Profesionálne montážne náradie „Malí pomocníci“
Autor: PR AB-COM, J.Blažek , e-mail: info@abcom.sk Přidané: 21.04.2010
Namontovať satelitnú súpravu je disciplína, ktorú by mal ovládať každý satelitný nadšenec. Nie je na tom vlastne nič ťažké, a keď máte dobré náradie, ide montáž rýchlo od ruky. Malí technickí pomocníci sú niekedy k nezaplateniu. Okrem meracieho prístroja je veľmi dôležité aj náradie, ktoré mnohí považujú za prebytočné. Opak je však pravdou.


Inštalácia satelitnej súpravy môže byť niekedy naozaj zdĺhavá. Napríklad, ak sa jedná o toroidnú anténu pre viac účastníkov, alebo STA. Tu treba nielen desiatky metrov koaxiálneho kábla, ale aj trpezlivosť pri montáži F- konektorov. Aj od nich a kvality montáže závisí, či bude satelitný systém slúžiť dlhé roky bez servisného zásahu, alebo nie.

Dnes je k dispozícii niekoľko praktických pomôcok pre satelitného technika ako: satelitný kompas,
odblankovacie kliešte, kompresné kliešte CT 6 a kompresné F-konektory.



Kompas Strong

V minulosti si satelitní technici pri smerovaní antény pomáhali buzolou a kompasom. Dnes si môžete pomôcť satelitným kompasom, ktorý vám pomôže s orientáciou. Hlavne na miestach, kde sa nemôžete orientovať podľa parabol v okolí vám môže naznačiť smer družice. Stačí kompas nasmerovať podľa značky na sever a hneď vidíte približné pozície družíc. Nejedná sa o pomocníka pre profesionálnu sféru, ale pre amatérov je to dobrý doplnok k Sat finderu.


Odblankovacie kliešte

Koaxiálny kábel treba vždy kvalitne odblankovať, aby bolo pripojenie F konektora bezproblémové. Ľahko sa totiž môže stať, že sa kábel pri odblankovaní, alebo naskrutkovaní F-konektora poškodí. V bežnom prípade je to skoro pri každej amatérskej montáži, kedy dôjde k poškodeniu kábla pri orezávaní. Pri používaní odblankovacích klieští je poškodenie kábla minimálne. Stačí koniec kábla vsunúť do klieští, pridržať stranu, kde je kábel a pootočiť ho o 360°. Výsledkom je kvalitne odblankovaný koaxiál podľa normy, na ktorý môžete upevniť F- konektor.


Kompresné kliešte a konektory

Klasický F- konektor má vnútorný závit, ktorým sa zatočí na kábel s tienením. Práve pri tomto sa často stane, že drôtiky tienenia sa odrežú a kontakt nie je dobrý. Druhou nevýhodou je, že nezaizolovaný F konektor môže zatekať, a tým zhoršiť príjem, alebo sa dokonca vyskratovať. Samozrejme, že tento problém môžete vyriešiť izolačnou, alebo vulkanizačnu páskou.

Aj v tomto smere existuje profesionálne riešenie. Použitím špeciálnych kompresných F-konektorov F DR6EU a kompresných klieští CT6 je F konektor na kábel kvalitne upevnený a aj zaizolovaný tesniacimi gumičkami. F konektor nasuniete na odblankovaný koaxiálny kábel a upevníte do klieští. Potom stačí silne stlačiť kompresné kliešte, ktoré nalisujú konektor na kábel. Celý proces od odblankovania konektoru až po upevnený konektor je otázkou pár sekúnd.


Týchto „pomocníkov“ ocenia predovšetkým profesionáli, ktorí dbajú na montáž, ktorá musí vydržať roky záruky. Montáž F konektorov je naozaj rýchla, aj keď montujete niekoľko F konektorov za sebou. Cena spomínaných kompresných konektorov a klieští je dnes výrazne nižšia ako v minulosti, a to pri profesionálnom prevedení.


Úchyt kábla

Užitočný pomocník je aj gumený úchyt kábla. Pri montáži F konektorov si do neho uchytíte kábel a už si nemusíte zodrať ruky. Pri montáži televíznych rozvodov, kde sa montujú desiatky káblov, je to naozaj výborná pomôcka /aj keď na to na prvý pohľad nevyzerá/.


Samovulkanizačná páska

Izolácia F konektorov sa dá riešiť gumenou krytkou, ktorá je súčasťou niektorých LNB, elektrikárskou izolačnou páskou, alebo vôbec. F- konektor bez izolácie má krátku životnosť a v prípade, že potrebuje vymeniť po pár rokoch LNB sa môže stať, že konektor zlomíte, alebo nepôjde vôbec odstrániť. F konektor pri LNB by mal byť v každom prípade dobre zaizolovaný. Toto však nezabezpečí gumená krytka a ani elektrikárska páska, ktorá nie je určená pre tento účel. Najlepšie riešenie ponúka vulkanizačná páska.

Jedná sa o špeciálnu izoláciu konektora z mäkkej elastickej hmoty. Táto vulkanizačná páska vytvorí okolo konektora uzatvorenú, vodotesnú izoláciu na dlhé roky a chráni F- konektor pred vonkajšími vplyvmi. Je síce drahá, ale kto si ju raz v praxi vyskúšal, nesiahne po inej.

Za zapožičanie spomínaných „pomocníkov“ ďakujem firme AB-COM s.r.o. z Topolčian, ktorá je ich dovozcom a predajcom.


Ján Blažek, foto a predaj uvedených komponentov: AB-COM, 21. 4. 2010

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3920/profesionalne-montazne-naradie-mali-pomocnici/