Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:30:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Česká televize pečuje o handicapované: Titulky v iVysílání

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 21.05.2010




Česká televize rozšířila své internetové iVysílání o novou funkci určenou zejména sluchově handicapovaným divákům – od 21. 5. 2010 lze u pořadů aktivovat titulky.


Internetové iVysílání České televize na adrese www.ivysilani.cz od 21. května 2010 umožňuje divákům aktivovat téměř u všech přehrávaných pořadů titulky. Ocení je zejména sluchově handicapovaní.

„Součástí nové funkce v našem iVysílání je i možnost zvětšovat písmo podle individuální potřeby. Diváci také mohou velmi snadno procházet kompletní výpis titulků pro daný pořad a posouvat se podle nich v čase audiovizuálního záznamu,“ dodává vedoucí internetu České televize Petr Svatoš.

Česká televize věnuje dlouhodobě maximální pozornost veřejné službě handicapovaným divákům. Dostupnost svého vysílání pro sluchově postižené zajišťuje hned několika technologickými prostředky. Již řadu let opatřuje naprostou většinu svých pořadů skrytými titulky. V poslední době ČT stále častěji odbavuje také skryté titulky u živě vysílaných relací – ať už s využitím rychlopísařů, nebo experimentálně s nasazením automatického rozeznání a zápisu mluveného slova specializovaným softwarem, na jehož vývoji ČT spolupracuje s katedrou kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni.

Některé pořady jsou tlumočeny do znakového jazyka, další jsou opatřovány otevřenými titulky a využívá se i grafika pro neslyšící. Sluchově handicapovaným divákům bylo v prvním čtvrtletí roku 2010 touto cestou zpřístupněno 83,2 % programového obsahu na ČT1 a 81,1 % na ČT2, což výrazně překračuje hranici 70 % stanovenou zákonem a nesrovnatelně převyšuje servis, jaký této skupině diváků nabízí komerční stanice.

Přesto Česká televize usiluje o další rozvoj těchto služeb, které využívají nejen zcela neslyšící a ohluchlí, ale také tzv. šelestáři a nedoslýchaví. Vedle speciálního webového projektu Pohádky pro neslyšící, který na adrese www.ceskatelevize.cz/pohadkyproneslysici skýtá ke zhlédnutí postupně rozšiřovanou řadu pohádek tlumočených do znakového jazyka, jsou aktuální novinkou České televize v této oblasti právě titulky v iVysílání.

Bezplatné iVysílání České televize nemá na českém internetu obdoby. Žádná jiná televizní stanice v České republice nenabízí živé internetové vysílání v takové kvalitě a rozsahu, zcela bezkonkurenční je rovněž rozsah on-line archivu. Ten umožňuje přehrání většiny pořadů vlastní výroby ČT zpětně od února 2005. Návštěvníci webu www.ivysilani.cz přitom mohou volit ze tří úrovní obrazové kvality v závislosti na rychlosti svého internetového připojení – od prosince 2008 je jim k dispozici video až v televizní kvalitě. Internetové iVysílání České televize bylo vloni oceněno v prestižní anketě Křišťálová Lupa 2009 – Cena českého Internetu, umístilo se na třetí pozici.


Štěpán Janda, Tiskový útvar ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.04.2010 • Výměna programů v průběhu předplatného
31.03.2010 • Promo vysílání pro zákazníky Skylinku
30.03.2010 • Promo 1 000 000: ochutnávka Skylink programů za SMS na 10 dní, HBO HD na 30 dní [ 7 ]
23.03.2010 • Volitelná délka předplatného TV programů CS Link
23.03.2010 • Funkcionalita ICE karet v dekodérech CryptoWorksTM [ 1 ]
19.02.2010 • Implementace systému Irdeto PI-sys

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist