Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 11:26:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Přenosy z Metropolitní opery Live in HD pokračují Růžovým kavalírem

  Autor: PR Press AEROFILMS , e-mail: pr@kinoaero.cz Přidané: 06.01.2010


V sobotu 9. ledna 2010 pokračuje od 18:45 hodin úspěšná série Metropolitan Opera: Live in HD dalším satelitním přenosem do českých a moravských kin. Na programu je tentokrát komická opera Richarda Strausse Růžový kavalír. Návštěvníky přenosu čeká opět hvězdné obsazení v čele s Renée Fleming (Maršálka) a Susan Graham (Octavian), kterým budou sekundovat Christine Schäfer (Sophie), Eric Cutler (Zpěvák), Kristinn Sigmundsson (Baron Ochs) a další.


Za dirigentským pultem stane místo původně ohlášeného Jamese Levina ostřílený nizozemský maestro Edo de Waart. Průvodcem večera bude hvězdný tenorista Plácido Domingo. V České republice bude přenos vysílán do 17 měst. Kromě Prahy a velkých krajských měst Brna, Ostravy, Českých Budějovic, Olomouce, Zlína a dalších bude přenos Růžového kavalíra možné navštívit i v menších městech jako například Žatci, Chotěboři či Boskovicích.


Hudební komedie plná omylů

Operu Růžový kavalír – i když vhodnější český překlad by byl Kavalír s růží – napsal německý skladatel Richard Strauss podle libreta Huga von Hoffmannstahla a dal jí podtitul „komedie pro hudbu“. Ve spojení Strauss – Hoffmannstahl se uskutečnilo ideální setkání geniálního skladatele s geniálním básníkem. Opera vypráví komický příběh plný záměn, do kterého jsou zapleteny čtyři hlavní postavy. Maršálka, její milenec Octavian, dále maršálčin šlechtický příbuzný hrabě Ochs a jeho potenciální snoubenka Sophie. Strauss se Růžovým kavalírem programově přihlásil k Mozartovi, když před započetím kompozice prohlásil, že nyní napíše mozartovskou operu. Velký vzor měl jistě v jeho Figarově svatbě, což je evidentní z paralely Cherubín-Octavian. Opera byla premiérována v roce 1911 v Semperově opeře v Drážďanech a spolu s Figarovou svatbou a Wagnerovými Mistry pěvci norimberskými vytváří tato hudební komedie trojhvězdí nejslavnějších německých oper.


Tradiční inscenace

„Po prosincovém přenosu Hoffmannových povídek v moderní režii Bartletta Shera nás tentokrát čeká tradiční inscenace již zesnulého amerického režiséra Nathaniela Merilla (1927-2008). Tento Růžlový kavalír je na repertoáru Met od roku 1969. Od své premiéry bavil již několik generací operních fanoušků a vystřídalo se v něm několik generací pěveckých a dirigentských hvězd. Potěší zejména milovníky malebných dobových kulis a kostýmů a skvělého zpívání,“ uvedl manager projektu přenosů z Met do ČR Martin Cikánek.


O projektu Met: Live in HD

Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Posledním operou přenášenou do ČR byly v polovině prosince 2009 Offenbachovy Hoffmannovy povídky. V přímém přenosu je v Česku vidělo 4350 diváků. Prosincový přenos byl zároveň malým jubileem projektu, protože to byly právě dva roky, co se operní přenosy začaly do ČR uskutečňovat. Společnost Aerofilms, s.r.o., držící k vysílání přenosů Met: Live in HD licenci přichystala ve spolupráci s vydavatelstvím Mafra u příležitosti dvouletého výročí pro české operní milovníky soutěž o letecký zájezd pro dvě osoby na představení v Metropolitní opeře New York. Více informací na www.metinhd.cz.

(Doplnění redakce satCentrum: Přenosy představení Met: Live in HD do kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o.. Satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující.)


Kina a divadla participující na Metropolitan Opera: Live in HD

Boskovice – Kino Panorama, www.kinoboskovice.cz/
Brno – Národní divadlo Brno, www.ndbrno.cz
České Budějovice – kino Kotva, www.kinokotva.cz
Děčín – Kino Sněžník, www.kinosneznik.cz
Hradec Králové – kino Centrál, www.kinocentral.cz
Chotěboř – kino Družba, www.cekus.eu
Jablonec nad Nisou - kino Radnice, www.eurocentrumjablonec.cz
Karlovy Vary – kino Drahomíra, www.kinopanasonic.cz
Olomouc - kino Metropol, www.olomouckakina.cz
Ostrava – Dům kultury města Ostravy, www.dkmoas.cz
Pardubice – CineStar, www.cinestar.cz/pardubice
Plzeň – CineStar, www.cinestar.cz
Praha – kino Aero, www.kinoaero.cz
Praha – kino Světozor, www.kinosvetozor.cz
Teplice – Kino Květen, www.dkteplice.cz
Zlín – Velké kino, www.velkekino.cz
Žatec – Městské divadlo a digitální kino, www.divadlozatec.cz


Nora Eckhardtová, www.kinoaero.cz, 6. 1. 2010


  Sdílet:      

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.01.2010 • Tenis na obrazovkách NOVA Sport v roce 2010 a ATP Brisbane International
06.01.2010 • ČT4 nabízí i v roce 2010 kvalitní a bohatý sportovní program
04.01.2010 • Simpsonovy na Prima COOL přivítali diváci rekordní sledovaností!
30.12.2009 • Začátek roku na AXN Sci-Fi
29.12.2009 • MS v hokeji „20“ v Kanade: Vysielanie závisí od výsledkov zápasov
29.12.2009 • Poslední koncert krále popu na TV Barrandov


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist