Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 01:14:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Live in HD: Hoffmanovy povídky z Metropolitní opery

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 16.12.2009


Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi - obraz v HD (High Definition) rozlišení a zvukem v prostorovém šestikanálu 5.1. Poslední přeštědrovečerní sobotu 19. 12. 2009 je na programu opera Jacquese Offenbacha Hoffmannovy povídky (LES CONTES D’HOFFMANN), a můžete ji sledovat v 18 kinech v České republice.


Přímé přenosy Live in HD z Metropolitní opery v New Yorku se do kin po celém světě uskutečňují od roku 2006. Divadelní sezóna 2009/10 je tedy již čtvrtou sezónou Live in HD v řadě a projekt neustále expanduje. Z původních 60 kin na severoamerickém kontinentu, kde se s přenosy v prosinci 2006 začínalo, to o rok později bylo už 600 kinosálů ve 23 zemích po celém světě s celkem 920 000 diváky; opera se přenáší do států Severní Ameriky, Evropy, Asie a Austrálie. To je přibližně o 70 000 diváků více, než kolik ve stejném roce navštívilo samotnou Metropolitní operu v New Yorku. V této sezóně 2009/10 přenosy probíhají už přibližně v tisícovce kinosálů v 32 zemích světa.

Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Oko kamery se během přenosu dostane podstatně blíže k dění na jevišti než oko diváka, byť sedícího na těch nejlepších místech přímo v Metropolitní opeře. Diváci přenosů si tak v kinech mohou vychutnávat úžasné detailní záběry, které by v samotné Met nikdy neviděli. Výsledkem kombinace bezchybně zvládnutého filmového řemesla a výsostného interpretačního umění zpěváků, režisérů, dirigentů, hudebníků a dalších umělců Metropolitní opery pak je, jak napsala MF Dnes: „magické a vášnivé drama“.


Poslední předštědrovečerní sobotu 19. 12. 2009 je na programu opera Jacquese Offenbacha Hoffmannovy povídky, LES CONTES D’HOFFMANN, ve francouštině a s titulky, začátek v 18:45 hod.

Účinkují: Kathleen Kim - Olympia, Anna Netrebko - Antonia, Ekaterina Gubanova - Giulietta, Kate Lindsey - Nicklausse/Múza, Joseph Calleja - Hoffmann, Alan Held - Čtyři démoni (Lindorf, Coppélius, Miracle a Dappertutto)
Dirigent: James Levine
Režie: Bartlett Sher

Režisér Bartlett Sher, který za svou práci na muzikálu South Pacific získal ocenění Tony Award, se po obrovském úspěchu Lazebníka sevillského (zařazen do série přímých přenosů Live in HD v sezóně 2006-2007) vrací do Metropolitní opery s novým nastudováním opery Hoffmannovy povídky. Offenbachovo fiktivní zpracování života a osudových lásek německého romantického spisovatele E. T. A. Hoffmanna je fascinujícím psychologickým dobrodružstvím. Pod hudebním vedením Jamese Levinea se v náročné titulní roli představí tenorista Joseph Calleja spolu s Annou Netrebko coby tragickou heroinou Antonií, Kate Lindsey v roli tajemného Nicklausse a Alan Held, který ztvární čtyři hlavní barytonové party představující zlo. (zdroj: www.metinhd.cz).


Další sobotní přenosy v roce 2010 přinesou ještě tato představení:

9. leden 2010: Richard Strauss | DER ROSENKAVALIER (Růžový kavalír)

16. leden 2010: Georges Bizet | CARMEN

6. únor 2010: Giuseppe Verdi | SIMON BOCCANEGRA

27. březen 2010: Ambroise Thomas | HAMLET

1. květen 2010: Gioacchino Rossini | ARMIDA


V sezóně 2009/10 jsou přímé přenosy z Metropolitní opery k vidění již v 18 českých a moravských městech: Hradci Králové (Artkino Centrál), Karlových Varech (kino Drahomíra), Zlíně (Velké kino), Brně (Národní divadlo Brno - Mahenovo divadlo a Reduta), Plzni (Multikino CineStar), Českých Budějovicích (kino Kotva), Žatci (Městské divadlo a digitální kino) a Chotěboři (Digitální kino Družba), Ostravě (Dům kultury města Ostravy), Jablonci n. Nisou (kino Radnice), Dobřanech (Káčko), Olomouci (kino Metropol), Děčíně (kino Sněžník), Boskovicích (kino Panorama), Teplicích (kino Květen), Znojmě (kino Svět), Praze (kino Aero a Světozor), Pardubicích (Multikino CineStar). Jednání s kiny v dalších českých městech stále probíhají. Další podrobnosti získáte na stránce www.metinhd.cz.

Přenosy představení Met: Live in HD do kin jsou zabezpečovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o.. Satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující.

Z minulých projektů společnosti Aerofilms bychom mohli připomenout i přímý přenos koncertu Robbieho Williamse z londýnského Roundhousu, který do českých, polských, slovenských, maďarských a rumunských kin vysílala v říjnu tohoto roku. Či na stále probíhající projekt přenosu z Národního divadla v Londýně s názvem NT Live.

Zde přinášíme aktuální informaci o plánovaném přenosu Ďagilevových baletů z Pařížské opery, který proběhne v úterý 22. prosince od 19:30 hodin. Další informace k satelitním přenosům do kin najdete na webových strankach www.aerofilms.cz.

Redakce satCentrum přeje všem divákům, kteří se vypraví do kina hodnotný umělecký zážitek, podpořený technickou kvalitou přenosu.


Redakce satCentrum, s využitím zdroje metinhd.cz a podkladů společnosti Aerofilms, 16. 12. 2009


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.12.2009 • TV Markíza pripravila divákom vianočný darček – film Happy Feet vysielaný v HD kvalite [ 6 ]
17.12.2009 • Lednové filmové lahůdky na Cinemaxu
15.12.2009 • Vysielanie k 80. výročiu slovenského hokeja na Trojce
15.12.2009 • AXN v lednu 2010 [ 1 ]
13.12.2009 • Programové tipy HBO na leden 2010
04.12.2009 • Žrebovanie MS 2010 dnes v priamom prenose na STV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Vdaka za pekný článok. 

16.12.2009 10:46 • ® fsat
Vdaka za pekný článok.:good:;):)
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist