Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 22:08:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Červencová retrospektiva filmů Jima Jarmusche na Cinemaxu

  Autor: Redakce satCentrum/HBO Czech , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 15.06.2010


Filmový kanál Cinemax uvede v červenci retrospektivu několika klíčových děl režiséra Jima Jarmusche. Jeden z nejslavnějších amerických nezávislých filmařů se systematicky pokouší o nonkonformní alternativu hollywoodského mainstreamu. K jeho dalším známým snímkům patří nostalgická "antigangsterka" Ghost Dog - Cesta samuraje (1999) a nekonvenční road movie Zlomené květiny (2005). Jeho nejnovější film, mysteriózní krimi Hranice ovládání (2009) měl předpremiéru na loňském MFF v Karlových Varech.


Filmový kanál Cinemax bude letos už po čtvrté partnerem prestižní filmové sekce Variety Critic´s Choice na Mezinárodním Filmovém Festivalu v Karlových Varech.


Cinemax a Jim Jarmusch uvádí:

Trvalá dovolená

Hrdinou autorovy celovečerní prvotiny z roku 1980 je šestnáctiletý mladík z rozvrácené rodiny. Aloysious Parker, zvaný Allie (hrál ho Chris Parker) se protlouká světem bez zmizelého otce i rozvrácené matky, která je internovaná na psychiatrické klinice. Jako novodobý nomád prochází soudobým New Yorkem a setkává se s řadou bizarních existencí. Touží po normálním životě, vnitřní neklid však každé jeho útočiště mění v pouhou prchavou vzpomínku... Vykořenění tuláci, podobní hrdinovi jeho debutu, se pak objevili v řadě dalších Jarmuschových filmů.

Premiéra: pondělí, 5. července ve 20:00 hod.


Podivnější než ráj

Jarmuschův druhý snímek znovu poukázal na pocity osamělosti a rozčarování v současných konzumních společenstvích. Šestnáctiletá emigrantka z Maďarska (Eszter Balintová) se po příletu do New Yorku ubytuje u svého poameričtělého bratrance Willieho (John Lurie). Po deseti dnech pokračuje za svou tetou do Clevelandu, kde si najde místo servírky. O rok později dívku navštíví Willie se svým kamarádem a vezmou ji na výlet na Floridu. Ve slavné scéně navštíví proslulé vyhlídkové místo, kde však kvůli rozmarům přírody není nic vidět... Civilní tragikomedie z roku 1984 byla oceněna na festivalech v Cannes a v Locarnu.

Premiéra: pondělí, 5. července ve 21:15 hod.


Mimo zákon

Další skládanku paradoxů autor komponoval jako úsměvnou parafrázi standardních dobrodružství o útěcích z vězení. Zkrachovalý diskžokej Zack (Tom Waits), pasák Jack (John Lurie) a italský turista Roberto (Roberto Begnini) se náhodou sejdou v cele neworleanské káznice. Podaří se jim uprchnout, jejich bloudění jižanským venkovem však provází řada obskurních náhod a konfliktů. Zatímco nesnášenliví Američané se věčně hádají, radostně naladěný cizinec, jenž s oblibou cituje slavné básníky, je dráždí svým optimismem. Roberto nakonec zakotví u své krajanky v bistru na texaských hranicích...

Premiéra: pondělí, 12. července ve 20:00 hod.


Tajuplný vlak

Trojice povídek, kde se osudy několika různorodých postav protnou v laciném hotýlku v Memphisu. V úvodním příběhu Daleko od Jokohamy přicestuje do rodiště Elvise Presleyho pár japonských turistů a shání se po místních atrakcích. Hrdinkou druhé povídky Duch je italská vdova, jež se seznámí s užvaněnou Američankou a v noci se jí zjeví Elvisův fantom. Závěrečná epizoda Ztraceni ve vesmíru vypráví o trojlístku mladých vagabundů na útěku před zákonem... Zádumčivá mozaika, jež parafrázuje různé žánry (smutná love story, sarkastická romance, bizarní krimi), je další variantou úvahy o mezilidském odcizení a vlivu pop-kulturních ikon.

Premiéra: pondělí, 19. července ve 20:00 hod.


Noc na Zemi

Jeden z autorových nejúspěšnějších filmů se skládá z pěti anekdotických povídek, jež se paralelně odehrávají v různých světových metropolích. Všechny vyprávějí o šoférech taxíků a jejich kuriózních pasažérech. V úvodním příběhu - situovaném do Los Angeles - láká mondénní castingová režisérka ušmudlanou řidičku (Winona Ryderová) ke kariéře filmové hvězdy. Ve druhé povídce popletený taxikář, pocházející z NDR (Armin Mueller-Stahl), bloudí se svým zákazníkem po nočním New Yorku. Ve třetím příběhu veze v pařížském taxíku sebestředný černý řidič slepou pasažérku. Římská epizoda svede dohromady užvaněného šoféra (Roberto Begnini) a upjatého kněze. Závěrečný příběh se odehrává nad ránem v zasněžených Helsinkách, kde se vrací z flámu skupinka opilců... Vtipné bajky vypovídají o rozdílech národních mentalit a mají hluboký podtext: upozorňují na rozdíl mezi povrchním viděním a vnímavým porozuměním.

Premiéra: pondělí, 26. července ve 20:00 hod.


Mrtvý muž

Mladý účetní William Blake (Johnny Depp) se marně uchází o práci v přízračné továrně. Poté, co v sebeobraně zastřelí fabrikantova syna, stane se pronásledovaným psancem. Na útěku před trojicí najatých vrahounů se sblíží s Indiánem jménem Nobody. Ten prchajícího mladíka považuje za vtělení svého oblíbeného básníka Williama Blakea... Černobílé drama, jež pootáčí schémata klasických westernů, rámuje hudba Neila Younga. "Smrt je jedinou životní jistotou a zároveň znamená největší mystérium. Zatímco Blake vnímá své putování jako útěk s cílem přežít, Nobody je vidí jako nepřetržitý obřad, který má jeho partnera vrátit spirituální podstatě života. V jeho očích se Blakeova duše pouze zatoulala a nedopatřením se octla v nesprávném těle," vysvětlil obsah filmu Jim Jarmusch.

Premiéra: pondělí, 26. července ve 22:10 hod.


V srpnu uvede filmový kanál Cinemax kompletní retrospektivu z děl Michaela Hanekeho.


Placený filmový kanál Cinemax vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách CS Link, Skylink, UPC Direct, DIGI TV a Magio TV na satelitech Astra 1G na orbitální pozici 23,5 st. východně, Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Thor/Intelsat 10-02 na pozici 0,8/1,0 st. západně a Amos 3 na pozici 4,0 st. západně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry kanálu Cinemax (a také program Cinemaxu 2, který vysílá jen v některých kabelových sítích a v platformě Magio TV na Amosu a UPC Direct na Thoru) si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka Cinemaxu: www.cinemaxtv.cz.


Připraveno s využitím podkladů Pavly Brožková, PR & Marketing HBO Czech Republic, 15. 6. 2010


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.06.2010 • STV vyzýva na zdržanie sa protiprávneho konania
10.06.2010 • Tour de Swiss po roce opět na NOVA Sport
09.06.2010 • Trojka v DVB-T bude, jej diváci o prenosy z MS vo futbale neprídu
08.06.2010 • Slavnostní zahajovací koncert MS ve fotbalu JAR 2010 na ČT HD
07.06.2010 • Ropná katastrofa v Mexickém zálivu – Filmový štáb National Geographic Channel je u toho!
05.06.2010 • Červnové premiéry na HBO Comedy a HBO Digital

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist