Do Zlína přichází pozemní digitalizace - dnes se na Tlusté hoře měnila vysílací TV anténa
Autor: David Kříž/satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 15.07.2010
Zlínsko a Jesenicko jsou poslední oblasti v České republice, kde ještě nevysílá terestrická digitální televize (DVB-T) a diváci jsou odkázáni pouze na digitální signál ze satelitu, případně kabelovky, IPTV a někde možná i z terestrických vysílačů v sousedních regionech. Tato situace by se měla do konce roku změnit, protože (konečně) nastal čas na výměnu anténního systému na zlínském vysílači Tlustá hora, jesenický Praděd pak výměna čeká 9. září.


Podobně jako týden předtím na vysílači Ploštiny, začaly už o den dříve proti plánu i práce na výměně vysílacích antén na vysílači Zlín - Tlustá hora. Tentokrát byl použit mobilní jeřáb, podobný tomu na Lysé hoře. S demontáží původní vysílací antény, která sloužila od roku 1996, se začalo už ve středu 14. července, nová anténa přišla na řadu dnes, tedy ve čtvrtek 15. července ráno. Tentokrát jsme byli na místě včas, společně s redaktory České televize a redakcí satCentrum.

Vysílací anténa (AS), standardní typ z portfolia výrobce Kathrein, je vyšší než původní. Ta měla 8 pater anténních jednotek, nová jich má 12 a navíc je na špičce umístěn kapalinový tlumič kmitů, který u předchozí antény nebyl. Vysílač tak povyrostl z výšky asi 98 metrů na nových zhruba 106 metrů. Do původního AS vysílaly tři analogové programy (čtvrtý, ČT2 má samostatné antény bokem), výkony byly až 100kW. Nyní k nim postupně přibudou i tři digitální multiplexy, každý o výkonu opět 100 kW ERP, analogové programy budou postupně vypínány.

Výměna samotná se uskutečnila v 6 fázích. První a druhá zahrnovala sejmutí původního anténního systému a následně i původního přechodového dílu. Zbývající 4 fáze proběhly dnes v tomto pořadí: nový přechodový díl, spodní a horní část AS a kapalinový tlumič kmitů. Nová anténa má všesměrový vyzařovací diagram v horizontální rovině, stejně jako její předchůdkyně.

Práce na vysílači budou ukončeny dne 26. srpna, kdy během výluky bude převedeno vysílání z provizorních antén do nového hlavního systému. Digitální vysílání prvního multiplexu ČT (ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 a rádia ČRo) z Tlusté hory by mělo být podle plánu spuštěno do konce října 2010 společně s vysílačem Ploštiny, druhého a třetího multiplexu se diváci ve Zlíně a okolí dočkají (bohužel) až o rok později.


Posledním vysílačem, který čeká výměna antén tak zůstává Praděd, nejvýše položený vysílač v ČR, jehož špička je nejvyšším pevným bodem republiky (výš než Sněžka). Této události se dočkáme začátkem září letošního roku, výměna bude provedena vrtulníkem Kamov Ka-32A švýcarské firmy Heliswiss.


Pro satCentrum připravil David Kříž, foto a úvod satCentrum - Václav Hrubec, 15. 7. 2010

O historii vysílání ze zlínské Tlusté hory se více dočtete v článku Tlustá hora a její historie.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4060/do-zlina-prichazi-pozemni-digitalizace-dnes-se-na-tluste-hore-menila-vysilaci-tv-antena/