Ohlédnutí za Sattechem 2001 v Prešově
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 26.06.2001
Tradiční, již 15. odborně presentační akce Sattech 2001, zaměřená na satelitní techniku, audio, video, GSM a televizní kabelové rozvody, proběhla v sobotu 16.června v Prešově. Pravidelně se v posledních pěti letech zúčastňuji podzimní výstavy, která se koná v Trnavě, kam to mám z Moravy přeci jenom blíže, ale letos jsem udělal výjimku a vypravil se až na východ Slovenska. Byl jsem zvědavý, jakou atmosféru má setkání satelitních fanoušků přímo ve městě, kde sídlí pořádající firma, a tak jsem přijal pozvání a vypravil se do Prešova. A zde jsou postřehy návštěvníka ze „západu“, samozřejmě myšleno geografickou polohou…

Při vzpomínce na červnový Sattech se mi nejprve vybaví dlouhá, ale zajímavá cesta krásnými kouty Slovenska. Počasí, navzdory prognóze o Medardově kápi nám vcelku přálo a tak jsem mohl obdivovat prosluněné Pováží, zachmuřenou Banskou Bystrici, pastviny na Donovalech, Liptov s širokou hladinou Mary, radnici v Levoči i rozsáhlý areál Spišského hradu. A samozřejmě nezapomenutelné panoráma Vysokých Tater na horizontu, které jsem už více jak 15 let neviděl na vlastní oči. Ale konec cestopisu, i když vás to možná může inspirovat k návštěvě příštího Sattechu na východním Slovensku, opravdu už ta cesta tam stojí za to.

Takže jsme v pořádku dorazili a po krátkém hledání zaparkovali vůz nedaleko místa konání, prešovského OKD. Cestou jsme uviděli i prodejnu pořádající firmy Lut-Sat-Radio na Levočské ulici, tak ještě pár fotografií parabol na fasádě a rychle míříme do estrádního sálu, kde se střetnutí konalo. Přicházím o trochu později, to už ing.Ján Luterán, duchovní otec Sattechu na pódiu zpovídá prvního hosta střetnutí a hovoří s ním o problematice kabelových sítí na Slovensku. Není však posledním, kdo dnes na tomto pódiu vystoupí, v průběhu dne se zde postupně vystřídají i další odborníci, kolem oběda jsem zde měl možnost vystoupit v malé improvizované besedě s ing.Luteránem a dr.Mazálkem i já. No a když už vzpomínám jména některých účastníků setkání, chtěl bych těm, kdo na podobné akci nikdy nebyli, přiblížit, že se jedná vždy o jedinečná setkání obchodníků, manažerů firem i úředníků orgánů státní správy či kompetentních orgánů s řadovými fanoušky satelitního příjmu. Právě pro tuto možnost neformálního „pokecání“ s mnoha zajímavými lidmi, kdy se dozvím řadu věcí a uvidím i nové výrobky z oboru, rád každoročně na Sattech jezdím. Letos jsem se kromě jmenovaného ing.Jána Luterána a satelitního odborníka z Brna, dr.Vladimíra Mazálka, setkal v Prešově i s dalšími známými odborníky, jakými jsou Dušan Dúžik z Ratkové, Henrich Sklenka z Banské Bystrice, Dušan Ščepka ze známého webu Satfórum.sk a Alfons Haviar z webu Satelit.sk. Poprvé jsem se osobně setkal i s řadou dalších lidí, které znám jen z telefonátů a mailů, za všechny vzpomenu aspoň pana Vladimíra Kaščáka. Škoda, že do Prešova nemohli dorazit známí slovenští publicisté - Janko Blažek, který byl časově zaneprázdněn a Marek Rybár ze satelitu.sk, který dva dny po Sattechu absolvoval (úspěšně) státní závěrečné zkoušky na vysoké škole.

Ale zpátky do estrádního sálu. Po obou stranách podél stěn byly umístěny stánky firem, které presentovaly (a v mnoha případech i prodávaly) některé výrobky ze svého sortimentu. Zaujala mne například hned pořádající firma Lut-Sat-Radio z Prešova svým miniaturním digitálním receiverem, vedle něhož i můj opravdu malý přijímač Technisat Digibox vypadal jako Goliáš. Velkoobchod s anténní technikou AERIAL Košice zase vystavoval vedle komponetů, CI modulů a karet i zajímavé moduly pro střih a úpravu videozáznamů. SYSTOP Nitra nabízel řadu satelitních receiverů, stejně jako SORTEC Elektronic z Bratislavy, který dovezl i část svého sortimentu parabolických antén. Na stánku firmy Systém ABC Topolčany jsem viděl ucelenou řadu přijímačů STRONG a také táhlové motory, RTV Trenčín presentovala „krabičky“ pro anténní rozvody a CSAT Vrbová mne zaujala anténami na MMDS pro pásmo 2,1-2,9 GHz. Nesmím opomenout ani HDS Dolný Kubín s programem pro TKR, kabelové a sledovací systémy. Pokud jsem na nějakou další firmu zapomněl, omlouvám se, opravdu bylo na co se v Prešově dívat. Zamrzelo mne jen to, že se nakonec nedostavili žádní zástupci slovenské mediální scény, například předem ohlášení hosté z nové zpravodajské televize TA-3 a ani zástupce společnosti UPC Direct, na kterou by bylo z pléna určitě směřováno nemálo dotazů.

Vrcholem celého střetnutí pak bylo vystoupení trojice Luterán-Mazálek-Hrubec v zajímavé besedě o šetření ÚHOS ve věci UPC, novinkách v Czechlinku a UPC Direct a samozřejmě i závěrečná tombola s množstvím hodnotných cen.

Můj osobní dojem z prešovského Sattechu byl velmi dobrý, dostal jsem možnost představit posluchačům nový společný česko-slovenský projekt na internetu – web satCentrum (www.satcentrum.com anebo www.satcentrum.sk), ve slovenské výstavní premiéře jsem předvedl v chodu nový malý receiver Technisat Digibox a hlavně jsem se setkal s mnoha zajímavými lidmi, kteří mají společné hobby – satelitní techniku. A to, že se potkáváme, i po rozdělení federální republiky, fandové z obou břehů řeky Moravy, je tím nejkrásnějším poznatkem ze setkání. Již na konci střetnutí jsme se někteří sesedli kolem velkého stolu v hale vedle sálu a debatovali jsme o další vzájemné spolupráci. Na shledanou na podzimním Sattechu v Trnavě!

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/41/ohlednuti-za-sattechem-2001-v-presove/