Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 16:58:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Informace Skylinku o aktuálním stavu implementace nového systému Irdeto PI-sys - II.

  Autor: Redakce satCentrum/Skylink , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 18.01.2010



Dušan Konečný, Senior Technicla Consultant společnosti TradeTec, která se společně se společností Towercom podílí na vysílání a distribuci digitálního paketu televizních a rozhlasových programů ze satelitu - Skylink, dnes poskytl serveru satCentrum další informace k průběhu implementace nového systému podmíněného přístupu Irdeto PI-sys.


Jak uvádí, "implementace nového systemu byla obtížnější, než jsme předpokládali. PIsys se od CryptoWorksu zásadně liší a byli jsme nuceni mnohé nové funkce a postupy se od základu naučit. Přes veškerou snahu zprovoznit systém před Vánoci se nám to nepodařilo. Jedním z důvodů bylo nastavení řádné funkcionality ve spojení s příslušnými ICE kartami."

Proto byl povolán technik ze společnosti Irdeto, jehož týdenní přítomnost přinesla, podle Dušana Konečného, významný pokrok v projektu.


Zde jsou, podle společnosti TradeTec, poslední aktuální závěry:

1) Systém Irdeto je nyní plně funkční a je připojen ke všem transpondérům uplinkovaným z Bratislavy. Transpondéry uplinkované z Prahy budou připojeny během tohoto týdne.

2) Při reinstalaci se zjistilo, že dodané karty jsou funkční pouze v modu CryptoWorks (fungují v dekodérech CryptoWorks nikoli Irdeto PIsys).

3) Irdeto urychleně vyrobilo v laboratoři nové ICE karty v počtu 4 kusů a tyto má TradeTec k dispozici pro svoje testy.

4) Nové ICE karty jsou plně funkční v obou módech – CryptoWorks i PIsys.

5) Dodávku nových ICE karet pro testování obdrží TradeTec do konce ledna 2010, poté je okamžitě rozešle testerům jako náhradu dříve odeslaných nefunkčních ICE karet.


Jak jste si mohli už v závěru minulého měsíce přečíst na satCentrum v podrobném příspěvku Budoucnost systémů podmíněného přístupu: od CryptoWorksu k Irdetu, a poté i v upřesňujících příspěvcích V platformě Skylink začal přechod na systém kódování Irdeto a Informace Skylinku o aktuálním stavu implementace nového systému Irdeto PI-sys, ukončí společnost Irdeto k 31. 12. 2012 podporu stávajícího systému CryptoWorks, který byl (vyvinutý původně v roce 1996 společností Philips) zvolen na počátku vysílání českých a slovenských digitálních programů ze satelitního systému Astra v platformách Czechlink a Slovak Link (později přetransformovaných na CS Link a Skylink), a také v DTH placené satelitní nabídce UPC Direct.


V rámci optimalizace nákladů na vývoj systémů se nový majitel (společnost Irdeto systém CryptoWorks odkoupila v roce 2006 od Philipsu) rozhodl dále vyvíjet jen svůj původní systém - nyní je aktuální verze Irdeto π-sys - PI-sys 3.0. Pro systém CryptoWorks stanovila termín ukončení podpory na závěr roku 2012. Proto ani Skylink neplánuje vypnutí systémů CryptoWorks před 31. 12. 2012.

Ovšem výrobci přijímačů se po zveřejnění ukončení podpory zdráhají vyrábět nové modely (většinou HD) s interními dekodéry (čtečkami) CryptoWorks. Proto Irdeto usiluje o co nejrychlejší přechod všech operátorů na jejich systém PI-sys.

Proto aby současné receivery nebyly po roce 2012 nefunkční, vyvinula společnost Irdeto ICE kartu (zkratka Irdeto CryptoWorks Embedded Card) – kartu, která umí dekódovat PI-sys i CryptoWorks, a zachovat tak funkcionalitu stávajících přijímačů s dekodérem CryptoWorks.


Jak uvedl výkonný ředitel TradeTec Jaromír Glisník pro server satCentrum v závěru loňského roku: "nový systém je velmi odlišný od aktuálně používaného CryptoWorksu. ECM generátory nejsou umístěny u multiplexeru v místě uplinku, scramblování se provádí centrálně, což podstatně zvyšuje spolehlivost, bezpečnost a flexibilitu systému. S těmito odlišnosti souvisí také potřeba delšího času na přizpůsobení a otestování potřebné technické infrastruktury včetně datového spojení na všechny uplinkové stanice."

Po úspěšném ukončení testů Skylink přestane dodávat karty CryptoWorks a namísto nich budou v prodeji nové ICE karty. Pro Skylink se už vyrábějí nejnovější karty Irdeto 3, které jsou označované PREMIUM. Karty by měly být dobře zabezpečené proti neautorizovanému (nelegálnímu) sledování kódovaných programů, celý obsah karty PREMIUM je možno přes satelit přepsat – odpadá tím tedy drahá plošná výměna karet v případě prolomení systému. Celý systém má 100% zálohu.


Redakce satCentrum, s využitím podkladů TradeTec, 18. 1. 2010


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.01.2010 • Úspěchy digitální satelitní televize v roce 2009
22.12.2009 • Předčasné ukončení proma myZen.tv HD na Skylinku [ 1 ]
21.12.2009 • CS Link rozšiřuje nabídku o stanici TV Doma
17.12.2009 • Informace Skylinku o aktuálním stavu implementace nového systému Irdeto PI-sys
12.12.2009 • V platformě Skylink začal přechod na systém kódování Irdeto [ 11 ]
09.12.2009 • CS Link zařazuje Eurosport do balíčků SPORT a MÝCH 6

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  a co CAM Irdeto? 

18.01.2010 22:20 • ® Zip
podle aktuálních závěrů mi není jasné, zda nové ICE karty fungují i v modulech Irdeto? Zda seznam aktuálních závěrů je výsledek spolupráce s technikem Irdeto, nebo zda to byly závěry k řešení s technikem Irdeto. Díky
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist