Jaká je Pay-TV Premiere?
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.12.2002
Placená televize Premiere získala minulý měsíc (v listopadu 2002) 50 tisíc nových abonentů v Německu a Rakousku a celkový počet diváků již dosáhnul čísla 2,53 miliónů. Pro pokrytí svých provozních nákladů však potřebuje dosáhnout počtu 2,9 miliónů. Proto nyní společnost spouští masivní reklamní kampaň v SRN i Rakousku s cílem získat uvedený počet abonentů co nejdříve. V současné době byly ukončeny všechny rozhovory, směřující k nalezení nového strategického partnera a akcionáři by měli do 25.12. rozhodnout, kdo do společnosti vstoupí.

Pay-TV Premiere již ukončila přepojením analogového vysílání definitivně svůj přechod na digitální přenos. Aby byli opravdu všichni předplatitelé přepojeni na digitální signál, potřebovala k tomu Premiere delší dobu, než se plánovalo. Původně měl být analogový provoz přepojován ještě po dobu mnoha měsíců. Zdá se však, že tohoto cíle je už dnes dosaženo, neboť analogový program Premiere již není zastoupen ani v jedné síti kabelové televize. Jak oznámil Online-Dienst Settop-Box.de, má být proto k 31. 1. 2003 analogové satelitní šíření vypnuto.

Toto vypnutí přinese mnoho výhod, např. odpadne částka několika miliónů EUR za pronájem drahého transponderu č.17 na Astře 1B (frq. 11,464 H) pro analog. I ve vysílacím středisku se ušetří množství pracovníků, protože provoz analogového kanálu byl až dosud, co se týče obsluhy, nadměrně „manuální“. Dokonce i analogový kódovací systém Syster (Nagravision) musí být zapínán a vypínán manuelně stisknutím tlačítka.

A jaká je současná, aktuální nabídka pro abonenty této Pay-TV?

Tato placená televize je totiž často srovnávána s nabídkou domácího paketu UPC Direct. Nemyslíme si, že se jedná o rovné srovnání, protože počet abonentů, skutečných i potencionálních a samozřejmě i kupní síla u nás a u sousedů je diametrálně odlišná. Navíc je zde velká jazyková bariéra, kdy původních či německy dabovaných stanic je na satelitu přetlak, oproti vysílání v naší mateřštině. Spíše může sloužit tento přehled k porovnání marketingové strategie a spojování nabídek různých žánrově příbuzných programů do zajímavých, cenově zvýhodněných paketů, šitých na míru určité skupině diváků.

V Německu a Rakousku existuje možnost abonovat pouze přístupovou kartu (dosud se používá kód Betacrypt), anebo též využít možnosti pronájmu digitálního receiveru. V současné době jsou ve specializovaných elektro obchodech a supermarketech v koutech s televizorem, předvádějícím nabídku Premiere, vystavené zejména receivery Grundig, Kathrein (UFD 530) a Humax (BTCI 5900). Za pronájem digitálního receiveru abonent připlácí 7,50 EUR k měsíčnímu poplatku. Na vybrané programové pakety se uzavírá smlouva na 12 či 24 měsíců, u roční abonence je měsíční poplatek, který je uveden v dalších odstavcích, povýšen o další 2 EUR.

A co si tedy lze předplatit?

Pro méně náročné diváky je určena nabídka PREMIERE START. Za 5 EUR měsíčně obdrží mix z ostatních tematických kanálů (Premiere Serie, Disney Channel, Junior, Goldstar TV, Planet), doplněný večerním filmem z nabídky Pemiere 1-7 , víkendovým přenosem Bundesligy (Premiere Sport 1) a pozdě v noci s trochou erotiky (Beate-Uhse TV).

Pro filmové fanoušky je přichystán paket PREMIERE FILM za cenu 18 EUR měsíčně. Jedná se o 7 německy dabovaných kanálů Premiere 1-7. Jednička je premiérový kanál, kde jsou ke shlédnutí snímky o rok dříve, jak na volných televizích, na dvojce se stejný film opakuje s časovým posunem. Trojka až pětka nabízí akční a sci-fi filmy, šestka presentuje nejlepší filmy 80. a 90.let. Na Premiere 7 nalezne divák filmovou klasiku, přepisy literárních děl, tematické dny a filmové rarity. Jako bonus abonenti navíc získají nabídku START a Disney Channel.

Sportovní fanoušci si mohou předplatit za 18 EUR měsíčně paket PREMIERE SPORT. V něm uvidí kopanou (např. Bundesliga, UEFA Champions Legue), živé přenosy závodů Formule 1 a další sportovní přenosy, např. z boxu či golfu. Hokej je zastoupený domácí ligou a samozřejmě i zápasy NHL. Jako bonus je přibalen mix kanál START.

Pro diváky, kteří chtějí kompletní nabídku FILM, SPORT a START je určen paket PREMIERE SUPER za zvýhodněnou cenu 28 EUR měsíčně.

Ke všem těmto programovým blokům lze abonovat ještě další individuální programové pakety:

U kanálů PREMIERE DIREKT se platí za odsledování každého programu určitá stanovená cena, která začíná na 3 EUR. Jedná se tedy o pay-per-viev programy. Filmové kanály Direkt 1-3 přináší filmy ve formátu 16:9 a zpravidla se zvukem v Dolby Digital za cenu okolo 5 EUR za titul, tři non-stop erotické kanály plus mosaika je dostupná od 3 EUR. Dále je zde kanál Direkt 4 s live přenosy hokeje, fotbalu a dalších sportů a s víkendy Formule 1 včetně pěti kamerových pohledů na dění při závodech.

Pro starší německé diváky přijde možná vhod paket GOLDSTAR EXTRA s Heimatskanalem a Goldstar TV za příplatek 3 EUR měsíčně.

Paket PREMIERE PLUS za 10 EUR měsíčně nabízí zájemcům 13 tematických kanálů (např. Krimi&Co, Fox Kids, Studio Universal, 13th Street) anebo je možné si z nich poskládat individuální nabídku (např. Nostalgie, Planet, K-Toon, Junior, Music Choice, Serie, Discovery, Beate-Uhse.TV či Classica).

Tolik k nabídce, kterou ale mohou oficiálně využívat pouze občané s trvalým pobytem v SRN či Rakousku (pro ně nyní vysílá od 26.10. speciální mix Premiere Austria), německy hovořící občané Švýcarska se však k abonenci nedostanou. Stejně tak zájemci v dalších částech Evropy. V současné době ještě trvá možnost příjmu všech kanálů Premiere na neoficiální smart cards s dekodérem na systém Betacrypt, v příštím roce však společnost Premiere hodlá přejít na nový, lépe zabezpečený systém ochrany vysílání. Než se tak ale stane, jsou pakety Premiere dobrým zpestřením satelitní nabídky pro všechny diváky, kteří ovládají německý jazyk.


V článku byly použity některé údaje z DigiTV.de – News, přeložil P.Miklík a dále z programového měsíčníku pro abonenty Premiere

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/412/jaka-je-pay-tv-premiere/