Seznamte se: AB Cryptobox 350 HD
Autor: PR AB-COM , e-mail: info@abcom.sk Přidané: 13.12.2010
V poslední době dochází na našem trhu k velkému rozšíření nabídky satelitních receiverů pro příjem programů ve vysokém rozlišení a zároveň ke snižování jejich prodejní ceny. Pokud tedy uvažujete o nákupu nového satelitního receiveru, doporučujeme už preferovat HD přijímač. Jedním z cenově velmi dostupných a přitom dobře vybavených receiverů je AB Cryptobox 350 HD, který nabízí společnost AB-COM na svém českém webu za cenu pod 2 700 Kč.


AB Cryptobox 350 HD je malý (jen 22 cm široký) kompaktní přístroj pro digitální příjem satelitních programů v normě DVB-S a DVB-S2, MPEG-2 i MPEG-4 AVC/H.264, tedy programů ve standardním i vysokém obrazovém rozlišení (480i, 576i, 576p, 720p a 1080i). Umožňuje příjem volných i kódovaných programů, receiver má vestavěnou univerzální čtečku s firmware, podporujícím přístupové karty CryptoWorks (včetně ICE karet) a jeden slot CI pro vložení libovolného modulu podmíněného přístupu (CAM). Pro připojení televize a dalších AV komponentů můžeme využít konektorů HDMI, SCART, kompozitních CINCH konektorů, digitálního audia S/PDIF a USB konektoru. Přijímač je kompletně lokalizován do češtiny i slovenštiny – bezchybnou mateřštinu najdeme v menu, nastavení prioritních jazykových možností, teletextu (včetně velkých písmen v nadpisech), v titulcích i v programovém průvodci (EPG).


Vnější provedení:

Receiver má velmi malé rozměry (šířka 22 cm, výška 4 cm a hloubka 16 cm), úhledná krabička s černým nástřikem váží méně jak 1,5 kg.

Čelní stěna je celá zakrytá odklopným víčkem, s průhlednou střední částí nad displejem. Po odklopení máme přístup k tlačítkům pro základní ovládání receiveru – za/vypnutí z/do stand by stavu, MENU, OK, hlasitost a změna předvolby (a současně horizontální a vertikální pohyb v menu). Displej uprostřed tvoří čtyři oranžové LED sedmisegmentovky, zobrazující číslo předvolby a některé stavové stavy a posléze se přepínající na ukazatel času. Ve stand by módu se zobrazuje čas, nebo můžeme pro úsporu spotřeby displej úplně vypnout a tím se dosáhne ekologická spotřeba pod 1W ve stand by módu. Na displeji potom svítí pouze červená LED. Při zapnutém receiveru svítí tato dioda zeleně (pokud je zachycen kanál).

V pravé části čelní stěny najdeme čtečku přístupové karty (CAS), která je univerzální a bez problému v ní budou fungovat karty v kódovacím systému CryptoWorks (Skylink, CS Link, UPC Direct), včetně nových karet ICE. Ve čtečce ale budou fungovat i karty jiných systémů, samozřejmě pokud u nich není providerem vyžadováno párování, například karty Viaccess (erotické kanály či TNT), Conax (TNK) či Videoguard (Freesat) aj.

Pod čtečkou je umístěn jeden slot univerzálního rozhraní (CI) pro vložení libovolného modulu podmíněného přístupu (CAM) s přístupovou kartou. Receiver neodmítá žádný modul a nedochází k zamrzáním při přepínání ani k problémům při dekódování DVBS-2/8PSK kanálů Skylinku a UPC Direct.

Zadní strana obsahuje základní konektory pro připojení receiveru k TV, domácímu A/V systému a a případně k domácí počítačové síti. Z důvodu malé velikosti přístroje zde ale najdeme jen jeden konektor SCART a pro digitální audio připojení si musíme vystačit jen s koaxiálním (elektrickým) S/PDIF cinchem, chybí optický konektor (toslink). Není zde také ani komponentní video (Y, Pb, Pr). Naopak nechybí kolébkový vypínač napájení POWER.

Zleva na zadním panelu jsou umístěné 2 konektory F - pro připojení LNB v satelitní anténě s napájecím proudem až 500 mA a pro výstupní smyčku (LOOP) na případný další receiver. Vedle nich je již zmiňovaný konektor CINCH digitálního audia S/PDIF, pod nimi jsou tři konektory CINCH pro kompozitní video a levý a pravý analogový audio kanál. Uprostřed nad konektorem SCART (RGB i CVBS) je USB konektor (v 2.0), umožňující připojení USB memory stick flash memory či externího hard disku pro nahrávání a přehrávání satelitních pořadů anebo přehrávání fotografií (JPG), audio souborů (MP3) anebo aktualizačních a zálohovacích dat systému receiveru. Dalšími konektory jsou HDMI (v. 1.2) pro připojení TV či A/V receiveru a Ethernet (RJ 45) pro připojení do domácí počítačové sítě. Posledními konektory na zadním panelu jsou CINCH s výstupním napájecím napětím 12 V (a proudem max. 500 mA) např. pro v menu nastavitelné přepínání multiswitchů a konektor D sub (9 pin) sériového rozhraní RS232 např. pro aktualizaci firmware.


Dálkové ovládání

Ovladač dálkového ovládání určitě nebude činit nikomu problémy, jedná se o v současné době hojně používaný ovladač u mnoha výrobců a 47 tlačítek je klasicky rozděleno na horní část s číselnými tlačítky pro přímou volbu předvoleb a zadávání hodnot, středem se směrovým křížem a s tlačítky OK, MENU, EXIT, INFO, EPG, TV/VCR, TV/R a výběru audia, spodní částí s tlačítky pro funkce a teletext a úplně naspodu ohraničenou část s tlačítky pro ovládání nahrávání a přehrávání souborů.


Receiver splňuje přísné ekologické normy EU, v provozu dosahuje spotřeby do 12 W a je naprogramován na šetřící mód automatického vypnutí (30 minut až 3 hodiny) do stand by stavu (v menu lze tuto funkci nastavit či vypnout). Ve stand by pohotovostním stavu lze, jak již bylo uvedeno výše, úplně vypnout displej a spotřeba pak činí pod 1 W.


Menu a obsluha

Pro ladění, nastavení, editaci a ovládání receiveru slouží jednoduché a snadno pochopitelné multijazyčné menu. Mezi 25 jazyky nechybí čeština, slovenština, ani jazyky okolních států. Menu tvoří v levé polovině obrazovky položky menu, ke kterým se na pravé straně přiřazují hodnoty nastavení. Hlavní menu tvoří položky: Služba (Správa služeb a Správa oblíbených), Instalace (Satelitní instalace, Autoinstalace a Průvodce družicí), Preference (Jazyk, Rodičovský zámek, Nastavení času, Časovač, Ovládání A/V, Různé nastavení a Nastavení OSD), Zařízení (Informace, Základní nastavení, Aktualizace software, Aktualizace z USB a Záloha na USB), Hry (Tetris, Snake, Othello), Podmíněný přístup (CA nastavení a Společné rozhraní), USB (Seznam souborů, Správce nahrávek, Informace o úložišti, Nastavení PVR a Test rychlosti USB) a Internet (Nastavení místní sítě, Aktualizace http, Aktualizace přes FTP, FTP, Nastavení síťového klienta, Nastavení serveru a Nastavení sítě). Ve spodní části obrazovky jsou jako nápověda zobrazené symboly tlačítek s popisem funkce.

V podmenu Satelitní instalace si můžeme vybrat z 44 přednastavených družic na u nás sledovatelném orbitu od 90 stupňů východně po 30 stupňů západně včetně aktuálních parametrů transponderů, a dále je k dispozici ještě 8 předvoleb pro vlastní nastavení satelitů. K přepínání LNB a motorizaci máme k dispozici DiSEqC protokoly v. 1.0, 1.1, 1.2 a USALS, ovládat tedy můžeme až 16 konvertorů a motor USALS.

Po stisknutí tlačítka OK se na obrazovce zobrazí TV – List se zobrazením uložených předvoleb (nastavitelný na 1, 2 či 3 sloupce vedle sebe) s možností rychlého výběru: zde označeném jako Skupina (Vše, Oblíbené, Družice, A-Z, Provider, CAS a HD), Třídit (Přednastavené, FTA, Zámek, Název A-Z a Z-A) a Vlastnosti (FAV, Zámek, Přeskočit, Vymazat a Přejmenovat).

Informační pruh, který se zobrazuje při přepnutí předvolby či stisknutí tlačítka INFO obsahuje všechny pro uživatele potřebné informační údaje (číslo předvolby, název, současný a následující pořad včetně časů začátku a konce, aktuální čas, zda se jedná o HD vysílání a ikonky zda je vysílán teletext, titulky, EPG, kódované a multijazyčné vysílání a oblíbená předvolba).

Po druhém stisknutí tlačítka INFO se zobrazí velké pole s detailními informacemi o pořadu z EPG, které jsou ve správné diakritice (češtině či slovenštině) a nezkrácené. Po stisknutí červeného teletextového tlačítka se zobrazí podrobné technické údaje naladěného programu (družice, LNB, kmitočet, polarita, SR, DiSEqC, přepínání 12V a 22 kHz, Service, Video, Audio a PCR PIDy, rozlišení, vysílaný CAS a verze firmware). Ve spodní části tohoto okna jsou dva informační pruhy úrovně a kvality signálu doplněné procentuálním vyjádřením hodnot.

Nahrávání a přehrávání na USB zařízení, formátované v systému FAT32 je ukládané na médium do adresáře ALIDVRS do podadresářů označených datem, časem a názvem programu, vlastní nahrávku s příponou .ts lze přehrát bez úpravy i v počítači např. v programech Windows Media Player Classic anebo přehrávači VLC a dalších.


Technická specifikace výrobce:

System standard: MPEG-Fully DVB-S / DVB-S2 HD compliant
Signal Level : -65dBm to -25dBm
LNB power supply: Vertical polarization voltage: +13V/+14V
Horizontal polarization voltage: +18V/+19V
Overload protection: Max. current – 500mA
22KHz Tone: Frequency 22±1KHz
DiSEqC: Amplitude 0.6±0.2V (Version 1.0, 1.1, 1.2, USALS)
Demodulation: QPSK, 8PSK
Symbol Rate: 2-45 Mbps
Convolution Code Rate: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8, Auto

CPU Type: Ali 3602, 396 MHz
Video format: MPEG-II Main profile/Main level
Audio format: MPEG-II layer I&II, AC3
Aspect Ratio: 16:9, 4:3 LB, 4:3 PS
Audio sampling rate: 32,44.1, 48kHz
Audio Type: Mono Dual Mono, Stereo, Joint stereo
Graphic display: 720×576(PAL), 720×480(NTSC), 1280*720, 1920*1080(HDTV)
Flash Memory: 32MB
RAM: 128MB

LNB IN: IEC 169-24 Female
LOOP OUT: IEC 169-24 Female
RS232: 9 pin D Rs232 DCE serial port
Scart: TV (CVBS/RGB)
Video: Composite Video CVBS
Audio: Audio left, Audio right
S/PDIF: coaxial Digital Audio Output
USB: 1 slot USB 2.0
HDMI: VER 1.2 Type A
Ethernet: RJ45

Supply Voltage: Free Voltage (100~250V AC, 50/60Hz)
Supply Power: Max.12W
Operating temp: 5°C ~ 45°C
Storage temperature: -10°C ~ +70°C
Storage Humidity: 5% ~ 95% RH (non condensing)

LED display: 4 Digits
Weight: < 1.5Kg
Dimensions: 220(W) x 160(D) x 40(H)mm


AB Cryptobox 350 HD je malý, levný a na obsluhu jednoduchý satelitní receiver, který poskytne uživateli dobrý obraz i zvuk programů ve standardním i vysokém rozlišení a díky kompletní jazykové lokalizaci a dobré kompatibilitě s přístupovými kartami domácích platforem jej lze doporučit pro příjem programů Skylink, CS Link či UPC Direct (v systému CryptoWorks).


PR AB-COM, s.r.o., 12. 12. 2010.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4292/seznamte-se-ab-cryptobox-350-hd/