 1943 J. Kuchár, J. Petrovič, K. Chrenko, majster sveta z roku 1949 a spoluhráč L. Trojáka Augustín Bubník, prvý Slovák v NHL S. Mikita, legendy slovenského hokeja J. Golonka, V. Dzurilla, V. Nedomanský, J. Starší, K. Fako, J. Walter, bývalí československí i slovenskí reprezentanti V. Lukáč, D. Rusnák, I. Liba, M. Sakáč, M. Bezák, O. Haščák , Ľ. Sekeráš ,P. Pucher, hokejisti zlatej göteborgskej generácie P. Bondra, M. Šatan, J. Lašák, Ž. Pálffy, M. Hlinka, ďalší slovenskí reprezentanti R. Kapuš, R. Pavlikovský, M. Štrbák, pamätníci košického hokeja F. Kolláth a J. Selvek, tréneri J. Filc, F. Hossa, J. Šupler, funkcionári J. Stanovský, J. Okoličány, J. Mitošinka., J. Široký, tiež herci O. Hlaváček, D. Tarageľ, V. Polónyi. M. Dibarbora (syn herca F. Dibarboru, ktorý bol brankárom reprezentácie Slovenska), športový komentátor K. Polák, novinári a publicisti J. Kšiňan, F. Morvay, P. Malec, telovýchovný a športový lekár P. Handzo, manželky hokejistov Z. Dzurillová a V. Reitmeyrová, športoví historici J. Holko, J. Lehocký, P. Bučka a ďalší,“ prezradil autor a režisér seriálu Stanislacv Štefánik a dodal: „Počas nakrúcania od roku 2007 do roku 2009 sme ešte stihli zaznamenať aj spomienky najstarších pamätníkov slovenského hokeja, ktorí však už dnes nie sú medzi nami: 99-ročného Štefana Valenta a 96 ročného Antona Vaška, tiež bývalého rozhodcu a funkcionára Juraja Okoličányho,“ informoval autor a režisér seriálu Stanislav Štefánik.

Seriálom HOKEJOVÁ 80, ktorý divákov prevedie najdôležitejšími míľnikmi tohto populárneho športu od prvopočiatkov až po súčasnosť, nadväzuje Slovenská televízia na svoj úspešný dokument Storočie hokeja (realizoval ho tiež S. Štefánik), ktorý v roku 2008 pripravila pri príležitosti 100. výročia založenia IIHF, Medzinárodnej hokejovej federácie. Vďaka výnimočnému projektu si vtedy STV vybojovala v konkurencii televízií z krajín hokejových velikánov (Kanada, USA, Rusko, Česko, Švédsko, Fínsko) šancu pripraviť takéto dielo pre IIHF. Vo svetovej premiére ho videli najskôr diváci na Slovensku, neskôr tiež diváci v Európe i v zámorí.

Tvorcovia Hokejovej 80 veria, že obsah i spracovanie nového seriálu o slovenskom hokeji bude mať priaznivý ohlas nielen medzi športovými fanúšikmi, ale aj v širšom okruhu televíznych divákov.


Branislav Šanta, PR manažér Dvojky a Trojky STV, Útvar komunikácie STV

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3721/vysielanie-k-80-vyrociu-slovenskeho-hokeja-na-trojce/