Kultúrny kanál - ARTnative (i v CzechLinku)
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 27.11.2002
V priebehu budúceho roku sa na naše obrazovky dostane nová kultúrne zameraná televízna stanica vysielajúca pod názvom ARTnative. Niekoľko informácii o pripravovanej stanici nám poskytol Kamil Zajíček z olomouckej Linshu production, ktorá stojí za projektom vzniku tejto stanice. Centrum celého projektu bude v Olomouci, čo je akoby stred medzi Prahou a Bratislavou.

Od počiatku sa bude stanica chovať ”československy” a teda bude monitorovať kultúrny a filmový svet v oboch republikách. Samozrejme ani ostatná Európa a svet nezostanú ignorovaní. Momentálne sa pracuje na vysielacej štruktúre a pripravuje sa podrobný rozpočet projektu.

Plánované spustenie vysielania stanice je na druhý polrok 2003. Distribúcia bude zabezpečená v zmluvných sietiach káblových operátorov a pre satelitných užívateľov prostredníctvom paketu CzechLink.

Ponuka televíznych staníc v pakete CzechLink sa tak v priebehu roku 2003 rozšíri minimálne na 6 staníc. Dnes v pakete naladíme české verejnoprávne stanice ČT1 a ČT2, súkromnú stanicu Prima TV a hudobný kanál Stanice O. V prvej polovici budúceho roku do paketu pribudne telenákupný kanál NAT1 a v druhej polovici roku 2003 kultúrny kanál ARTnative. Do paketu by mohli byť zaradené aj pripravované stanice ČT3 a ČT4.

Najznámejšim zahraničným kultúrnym kanálom je francúzsko-nemecký kanál ARTE, ktorý je zaradený aj v mnohých našich káblových rozvodoch a je hodnotený ako kanál pre náročných divákov. Tradičnú európsku tvorbu komerčné stanice skoro vôbec nezaraďujú do svojho vysielania a zvyčajne ju máme možnosť vzhliadnuť maximálne na verejnoprávnych kanáloch. Z ďalších staníc sa kultúre nemálo venuje i kanál 3Sat, ktorý spoločne vyrábajú nemecké stanice ARD a ZDF, švajčiarska SRG a rakúska ORF.

Pohľadom do minulosti nájdeme zmienku o založení televíznej stanice ALFA s úmyslom podporovania jednoty Európy a jej kultúrnych hodnôt. Jej vznik bol plánovaný v druhej polovici 90-tych rokov za účasti 25 krajín Európy vrátane Slovenska a Českej republiky. Po podpísaní dohody o vytvorení stanice, po dvoch promo vysielaniach v roku 1995 a 1998, sme sa však dodnes zrealizovania samotnej stanice nedočkali.


Stanica ARTnative sa uberá žánrom, ktorý si určite nájde svoje miesto nielen na predvoľbe prijímača, ale i v rodine televízneho diváka.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/404/kulturny-kanal-artnative-i-v-czechlinku/